Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Alles op een rijtje

Paula Rizzo houdt van lijstjes. Of beter, ze is geobsedeerd door lijstjes. Die obsessie heeft een naam, ‘glazomania’, wat perfect past in een introductiezin: ‘Hoi, ik ben Paula en ik lijd aan glazomania’. Dan heeft ze de aandacht en u vraagt zich af of het wel goed met haar gaat. Gelukkig heeft Paula Rizzo Alles op een rijtje, door het gebruik van lijstjes.

Carla Verwijs | 22 februari 2016 | 1-2 minuten leestijd

Dat lijstjes handig zijn heeft niet veel uitleg nodig en zeker geen 167 pagina’s. Gelukkig kan Rizzo veel over lijstjes zeggen en is ze enthousiast. Maar het had best in minder pagina’s gekund. Rizzo gebruikt lijstjes en checklisten in zowel haar werk als tv-producer en privé. Ze bedacht dat haar lijstjes ook wel handig zijn voor anderen en zo is haar blog ListProducer.com (en dit boek) tot stand gekomen. Naast lijstjes krijgen we ook andere tips mee, zoals voor het pakken van bagage.

Als het gaat om lijstjes, komt de vergelijking met Getting Things Done (GTD, van David Allen) meteen op. GTD is veel systematischer dan de lijstjes volgens Rizzo. Daarmee is GTD complexer, dus de lezer die bij die methode is afgehaakt heeft wellicht baat bij Alles op een rijtje. Bij Rizzo is een lijstje niet alleen een opsomming, maar ook ordening en prioritering (als het om een to-do list gaat, bijvoorbeeld). Voor iemand die niet veel gebruik maakt van lijstjes is haar voorbeeld van structureren handig. Uiteindelijk hangt veel ook af van de eigen voorkeur, aldus Rizzo, waarmee ze meer open laat dan GTD doet.

Dit alles maakt dat iemand die al veel lijstjes maakt, weinig nieuws zal vinden in Alles op een rijtje. Het digitale hoofdstuk, met een overzicht van apps is wellicht het meest nuttige hoofdstuk. Al met al een aanstekelijk geschreven boek, voor eenieder die nog niet is aangestoken door het lijstjesvirus.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden