Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Emotionele flexibiliteit

Hoe vaak weerhouden onze gedachten ons om iets te doen? ‘Dit ging laatst helemaal mis, dat kan ik echt niet. Dus kan ik het maar beter niet weer doen'. We zitten gevangen in dit soort negatieve gedachten en daardoor doen we vaak niet wat we graag zouden willen.

Susan David | 28 april 2017 | 2-3 minuten leestijd

Susan David leert ons deze emoties te erkennen en accepteren, waardoor we verder kunnen. In Emotionele flexibiliteit beschrijft Susan David stappen en geeft handvatten om emotioneel flexibel te worden.

Vaak onbewust proberen we onze emoties onder controle te houden. We kroppen ze op of blijven erover piekeren (overigens schijnen mannen vooral het eerste en vrouwen vooral het tweede te doen). Beide reacties zijn niet goed voor ons, voor onze gezondheid en voor onze wens vooruit te komen. Er is nog een andere reactie mogelijk. Over die derde optie gaat dit boek: emotioneel flexibel worden.

Susan David beschrijft vier stappen: aanwezig zijn, afstand nemen, je eigen pad volgen en veranderen. Aanwezig zijn (stap 1) houdt in dat je naar jezelf kijkt, een blik naar binnen werpt als er iets gebeurt waarop je emotioneel reageert. Word je bewust van je emotie. Erken je gedachten, zonder te geloven dat ze waar zijn. Daardoor is het makkelijker om afstand te nemen en los te laten (stap 2). Hiermee maak je ruimte voor een andere blik. Het kan helpen je emotionele ervaringen op te schrijven, ook dit creëert afstand. Bij belangrijke keuzemomenten is het goed jezelf te kennen: wat zijn je waarden, wat is voor jou belangrijk? Alleen door dat te weten kun je je eigen pad volgen (stap 3). Veranderen (stap 4) gaat over kleine dingen aanpassen. Dit kunnen aanpassingen zijn in je overtuigingen, emoties en gewoonten. Bijvoorbeeld, door doelen te omschrijven in ‘willen’ (‘Ik wil in die bikini passen deze zomer’ ) in plaats van ‘moeten’ (‘Ik moet afvallen’) maakt het makkelijker gemotiveerd te blijven.

Susan David put uit jarenlang onderzoek en praktijkervaring. Veel mensen hebben moeite te ‘navigeren’ door het leven, zoals ze het mooi noemt. Door onze emoties raken we de koers kwijt en kunnen gemiste carrièrekansen tot gevolg hebben. De stappen zijn van toepassing op ons persoonlijke leven, werk en ook kinderen kunnen we opvoeden tot emotioneel flexibele kinderen.

Emotionele flexibiliteit is geen zweverig boek, ook al lijkt het door begrippen als ‘aanwezig zijn’ dat we hier het zoveelste mindfullnessboek te pakken hebben. Gelukkig niet, anders was ik allang afgehaakt. Het is juist erg helder en praktisch geschreven en Susan David laat met voorbeelden zien dat ze zelf ook niet perfect is. Emotionele flexibiliteit beschrijft een leerervaring. We zullen niet van de ene dag op de andere emotioneel flexibel worden en het vergt oefening om niet in een automatische reactie te schieten. Een nuttig boek voor wie merkt dat hij of zij zich belemmerd voelt door de eigen gedachten.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden