Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Succes in Veelvoud

Diversiteit is hot. En iets wat hot is, daarover wordt geschreven. Veel geschreven. De vraag die rijst, is of deze boeken zelf wel een beetje divers zijn. De schrijver van Succes in Veelvoud, Esther Mollema, lijkt aan de oppervlakte gewoon het mainstream gender-thema te behandelen. Het tegendeel blijkt echter waar als je het boek goed tot je neemt. En dat is zeker de moeite waard.

Theo Sikkema | 26 januari 2017 | 2-3 minuten leestijd

Want waar het boek aan de oppervlakte veelal het man/vrouwthema als voorbeeld gebruikt, daar benadrukt Mollema duidelijk dat de technieken die ze uit de doeken doet om op dit thema te veranderen evengoed op andere diversiteitvraagstukken toegepast kunnen worden, met dito effecten. Dat doet ze op een overtuigende manier, door in het boek consequent drie ingrediënten te combineren.

1. Wetenschappelijk bewijs. We leven in een wereld waarin meetbaarheid weleens boven andere argumenten verheven wordt. Mollema erkent dit, en gebruikt dan ook veel argumenten gebaseerd op gemeten resultaten en verschillen. Dit versterkt het appeal van haar argument. Gelukkig komt ze niet alleen met verhalen van elders, maar legt ze vooral uit op welke manier jij in jouw organisatie onderzoek kan doen naar de stand van zaken en mindbugs (verborgen overtuigingen). En hoe zichtbaarheid hiervan bijdraagt aan het verbeteren van diversiteit in de organisatie.

2. Goede voorbeelden. De verhouding tussen illustratieve verhalen en het eigen betoog in het boek is aardig fifty-fifty. Mollema illustreert haar verhaallijn op overtuigende wijze met zeer herkenbare verhalen uit de praktijk. Dat moedigt aan om in je eigen wereld naar dergelijke voorbeelden te zoeken.

3. Het derde ingrediënt is het meest waardevol: de praktische toepasbaarheid in het boek. Er zijn mooie vragenlijstjes, checklists en stellingen opgenomen. Hierdoor kan je, bijvoorbeeld als assessor van sollicitanten of HR-medewerker, gelijk bezig met deze waardevolle inhoud en voorbeelden. Bijvoorbeeld om illustratieve voorbeelden en percepties in je eigen omgeving (aan het licht te brengen.

Het concept van mindbugs dat ik hiervoor noemde is een sterk concept. Niet omdat de betekenis (hoe jouw verborgen overtuigingen je handelen beïnvloeden en daarmee jezelf foppen) zo nieuw is, wel omdat Mollema heel duidelijk uitlegt hoe dit een impact op diversiteit heeft. Het begint allemaal bij het zichtbaar maken van dingen die er al lang in de organisatie zijn, met name door ongeschreven regels en mindbugs bij individuen. Een krachtige one-liner van Mollema is dan ook: diversiteit gaat niet over de ander, het gaat over jezelf!

Over Theo Sikkema

Theo Sikkema is adviseur bij Adviestalent. Hij is geïnteresseerd in samenwerken, verbinden en vernieuwen, en gebruikt daarbij kennis uit zijn achtergrond in de internationale samenwerking en concurrentiekracht. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden