Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Share - Inspiratie uit de deeleconomie

Slechts vier procent van de Nederlanders doet mee aan de deeleconomie, volgens een onderzoek van ShareNL en de Universiteit van Amsterdam. Als ze spullen uitlenen, is dat aan bekenden: familie en vrienden.

Carla Verwijs | 25 november 2016 | 2-3 minuten leestijd

Onbekendheid met de platformen en gebrek aan vertrouwen is wat de meeste Nederlanders tegenhoudt hun spullen te delen met onbekenden. Pieter van de Glind en Harmen van Sprang van ShareNL zijn optimistisch in hun boek Share. Het vertrouwen om te delen groeit en zo zullen steeds meer mensen deelnemen aan de deeleconomie. En na het lezen van dit boek, zal het met de bekendheid van de verschillende deelplatformen ook wel goed zitten!

In de oude economie draait het om bezit. Ik heb een auto en jij niet. Daar richten bedrijven hun aandacht ook op. Ze maken reclame voor auto’s zodat jij ook een auto gaat kopen. In de deeleconomie gaat het veel meer om toegang tot gebruik. Mijn auto staat voornamelijk stil voor de deur en jij zou eigenlijk wel een auto kunnen gebruiken om wat spullen te vervoeren. Daar ga je toch geen auto voor kopen, misschien kun je die van mij wel lenen. Als je maar wist dat die ik mijn auto doorgaans niet gebruik. Voor het bij elkaar brengen van de vraag (jij hebt vandaag een auto nodig) en het aanbod (ik heb de mijne vandaag niet nodig) bestaan inmiddels verschillende online platformen. Niet alleen voor auto’s, maar voor allerlei goederen en diensten die onderbenut zijn. Deze platformen regelen ook de financiële transacties als dat nodig is en zorgen dat je weet met wie je in zee gaat, door bijvoorbeeld een reviewsysteem.

In hun boek Share leggen Van de Glink en Van Sprang de principes van de deeleconomie uit en behandelen vervolgens een aantal markten waar al volop gedeeld wordt. Zo zijn daar; goederen, ruimte, mobiliteit, eten en geld. De hospitality branche noemen de auteurs terecht het visitekaartje van de deeleconomie, met AirBnB als het bekendste voorbeeld. Ook Uber timmert aardig aan de weg en misschien ben je Spaans aan het leren via Duolingo, een leerplatform waar leerlingen ook aan bijdragen. Share staat bol van dergelijke voorbeelden, bekend en onbekend, lokaal en internationaal.

Kansen genoeg in deze deeleconomie, ook om zelf deelplatformen te starten. Want er is nog zoveel onbenutte capaciteit. In het algemeen zijn er twee routes: bestaande capaciteit activeren, of nieuwe capaciteit creëren en zorgen dat deze benut wordt. Hier liggen ook kansen voor bestaande bedrijven. Ongeacht de route is het belangrijk veel aandacht te besteden aan opzetten van vertrouwensmechanismen. Het eerder genoemde reviewen geeft inzicht in de betrouwbaarheid van de verhuurder, maar er zijn ook andere controlesystemen die een platform kan bieden, zoals de check of de autohuurder wel over een geldig rijbewijs beschikt.

Wat Van de Glind en Van Sprang betreft staan we nog maar aan het begin van de deeleconomie. In Share laten ze al veel deelmogelijkheden zien en dagen de lezer tegelijkertijd uit na te denken waar zij onbenutte capaciteit heeft. Iedereen die iets heeft of nodig heeft, kan bijdragen aan de deeleconomie. Het boek Share dient daarbij als goede inspiratiebron.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden