Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Sterk voelen op het werk - Laagdremelig en praktisch voor de hoogsensitieve medewerker

Aangezien 1 op 5 medewerkers volgens de schrijver hoogsensitief is, bedient Sterk voelen op het werk een flink deel van de beroepsbevolking. Het is voor een hoogsensitieve medewerker een laagdrempelig, praktisch en toegankelijk boek om te lezen over de kenmerken van hoogsensitiviteit en hoe deze eigenschap verantwoord te gebruiken in het werkende leven.

Daan Scheffers | 3 augustus 2017 | 2-3 minuten leestijd

Het boek is ingedeeld in vier delen. In het eerste deel wordt ingegaan op de kenmerken van hoogsensitiviteit, welke voordelen dit meebrengt maar ook welke valkuilen hoogsensitiviteit op het werk met zich meebrengt. Het tweede gedeelte gaat dieper in op aspecten van het werk en hoe je als hoogsensitieve medewerker hiermee om kan gaan. Voorbeelden hiervan zijn: het vormgeven van een goede werkplek, grenzen aangeven en hoe je om kan gaan met 'het nieuwe werken'.

Het derde gedeelte gaat in op passend werk voor de hoogsensitieve medewerker. Daarbij wordt ingegaan op een aantal persoonlijkheidsmodellen zoals de Big Five, de MBTI en het enneagram. De schrijver benoemt ook welke karaktereigenschappen in elk model sterk correleren met een hoogsensitieve persoonlijkheid. Daarnaast gaat de schrijver in op ziekteverzuim, coaching en re‐integratie gekoppeld aan hoogsensitiviteit. In het vierde gedeelte neemt de schrijver je mee in een denkproces om na te denken over je bestemming en hoe je je werk goed kan vormgeven als hoogsensitieve medewerker.

Een eenvoudige maar doeltreffende vondst is het gebruik van pictogrammen bij elk onderwerp om te laten zien op welke persoonlijke aandachtspunten je kan letten om effectief met een situatie om te gaan. Er zijn acht verschillende pictogrammen die corresponderen met aandachtspunten zoals: 'zorg goed voor jezelf', 'luister naar je gevoel', 'geef je grenzen aan' of 'neem je ruimte in'.

De schrijver gaat uit van hoogsensitiviteit als talent in plaats van als beperking. Om het als talent in te zetten is het wel belangrijk om een aantal principes in acht te nemen. Voorbeelden hiervan zijn het aangeven van grenzen, gezond eten en het creëren van een rustige werkplek.

Wat opvalt is dat het boek gericht is aan de hoogsensitieve medewerker aangezien de schrijver de lezer tutoyeert en er vanuit gaat dat je als lezer hoogsensitief bent. Aan het begin is dit wennen maar het kan voor een hoogsensitieve medewerker als prettig en persoonlijk worden ervaren. Het lijkt mij echter lastig als je niet hoogsensitief bent om geboeid te blijven lezen. Hoewel de informatie en inzichten verhelderend zijn zou bijvoorbeeld een geïnteresseerde leidinggevende of collega wel door de schrijfstijl heen moeten lezen.

De toegankelijkheid van het boek, de keuze voor de onderwerpen en de schrijfstijl maken het boek tot een waardevol zelfhulpboek voor de hoogsensitieve medewerker die zijn eerste stappen zet bij het ontdekken van zijn of haar hoogsensitiviteit. Het boek is daarmee een waardevolle toevoeging in het assortiment van boeken over hoogsensitiviteit. De inhoud is gezien de vorm en stijl wellicht minder geschikt voor bijvoorbeeld leidinggevenden, adviseurs of coaches die zich als buitenstaander in het onderwerp willen verdiepen.

Over Daan Scheffers

Daan Scheffers is programmamanager Vastgoed & Huisvesting bij het UMC Utrecht. Hij werkt mee aan de vernieuwing en renovatie van het academisch ziekenhuis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden