Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Machtige topvrouwen - Vijf inspirende voorbeelden

‘Bestaat het glazen plafond echt of zit dat in de hoofden van de vrouwen.’ ‘Zolang vrouwen voorrang geven aan het gezin en parttime werken komen ze niet aan de top.’ ‘Dan toch maar een quotum of ben je dan die excuus Truus die wordt binnengehaald om het quotum te halen en niet zozeer vanwege je kwaliteiten?’

Christel Deckers | 4 juli 2017 | 2-3 minuten leestijd

Zomaar een aantal quotes die je bijna dagelijks in kranten en bladen kunt aantreffen. Zijn het feiten of fabels? Wie het weet mag het zeggen. In ieder geval heeft Jessica de Jong vijf machtige vrouwen gevonden om te interviewen voor haar boek Machtige topvrouwen. In dat boek schetst De Jong vijf portretten van vijf machtige vrouwen. Met deze portretten, en vandaar ook de ondertitel, vijf inspirerende voorbeelden, hoopt zij andere vrouwen tot inspiratie te kunnen zijn.

Elk van de vijf vrouwen krijgt van de auteur een eigen hoofdstuk met een eigen duiding. Zo wordt bijvoorbeeld Edith Schippers getypeerd als ‘De voortvarende topvrouw’ en Herna Verhagen (TNT) als ‘Zorgdragende topvrouw’.

De keuze voor vijf portretten en specifiek voor deze vijf machtige topvrouwen en waarom bijvoorbeeld ook niet Marry de Gaay Fortman geportretteerd, wordt door de auteur niet duidelijk gemaakt.

De portretten lezen gemakkelijk weg. Wel vind ik de portretten vlak in hun beschrijvingen. Het lijkt allemaal van een leien dakje te gaan als je ‘het moment pakt’ en ‘de juiste mensen tegenkomt’. Ik was nieuwsgierig naar de grootste blunders van deze vrouwen omdat gezegd wordt dat je daar het meeste van leert…. Ook was ik benieuwd naar de vrouw/mens achter de functionaris maar die kon ik in het boek niet vinden.

Het boek leest vlot, je krijgt een klein kijkje achter de schermen maar wat mij betreft hadden ‘de gordijnen nog wat verder open gemogen’. En gezien de schat aan kennis en ervaring die de auteur op dit gebied heeft ben ik in afwachting van haar volgende boek over nog meer topvrouwen.

Ik hoop dat dit boek andere vrouwen tot inspiratie kan zijn. Wellicht een mooie leessuggestie aan de topvrouwen in de dop. Omdat alle vijf de geïnterviewde machtige topvrouwen blond zijn verzucht ik: ‘Was ik maar blond….’

Christel Deckers is lid van verschillende Raden van Toezicht in Zorg & Onderwijs. Daarnaast is zij bestuurder a.i. binnen zorg- en welzijn. Tevens doet zij onderzoek naar De juiste Bestuurder op de juiste plek vanuit de Erasmus Universiteit. Kernwoorden in haar werk zijn: met plezier naar je werk, we doen het samen en de juiste mens op de juiste plek. (www.christeldeckers.nl)

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden