Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zou jij jezelf aannemen?

Sollicitanten zijn soms net als de deelnemers van Ik vertrek, vindt Freek van Kraaikamp. Ze bereiden zich bijna niet voor, ze snappen de cultuur en de regeltjes niet - weten eigenlijk nauwelijks waar ze aan beginnen.

Carla Verwijs | 30 oktober 2015 | 2-3 minuten leestijd

Erger nog: deelnemers aan Ik vertrek kennen zichzelf vaak helemaal niet. Geen wonder dat deze emigranten moeite hebben te slagen in een vreemd land. Als recruiters met dezelfde kromme tenen onze cv’s doornemen als hoe we kijken naar de deelnemers in Ik vertrek, dan is het toch niet vreemd dat we die fantastische baan niet krijgen?

Tijd om eens goed in de spiegel te kijken! Daar helpt het boek Zou jij jezelf aannemen? u bij. Freek van Kraaikamp prikkelt en stimuleert op een levendige manier en voorziet zijn verhaal van vele anekdotes, vaak over zichzelf. Met veel vallen en opstaan heeft hij inzichten gekregen in hoe hij zichzelf kan presenteren. Met die inzichten heeft hij als loopbaancoach inmiddels veel anderen geholpen en met dit boek wil hij u ook helpen. Aan ideeën ontbreekt het Van Kraaikamp niet: zou het niet mooi zijn als honderdduizenden jongeren die werk zoeken dit boek krijgen van minister Asscher?

De arbeidsmarkt is namelijk niet meer zoals voorheen. Met een cv schieten op tig banen in de hoop te raken, komt u er tegenwoordig niet meer. Recruiters krijgen zoveel cv’s in hun inbox, probeer dan maar eens op te vallen. De voorbereiding begint met het vinden van een antwoord op de vragen: wie ben ik?, wat kan ik?, wat wil ik? U moet u in uzelf gaan verdiepen. Wat is uw verhaal? Als u het antwoord hierop niet weet, hoe moet de recruiter aan de andere kant van de tafel het dan weten? De spiegeloefeningen helpen met de zelfreflectie. ‘Hoe formuleer jij jezelf en je zoektocht in één zin? Maak een pakkende titel met daarin zowel je kennis en ervaring als waar je naar op zoek bent’, is zo’n oefening. Van Kraaikamp geeft veel voorbeelden, sommige beschrijvingen zijn te globaal, andere te specifiek. Hij leert u hier een middenweg in vinden. Helder en krachtig uw boodschap formuleren.

Van Kraaikamp gebruikt zichzelf vaak als voorbeeld. Daarmee wil hij laten zien dat ook al gaat uw carrière alle kanten op, heeft u gefaald op meerdere vlakken, u kunt hierin lijnen vinden en leren over uw sterke en zwakke kanten. Soms heb ik wel het gevoel dat Van Kraaikamp te veel vanuit zichzelf, zijn type persoon redeneert. Zo lees ik ‘niet overschreeuwen’, maar denk dan: Hoe zit het met de mensen aan de andere kant van het spectrum, die juist erg bescheiden zijn? Er zijn toch ook veel werkzoekenden die niet veel zelfvertrouwen hebben, vooral als ze niet zo lang geleden ontslagen zijn. Net als het onderwerp netwerken, wat zo belangrijk is maar relatief weinig ruimte krijgt. Ik vermoed dat dit iets is wat Van Kraaikamp zelf makkelijk afgaat. Praktische netwerktips zouden een mooie aanvulling zijn in dit toch al praktische boek.

Al met al heeft Zou jij jezelf aannemen? veel te bieden voor iedereen die de stap naar een andere baan wil maken. En wees nou eerlijk: zou jij jezelf aannemen?

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden