In Het plakbandpensioen vertelt auteur Gerhard Hormann hoe hij na een ontslagronde op straat komt te staan en hoe hij nu een pensioengat van meer dan 16 jaar probeert te overbruggen. In het kort komt het er op neer dat Hormann een bedrag bij elkaar spaart waar hij de komende vijf jaar van kan leven zonder ook meer één dag te hoeven werken. Daarmee is hij een van de eerste Nederlanders die 60 maanden lang een basisinkomen uitgekeerd krijgt van EURO 1.000,--, ook al krijgt hij het dan van zichzelf. Zijn belangrijkste boodschap is dat je helemaal niet rijk hoeft te zijn om te stoppen met werken. Maar je moet wel keuzes maken. Zo heeft Hormann de laatste jaren alles op alles gezet om zijn hypotheek vervroegd af te lossen. Meer hierover kun je meer lezen in zijn boek ‘Hypotheekvrij!’. En hij rijdt bijvoorbeeld in een kleinere auto.
Vervolgens gaat hij een stap verder. Want waarom zou je dit alles pas doen na een ontslag? Als je vroeg begint met nadenken en plannen zou je ook veel eerder kunnen stoppen met werken. Dat is de belangrijkste boodschap van dit boek. Daarmee gaat zijn boek eigenlijk ook over vrijheid. Want je hoeft niet 40 uur per week te werken, maar dan kun je niet ook die dure auto blijven rijden. In Het plakbandpensioen beschrijft Gerhard Hormann de keuzes die hij heeft gemaakt en daarmee is het een praktische handleiding vol tips en adviezen om veel eerder te stoppen met werken geworden. Dit boek helpt je nadenken over een plan B.
Maar als je verwacht dat Hormann je voorschrijft hoe je dit moet doen dan kom je bedrogen uit. Hij neemt ons vooral mee op zijn eigen zoektocht en hier kun je de nodige lessen uit trekken. Daarbij past zijn verhaal heel erg in de ontwikkelingen van deze tijd. Een tijd waarin baanzekerheid niet meer bestaat en het ouderwetse concept van pensioen op de schop gaat. Een tijd waarin we voorzichtig spreken over anticonsumptie. Met Het plakbandpensioen laat Hormann zien dat er een alternatief is voor werkloze vijftigplussers die zich nu suf solliciteren. Maar ook jongeren wil hij inspireren zodat zij zien hoe zij hun stapelbanen en flexcontracten het beste kunnen combineren met het Zwitserlevengevoel. Want je hoeft dus niet te wachten met genieten tot je eindelijk AOW krijgt.
Gerhard Hormann heeft met Het plakbandpensioen een boek geschreven dat stemt tot nadenken, een boek waarmee hij zijn tijd vooruit is. Waar anderen wellicht beginnen na te nadenken over het hebben van zijn min mogelijk lasten, doet Hormann het gewoon al. Kortom, een inspirerend boek voor iedereen die nu (nog) werkt.
Over Brigitte Koehler
Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.