Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

MEER Moois - Kinderen & Leiderschap

Het was vakantie, bij uitstek hét moment om samen met mijn zoon van negen naar de film te gaan. We kozen voor Sing, een muzikale animatiefilm waarin dieren de hoofdrol spelen. Dieren met behoorlijk wat menselijke trekjes.

Helmar Niemeijer | 17 januari 2017 | 3-5 minuten leestijd

Verhaallijn: een koala beer organiseert een talentenjacht om zijn noodlijdende theater te redden van de ondergang. De kandidaten die door mogen naar de finale, hebben naast de zangwedstrijd het nodige om mee te dealen: zo is één van de kandidaten moeder en verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de 25 biggetjes thuis, zo probeert één van de andere kandidaten zich los te worstelen uit het criminele circuit waarin zijn vader een carrière voor hem ziet weg gelegd. En ze willen allemaal graag zingen.

Het was een fijne film, ook al ben ik ongetwijfeld iets ouder dan de beoogde doelgroep. Voor mij was de boodschap: als je iets wil, go for it. Baas over eigen leven. En daar gaat precies het laatste boek van Robbert Gorissen, Kinderen & Leiderschap, over. In deze review mijn bevindingen.

Gorissen is coach en trainer, en als eigenaar van de Robbert Gorissen Company richt hij zich op leiderschap en alles wat daarbij hoort. Robbert heeft meerdere boeken geschreven, ik las zijn Kinderen & Leiderschap. Hij schreef het samen met zijn vrouw Ellen, docente in het middelbaar onderwijs.

Gorissen houdt in zijn boek een pleidooi om thuis en op school bewuster om te gaan met de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Zowel ouders als leerkrachten kunnen met het boek in de hand aan de slag om kinderen in hun ontwikkeling te begeleiden. En waarom je dat zou moeten willen? Omdat persoonlijk leiderschap volgens Gorissen niet meer weg te denken valt uit de opvoeding van kinderen. Gorissen haalt hierbij Seth Godin aan, die stelt dat kinderen vooral twee dingen moeten leren: 'solve interesting problems' en 'how to lead'. Met het boek Kinderen & Leiderschap geeft Gorissen aan hoe je hier wat hem betreft vorm aan zou kunnen geven.

Het boek bestaat uit twee delen. Deel een waarin Robbert en Ellen in gaan op de elementen die zij belangrijk achten voor de leiderschapsontwikkeling van kinderen. De basiselementen van persoonlijk leiderschap komen in dit deel voorbij: jezelf zijn als kind, dromen, samenwerken, talenten, leiderschap, persoonlijke groei en succes. Robbert en Ellen geven veel (persoonlijke) voorbeelden en handvatten. De leiderschapsstijlen worden genoemd en gaven voor mij op een leuke manier weer hoe je met die bril op naar kinderen kunt kijken. Verder sprak de grote focus op talent mij erg aan, omdat, zoals voorwoordschrijver Marc Lammers aangeeft: 'Ik heb nog nooit een wedstrijd gewonnen op mijn zwakke punten'.

Deel twee van het boek gaat over Lars, een kleine olifant. Het voorleesverhaal wordt in delen gepresenteerd, ieder deel wordt gevolgd door vragen en opdrachten die je samen met je/een kind kunt doen.

Een lezenswaardig boek?

Wat ik enigszins miste was een stevige inhoudelijke basis vanuit pedagogisch perspectief, ook over de enerverende puberperiode. Er zijn namelijk kinderen die je, zoals getipt wordt in het boek, prima kunt uitleggen waarom het de moeite waard is om je kamer op te ruimen. Kinderen die dat dan ook vervolgens doen. Alleen heb je dan ook kinderen - ik noem geen namen, maar hij woont hier in huis en is veertien jaar - die dan nog steeds aangeven het niet van belang te vinden in een chaotische en vieze kamer te leren en leven.

Ook de 'zachte' kant in het boek mocht van mij meer benadrukt worden, de  zakelijke kant was voor mij iets te nadrukkelijk, soms zelf wat dwingend aanwezig.

Zo wordt bijvoorbeeld geschreven over wat je als ouder kan doen als je kind druk (plannings)druk ervaart. Naast de 'lijstjes'-methodes en procesevaluaties had ik hier ook graag iets over mindfulness terug gezien, maar dat kon zo maar eens een makke van mijn kant zijn.

Dat alles maakt Kinderen & Leiderschap echter niet minder lezenswaardig. Als je je bezig houdt met het bewust opvoeden van kinderen, of dat nu vanuit onderwijs of opvoeding is, is het lezen van dit boek zeker de moeite waard. Het boek is geen verzameling trucjes waarmee je kinderen eigenaarschap kunt laten tonen en waarmee je morgen geleiderschapte kindertjes hebt. De Gorissens gaan een dialoog met je aan door de vele tips, vragen en opdrachten die je in ieder geval zelf bewust maken van leiderschap bij kinderen.

Helmar Niemeijer werkt met Buro Zuiver aan verbinding tussen kinderen, ouders & onderwijs en blogt op www.helmarniemeijer.nl

Over Helmar Niemeijer

Helmar Niemeijer werkt met Buro Zuiver aan verbinding tussen kinderen, ouders & onderwijs en blogt op www.helmarniemeijer.nl

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden