Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Singing in the brain - Hoe muziek de hersenen kan activeren

In zijn boek Singing in the brain laat Erik Scherder ons zien wat er bekend is over het unieke samenspel tussen muziek en de hersenen. En omdat er maar weinig mensen zijn die niet van muziek houden, zal dit boek je zeker aanspreken.

Brigitte Koehler | 12 juli 2017 | 1-2 minuten leestijd

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die ik tot dusver kende van zijn aanstekelijke colleges over het brein in het televisieprogramma De wereld draait door. In zijn boek Singing in the brain laat hij ons zien wat er bekend is over muziek en de hersenen. Omdat ik erg van muziek hou en verschillende instrumenten bespeel kon ik dit boek natuurlijk niet laten liggen.

Singing in the brain bestaat uit verschillende korte hoofdstukken die veel onderwerpen aansnijden: Evolutie; Ritme; Meer muziek in de klas; Klanken; Timbre; Zingen; Muziek en emoties; Muziek en slaap; Muziek en pijn; Angst, depressie en beperking; Ziekte van Parkinson; Dementie; Muziek en autisme; Coma en beroerte; en tot slot praktische tips.

Hier zit dus altijd wel wat tussen dat je aanspreekt en nodigt ook uit om het boek niet van a tot z te lezen, maar die hoofdstukken erbij te pakken die je interesseren. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, aangevuld met casestudies legt Scherder zo veel mogelijk aspecten van de muziek uit. Zo leer je wat er gebeurt in de hersenen bij het luisteren naar muziek, zingen en bespelen van muziekinstrumenten. En vooral ook waarom dat gebeurt. Dit alles geïllustreerd met mooie afbeeldingen waardoor de, soms toch wel moeilijke stof, begint te leven. Zo krijg je meer inzicht in de werking van de hersenen. Niet altijd gemakkelijk om te doorgronden maar wel heel interessant.

Het boek is zeer toegankelijk geschreven en als je al eens naar Erik Scherder hebt geluisterd herken je zijn enthousiaste toon. Al lezende hoor je hem de stof uitleggen en zelf hoop ik van harte dit onderwerp nog eens terug te zien, bijvoorbeeld in een college voor DWDD.

Wat ik uit Singing in the brain haal is dat het voor de conditie van je hersenen belangrijk is om complexe taken te blijven doen. Wil je je dus blijven ontwikkelen, ga dan muziek maken. Of luisteren. Het levert je meer op dan alleen plezier. Je brein zal je er dankbaar voor zijn.

Over Brigitte Koehler

Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden