Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Succes in veelvoud - Omdat meer van hetzelfde uiteindelijk minder oplevert

Bijna iedereen is ervan overtuigd dat meer diversiteit het succes van de organisatie zal vergroten. Toch blijkt dat de stappen die organisaties zetten naar meer diversiteit, vaak erg klein zijn. ‘Organisaties die willen groeien en bloeien moeten dit onderwerp meer aandacht en daadkracht geven’, aldus Esther Mollema. In Succes in Veelvoud legt zij uit hoe.

Zinzi Stasse | 12 februari 2016 | 3-5 minuten leestijd

Ze neemt je mee op reis naar meer diversiteit. Een reis die niet begint bij je leidinggevende of je collega, maar bij jou. Vanwege de manier waarop je naar de wereld kijkt en de verrassende manier waarop je brein werkt. Naast de vele verontrustende wetenschappelijke weetjes die het boek telt, worden de lezer tips en handvatten geboden om aan de hand van meer diversiteit het team of de organisatie te laten floreren.

Hoewel diversiteit al enkele jaren een veelbesproken onderwerp is en de positieve effecten van een divers team bekend zijn, wijst onderzoek uit dat veel organisaties moeite hebben met het behalen van diversiteitsdoelstellingen. (Monitor Commissie Corporate Governance Code 2015, rapport monitoring boekjaar 2013) Sterker nog, slechts de helft van de onderzochte organisaties haalt haar doelstellingen. In de praktijk betekent dit dat de meeste organisaties grotendeels bestuurd worden door blanke mannen van boven de 50.

Na het lezen van ‘Succes in veelvoud’ ontstaat inzicht waarom het behalen van diversiteitsdoelstellingen voor veel organisaties lastig is. Het grootste obstakel is ons brein en de manier waarop we beslissingen nemen. ‘Wij nemen de wereld waar als wat ons brein ervan maakt, niet als hoe de wereld echt is. Onbewuste beslissingen hebben veel meer invloed op ons gedrag dan we denken.’ Voor een arbeids- en organisatiepsycholoog zoals ik is dit deel smullen. Psychologische theorieën en voorbeelden uit de praktijk brengen dit deel tot leven en leggen uit hoe onbewuste vooroordelen ervoor zorgen dat bepaalde keuzes gemaakt worden. Mollema gaat vooral diep in op diversiteit tussen mannen en vrouwen, maar zonder overdreven feministische toon.

Wakker geschud door de choquerende en verontrustende feitjes over de man-vrouw verhouding in het eerste deel van het boek, begeleidt Mollema je in de volgende drie hoofdstukken bij het proces naar inclusief leiderschap. Een inclusieve leider is zich bewust van verschillen in de groep en is bekwaam om iedereen in gelijke mate tot de groep te laten behoren. Op deze manier ondersteunt de manager iedereen in het team even goed. Er worden handvatten geboden om te leiden zonder oogkleppen en je als manager bewust te worden van de ongeschreven regels binnen het team. Mollema sluit de reis af met concrete, praktische tips om een diversiteitsbeleid met resultaat te kunnen voeren. Een tip is bijvoorbeeld om de ongeschreven regels transparant te maken en te delen. De manager doet dit door het team in verschillende groepen op te delen en iedere groep drie vragen te laten beantwoorden: 1) Wanneer ben je in dit team succesvol? 2) Wanneer krijg je promotie? 3) Wat wordt verstaan onder kwaliteit leveren? Door naar voorbeelden te vragen worden zowel geschreven als ongeschreven regels inzichtelijk. Dit proces is een mooi reflectiemoment voor managers omdat het laat zien hoe teamgenoten denken dat het werkt. Het brengt een dialoog op gang over of teamleden afscheid willen nemen van sommige ongeschreven regels die inclusiviteit in de weg staan.

Succes in veelvoud is een must-read voor recruiters, bestuurders en managers die streven naar meer diversiteit in hun team en organisatie. Mollema fungeert hierin als reisleider en begeleidt het proces op een speelse en persoonlijke wijze. Haar vakkennis en ervaring druipen er vanaf. Als lid van het werving- en selectieteam heb ik enorm veel aan dit boek gehad. Vooral het hoofdstuk over cultuurverschillen was voor mij een eye-opener. Bij het zoekproces naar nieuw, divers talent weet ik veel beter waar ik op moet letten, welke vragen ik tijdens het sollicitatiegesprek juist wel of niet moet stellen en hoe ik antwoorden in perspectief kan plaatsen. Ik weet nu ook dat het stellen van diversiteitsdoelstellingen alleen niet genoeg is. Ik moet de harde feiten over diversiteit in mijn organisatie kennen. Meet de mindbugs bij instroom doorstroom en uitstroom, bij beoordelingen en op alle niveaus. Overal waar je een significant verschil tussen groepen constateert, corrigeer je. Laat de data spreken. Dankzij Succes in Veelvoud heb ik genoeg bagage op zak om mijn reis te beginnen. Goede reis!

Over Zinzi Stasse
Zinzi Stasse is adviseur bij Adviestalent. Als psycholoog en bedrijfskundige, met interesse in duurzaamheid, zoekt zij in haar werk grensgebieden op tussen People, Planet en Profit. Zij wordt hierbij gedreven door innovatieve, patroondoorbrekende ideeën. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden