Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kenniskermis - Overleven in een zee van informatie

We worden overspoeld met informatie. Informatie in kranten, boeken, filmpjes, blogs op internet. Informatiesurvival is een belangrijke vaardigheid geworden, aldus Bart Flos, auteur van De kenniskermis.

Carla Verwijs | 18 december 2015 | 1-2 minuten leestijd

In De kenniskermis beschrijft Flos de kennisparadox. Kennis is informatie waar je wat mee doet. Maar doen we wel iets met alles wat ons wordt gepresenteerd? We denken dat we zoveel weten, maar gezien het aantal managementboeken dat elk jaar verschijnt, passen we deze boekenkennis niet toe. Deze kennisparadox, zoals Flos het noemt, is het begin van een ritje in De kenniskermis.

De wereld is een informatiewereld geworden, maar ons brein is niet heel veel verder ontwikkeld sinds we uit de oertijd kwamen. Het loopt dus tegen grenzen aan. Hier kunnen we niet veel aan veranderen, maar wel kunnen we stappen zetten om het leven (en informatiekeuzes) simpeler te maken. Door bijvoorbeeld niet te multitasken, maar serieel te werken. Of, heel iets anders, door na te denken over pech en geluk en onze eigen hand hierin.

Prikkelen, dat is wat Flos wil. Ons bewust maken van de keuzes die we niet maken, waardoor we ons overspoeld voelen met informatie. ‘De kenniskermis’ lijkt net een caleidoscoop. Veel kleurrijke, stukje aan informatie waar je, als je wilt, in een paar minuten doorheen bent. Prettig kort, nu onze aandachtsspanne zo beperkt is geworden.

Met de kenniskeuzeprikkel stelt Flos vragen, houdt ons een spiegel voor. Hoeveel vrienden heb je werkelijk? Die vele vrienden op Facebook? Denk na! En ook: zeg het eens in simpele woorden. Vergeet nietszeggende termen als ‘synergie’ en ‘kostenoptimalisatie’. Je zult zien hoe opgelucht mensen om je heen zijn en nu kun je werkelijk een gesprek beginnen. Probeer het eens!

Dit enthousiaste taalgebruik, dat ik niet verzin, is typisch voor Bart Flos. Snel, uitbundig, je hoort het hem zeggen. De kenniskermis is een boek wat je niet aan een stuk door wilt lezen, maar in kleine beetjes. Laat je uitdagen, denk na en vooral oefen, oefen, oefen.

Carla Verwijs, kennismanager

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden