Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een zaak van hart-werken

Een boek om in één adem uit te lezen, het boek: Een zaak van hart-werken van Ellen de Lange-Ros. De vierde in een reeks van businessromans voor hardwerkende professionals, managers, zelfstandige ondernemers en iedereen eigenlijk die zijn werk beter wil ‘gaan’ doen. Geen hoogdravende theorie maar een levensles om je hart te laten spreken wanneer dat nodig is!

Dick Bos | 22 februari 2016 | 3-4 minuten leestijd

Dit boek is het vierde boek in een reeks van businessromans van Ellen de Lange-Ros waarin de vrienden Anna, Joris en Orlando samen met hun partners belangrijke levenslessen leren die hen helpen betere professionals te worden. In dit boek maken zij kennis met een oudere dame Francisca die hen het verschil wil en gaat bijbrengen tussen hard werken en hart-werken.

Eigenlijk is Een zaak van hart-werken een boek vol levenslessen waarin het verschil tussen de aansturende werking vanuit het hart onder andere aan de orde komt. De auteur noemt dat de hartwijsheid (de emotie), het hoofd (de ratio) en de buik (het buikgevoel). Het hart geeft in veel gevallen de signalen door aan het hoofd en die signalen kunnen gebaseerd zijn op eerdere ervaringen in je leven. In het boek worden voorbeelden aangehaald waaruit blijkt dat in sommige gevallen ervaringen uit het verleden niet doorleefd zijn, waardoor zij de hoofdpersonen blokkeren in het nemen van de juiste beslissingen.

Opgemerkt wordt dat als je echt naar je hart luistert, de ratio het niet moet overnemen. De ratio moet ondersteunend zijn en blijven. Hart werken betekent dat je niet alleen je zelf en je eigen wensen tot uitgangspunt neemt, maar dat je ook je talenten op een dieper niveau inzet om anderen van dienst te zijn. Met de juiste inzet en samenwerking brengt het je in een flow, gaan de werkzaamheden je makkelijker af en creëren zich mogelijkheden die je niet eerder hebt ervaren.

Om daar te komen moet je wel in staat zijn om ‘ruis’ die op de lijn komt, zoals eerder aangegeven - de ervaringen uit het verleden - onder ogen te zien. Je moet het als het ware fysiek doormaken om in staat te zijn het een plaats te geven.

Een belangrijke levensles uit het boek is: ‘Hart-werken moet de essentie van je werk zijn. Doe je werk altijd met liefde, of doe het niet. Als je je werk niet met liefde kunt doen, klopt er namelijk iets niet.’ Feitelijk lek je dan energie en moet je een keuze maken.

Het is een boeiend boek wat je volgens mij moet doorleven om het ten volle te kunnen begrijpen en benutten. Geen hogere wijsheden maar vooral gericht op de binnenkant van een mens. Het in balans zijn of komen en op basis daarvan de juiste paden in slaan. De opdrachten die in het boek zijn opgenomen helpen je daarbij.

Het boek doet mij ook zeer sterk denken aan het boek Mindfulness van Gil Hasson. In dat boek worden op een systematische wijze de belangrijkste bestanddelen en eigenschappen van mindfulness – bewustzijn, erkenning en acceptatie, focus en betrokkenheid, het ontwikkelen van een beginnermodel, loslaten en leven zonder oordelen, als afzonderlijke thema’s beschreven. Boeken dus die in elkaars verlengde zouden kunnen liggen.

Een zaak van hart-werken is een boek dat behalve voor de doelgroep (hardwerkende professionals, managers en zelfstandige ondernemers) eigenlijk voor iedereen bedoeld is, die zijn werk beter wil ‘gaan’ doen. Een serene rust daalt over je neer als je de essentie van het boek te pakken hebt, namelijk: ‘Werk vanuit je hart!’

Dick Bos studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is werkzaam als senior projectleider en programma-/verandermanager bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden