Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Ajax-dilemma - Filosofie van het leiderschap

In een tijd waarin veel kritiek wordt geuit op leiders en vormen van leiderschap, schrijft auteur Paul Woodruff een werk gebaseerd op filosofische beschouwingen aan de hand van Griekse Mythologie. Vergezocht? Allerminst, het boek is een waar meesterwerk boordevol schitterende analogieën, beschouwingen en wijsheden.

Arvid Buit | 1 maart 2017 | 2-3 minuten leestijd

Het boek is opgedeeld in vier overzichtelijke delen. Na een inleiding in deel één, neemt de auteur de lezer mee in het verhaal van Ajax. Deze heldhaftige strijder raakt in de oude verhalen verwikkeld in een dilemma, dat elementen kent van heldendom, strijd, zelfkennis, eerlijkheid en rechtvaardigheid. Is de boosheid en verontwaardiging van Ajax over het gebrek aan respect een logisch perspectief, of is Odysseus inderdaad belangrijker voor de overwinning op het volk van Troje?

Woodruff beschrijft meerdere verhalen over de hoofdrolspelers Ajax en Odysseus. Een aantal verhalen verzint hij zelf, om mogelijke uitkomsten te bieden die ruimte geven voor dialoog. In deze dialoog zoekt hij naar lessen, onder andere over benaderingen van rechtvaardigheid in relatie tot eerlijkheid.

Dit werk vertelt eerst een aantal schitterende verhalen, om vervolgens zeer diepzinnig onderzoek te doen naar de afwegingen van allerlei personages. Perspectieven die allemaal volkomen begrijpelijk zijn en daarom een menselijke kant tonen aan een stellingname die eerst onredelijk leek. Quotes uit het boek die mij hebben aangesproken: ‘Leiderschap vraagt om rechtvaardigheid.

Om rechtvaardigheid tot stand te brengen, moet het leiderschap vaak aan eerlijkheid inleveren’. ‘Prikkels en straffen behoren niet tot de taal van leiders, het zijn managementinstrumenten’.’Eerlijkheid sluit mededogen uit, terwijl rechtvaardigheid dat niet doet’. ‘Leiderschap is het gemakkelijkst te signaleren als het er niet is’.

In dit werk wordt duidelijk waar écht leiderschap op gebaseerd is, wat het onderscheid is tussen leiderschap en management, en welke persoonlijkheden geschikt zijn als leider. Door scenes uit de mythologie te ontleden, alternatieven te bespreken en begrip te kweken voor standpunten en zienswijzen, kom je als lezer tot allerlei ontdekkingen.

Ik heb werkelijk genoten van dit boek dat je aanzet tot zelfonderzoek, heroverwegingen en eindeloos filosoferen over de kern van leiderschap. Het Ajax-dilemma is een absolute aanrader voor leiders, adviseurs, begeleiders, psychologen en andere professionals met een interesse voor leiderschap. Houd een notitieblok en pen bij de hand, want de hoeveelheid nieuwe inzichten vraagt om nauwkeurige registratie.

Over Arvid Buit

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en Red de Alfawolf, Zachte leiders maken stinkende wonden. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden