Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Powervrouwen

Steeds meer vrouwen starten een eigen bedrijf, maar slechts 3 procent weet dat bedrijf ook echt te laten groeien naar een miljoenenbedrijf. Deze ‘powervrouwen’ hebben kapitaal binnengehaald, goede netwerken ontwikkeld en van de grond af een nieuw bedrijf opgebouwd.

Ineke Smits | 18 februari 2016 | 3-4 minuten leestijd

Powervrouwen geeft inzage in het geheim van vrouwen als auteur en zakenvrouw Julia Pimsleur, die het hebben ‘gemaakt’. Het boek houdt je een spiegel voor waarmee je naar je eigen instelling, drijfveren en vaardigheden kunt kijken. Heb jij wat nodig is om een powervrouw te worden?

Julia is het levende bewijs dat je met de juiste ingrediënten snel je doel kunt bereiken. Haar eigen ‘road to succes’ wordt in een prettig leesbare vorm beschreven met daarin de hobbels, de twijfels en onzekerheden die hand in hand gaan bij haar start-up en de verdere groei van het bedrijf Little Pim. Het behalen van succes gaat immers niet over één nacht ijs. Aan de hand van 8 stappen vertelt zij hoe het haar is vergaan en hoe je de mijlpaal van een miljoen sneller kunt behalen door groot te denken.

‘Dat is vaak de valkuil van vrouwen, ze denken niet groot genoeg. Ze denken met hard werken dat te behalen dat ze voor ogen hebben, maar het boek toont bewijs dat het niet gaat om hoeveel je werkt, maar om hoe je werkt’. Vrouwen moeten zich vaker vragen stellen als: ‘Hoever zou je bedrijf kunnen komen als je twee keer zoveel geld had’? Haar advies is ’Ga de excuses uit de weg die zorgen voor de beperkingen om te groeien’.

Ondernemende vrouwen kunnen elkaar helpen groter te denken, sneller te groeien en van elkaars mijlpalen en fouten te leren door hun verhalen te delen. Het boek bevat daarom verhalen van succesvolle vrouwelijke ondernemers. Zij vertellen hoe ze zijn begonnen, wat hun drijfveren waren en welke stappen zij hebben genomen. Veel vrouwen zijn van mening het allemaal zelf te moeten kunnen en weten. De beste indicator voor succes is echter de juiste mensen om je heen verzamelen. Vind een goed team, de juiste adviseur of coach, of dat wat je nodig hebt om je te kunnen richten op jouw groei.

Kapitaalwerving en de wijze waarop je kapitaal kunt vergaren wordt uitgebreid beschreven. Om groot te kunnen denken heb je immers geld nodig. Je moet potentiële investeerders weten te overtuigen met jouw idee. Kapitaalwerving maakt uiteindelijk het verschil tussen klein blijven en groot worden. Een heel belangrijk aandachtspunt dus.

Een ander punt dat uitgebreid wordt omschreven is het belang van netwerken. Goede CEO’s brengen 80% van hun tijd buiten kantoor door. Je moet dus tijd vrijmaken en ‘nee’ zeggen tegen bepaalde dingen om je te kunnen richten op je bedrijf. Je moet leren delegeren en alleen de dingen doen die je zelf kunt doen. Een voor mij herkenbaar stuk waarin ze schrijft over het moment dat ze een virtueel assistent inhuurt en de voordelen die haar dat heeft opgeleverd. Door het delegeren van taken als bijvoorbeeld het beheren van social media, de planning van zakenreizen en het samenstellen van Powerpoint-presentaties kon zij zelf gaan werken aan haar bedrijf in plaats van in haar bedrijf.

Een ander advies wat ze geeft is het ontwikkelen van een ‘extern brein’, zodat je je hoofd leeg kunt maken en toch over alle informatie kunt beschikken. Bovendien behoud je door het gebruik maken van zo’n tool alles in beeld. Een voorbeeld hiervan waar ik me geheel bij kan aansluiten is de tool Evernote.

De conclusie die de auteur meegeeft aan de ondernemende vrouw is dat je, naast het goed voor jezelf zorgen, met optimisme, durfkapitaal, doorzettingsvermogen en de juiste mensen om je heen, succesvol en ‘groots’ kunt worden.

Ondanks dat Powervrouwen naar mijn idee een wel erg ‘Amerikaanse’ insteek heeft, zijn er veel bruikbare tips te vinden voor Nederlandse ondernemende vrouwen. De vragen achter in het boek helpen om inzicht te geven in ‘jouw’ stappen naar succes. Je kunt met de antwoorden het geleerde uit het boek beter in praktijk brengen of, wat ook een goed advies is, samen met een mentor of coach je eigen ‘road to succes’ te bewandelen.

Ineke Smits, virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe, gespecialiseerd in flexibele ondersteuning van ZZP en MKB

Over Ineke Smits

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden