Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Expeditie Edith

Inmiddels heb ik al verschillende topsporters en ondernemers mogen interviewen, rijen met boeken gelezen, en heel wat video’s gezien over succes. Maar met het lezen van het persoonlijke verhaal van Edith Bosch in Expeditie Edith wordt het pas echt duidelijk waar winnen, motivatie en gelukkig worden om gaat.

Roy van den Anker | 30 augustus 2016 | 1-3 minuten leestijd

Met haar Olympische medailles, wereldtitel en als meervoudig Europees kampioen is Edith Bosch één van Nederlands meest succesvolle judoka’s. Ze neemt ons mee in haar persoonlijke verhaal over het winnen van medailles, het verliezen van zichzelf en haar persoonlijke gevecht om gelukkig te kunnen zijn. Haar boek start met een beschrijving van het dieptepunt waar alles in haar leven op losse schroeven komt te staan: het confronterende inzicht dat ze ondanks alle successen nergens mee gelukkig is en vooral leeg en emotieloos. Hiermee grijpt het verhaal je als lezer direct vast om vervolgens met het persoonlijke levensverhaal wat hieraan vooraf is gegaan verder te gaan. Een verhaal dat in hoog tempo langs de belangrijkste jeugdervaringen gaat die haar gevormd hebben tot de überbitch die ze uiteindelijk wordt. Een bijzonder eerlijk verhaal waarin Edith niet schroomt om te laten zien dat de attitude die haar overwinningen bracht haar tegelijk steeds verder van zichzelf bracht. Een verhaal ook waar je je in kunt leven en laat zien hoe hard de wereld van topsport is door de boeiende beschrijvingen van hoe ze als topsporter wedstrijden en kampioenschappen beleefde.

Het verhaal gaat over keihard fysiek trainen, de mentale strijd tijdens wedstrijden en wat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen en de (onbewuste) invloed van je omgeving met een mens kunnen doen. Tijdens het lezen maak je de ontwikkeling mee van meisje Edith tot de nietsontziende überbitch waarvan ze denkt dat ze die moet zijn om Olympisch goud te kunnen winnen. Om vervolgens steeds duidelijker tot het inzicht te komen dat het geluk wat ze nastreeft hiermee niet binnen bereik komt, en ze de mensen om haar heen steeds verder van haar wegjaagt. Het verhaal eindigt met Edith 2.0 die met vernieuwde inzichten nog steeds kan winnen maar dan als mens.

Expeditie Edith is een boek dat ondanks de sneltreinvaart waarmee Edith haar verhaal vertelt echt en heel persoonlijk is door de pijnlijke eerlijkheid waarmee het geschreven is. Een boeiend boek om te lezen en tegelijkertijd prima geschikt om ook zelf als spiegel te gebruiken.

Roy van den Anker, operationeel directeur bij verzekeringsmakelaar Heilbron en oprichter van Konnekst.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden