Deze aanpak is bedoeld - en naar mijn oordeel zeer geschikt - voor leiders, die steeds meer op zoek zijn naar een coachende manier van leidinggeven, teneinde een bevlogen team van medewerkers te creëren.
Het 6V-model reikt alle handvatten aan om de juiste mindset te creëren voor coachend leiderschap, aangevuld met de Haselhoffmethode. Dit model valt of staat met het kunnen geven van vertrouwen, dat betekent kunnen loslaten en daar aan vast houden. Ook als het tegenzit, en daar is moed voor nodig!
De auteur gaat daarbij uit van een positief mensbeeld: mensen hebben een enorm potentieel en willen dat ook graag ontwikkelen en zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk.
Het is geen gemakkelijke opgave om dit te doen. De juiste mindset creëren met het 6V-model is daarom volgens de auteur niet voldoende om te komen tot coachend leiderschap; daarvoor heeft de schrijver ook de Haselhoffmethode in 9 stappen ontwikkeld, die zij ook al ontvouwde in haar eerste boek. Zij heeft daarin, op basis van voortschrijdend inzicht, veranderingen aangebracht. Met name is haar gebleken dat er bij leiders veel behoefte bestaat aan effectief communiceren: ‘een organisatie leiden op basis van vertrouwen valt en staat met effectief communiceren’, aldus de auteur. Daar besteedt zij dan ook veel meer aandacht aan.
Laten wij kort het V6 model doorlopen en vervolgens kijken naar de 9 stappen in de Haselhoffmethode.
Coachend leidinggeven volgens het 6V-model:
Uit een aantal steeds terugkerende thema’s in haar begeleiding van leidinggevenden zijn de 6 V’s ontstaan. Die zijn: creëer Visie, geef Vertrouwen, geef Verantwoordelijkheid, geef Vrijheid , vanuit Verbinding, creëer Veiligheid.
Pas als je een visie hebt kun je vertrouwen geven. Het gaat hier om visie op hoe je leiding wilt geven, maar ook waar je met je bedrijf naar toe wilt. Intrinsieke motivatie over de manier van leidinggeven is hierbij een essentieel element: je moet er helemaal achter staan, met hart en ziel, hoe je leiding wilt geven en wat je met je bedrijf/team wilt bereiken. Duidelijkheid creëren is hierbij heel belangrijk. Als je wilt dat mensen verantwoordelijkheid nemen, zorg dan dat doelen, verwachtingen en uitgangspunten helder zijn geformuleerd. Niet de regels, het HOE, maar de doelen, het WAT, is leidend. Ook het WHY is belangrijk: het waarom wij ons werk doen, de toegevoegde waarde. Zorg ook voor een eenduidige set van afspraken, bij voorkeur in discussie binnen de groep overeengekomen.
Na Visie is de V van Vertrouwen het belangrijkste en daar gaat dit boek ook over.
Veel organisaties geven leiding op basis van wantrouwen en tuigen allerlei controlemiddelen op. Het kost veel leiders grote moeite deze controle los te laten. Toch moet dat, wil je een bevlogen organisatie creëren. De kern hier is dat je alleen vertrouwen kunt geven als je veel vertrouwen krijgt en als je jezelf beter leert kennen: ‘als je weet waar je valkuilen en angsten zitten en deze accepteert en er goed mee weet om te gaan’, zo stelt de auteur.
Geef verantwoordelijkheid
Dit gaat hand in hand met vertrouwen geven; je geeft alleen verantwoordelijkheid aan iemand die je vertrouwt.
Geef Vrijheid
Belangrijk is ook om mensen het gevoel te geven dat zij keuzevrijheid hebben om te bepalen HOE ze iets doen.
Creëer Verbinding
Vergeet niet om aandacht te blijven geven aan de medewerkers/teamgenoten; mensen willen gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Stuur op proces en niet op inhoud en maak persoonlijk contact; leer vooral effectief communiceren. Hier wordt uitgebreid op ingegaan in de stappen van de Haselhoffmethode.
Creëer Veiligheid.
Communiceer open en eerlijk over dilemma’s en fouten; creëer experimenteerruimte voor innovatie en leid noodzakelijke veranderingen in kleine stappen.
Wil je bevlogen medewerkers, begin dan met leidinggeven aan jezelf
De 9 stappen van de Haselhoffmethode worden in het boek eerst kort toegelicht en vervolgens uitvoerig in afzonderlijke hoofdstukken beschreven aan de hand van een casus als voorbeeld uit de praktijk. Er zijn bij iedere stap oefeningen om deze op jouw persoonlijke situatie toe te passen en deze vooral zelf te ervaren. Veel gaat over het leidinggeven aan jezelf om vervolgens beter leiding te geven aan anderen.
‘De negen stappen zijn bedoeld om situaties, waarin je vastloopt tegen het licht te houden’, aldus Haselhoff. Pas als je de essentie van iedere stap hebt begrepen kun je ook, bij heel weinig tijd, een verkorte methode gebruiken zoals neergelegd in de bijlage van het boek.
Stap 1 begint met de vraag: wat is je dilemma?
Waar loop je tegenaan en waar worstel je mee als leidinggevende? Je krijgt hier het inzicht dat je het als een last ervaart dat medewerkers bijvoorbeeld te weinig initiatief tonen en de kantjes er van af lopen. Belangrijk is te onderkennen dat die last van jou is. Onbewust leggen wij de schuld bij de ander. Je kunt echter alleen je zelf veranderen en niet die ander.
Stap 2 vervolgt met de vraag: wat is je eigen valkuil?
Je krijgt hier inzicht dat je in een slachtoffer-, aanklager-of reddersrol schiet en dat dit negatieve reacties oproept bij de ander en bij jou zelf.
Stap 3 hier komt de vraag: welke emoties ervaar je tijdens je valkuilgedrag?
Je wordt boos en geïrriteerd en laat dit ook merken. Emoties zijn echter een keuze en je kunt ze sturen en stoppen. Dat inzicht is belangrijk om een stap verder te komen.
In de daaropvolgende stappen graaf je steeds dieper in jezelf. Je erkent je eigen valkuilgedrag en je kernovertuigingen. Angst is daarbij de motor van je valkuilgedrag en de meest belemmerende overtuiging. Het accepteren daarvan is cruciaal. Dat geeft rust en ruimte. Je leert vervolgens je verlangens kennen en dat je niet de ander, maar wel jou zelf kunt veranderen. Je kunt daarmee in de laatste stap ontdekken welke nieuwe mogelijkheden je ziet om de situatie op een effectieve manier aan te pakken: wat je anders kan gaan doen in de situaties waar je een last ervaart.
Door de aanpak van Haselhoff toe te passen, en deze vol te houden, kan een bevlogen organisatie worden gecreëerd met florerende medewerkers.
Haselhoff benadrukt dat het hard werken is om oude ingesleten gedragingen om te zetten in ander gedrag. Maar zij gelooft vast in de door haar gedurende vele jaren beproefde methode. En zij gelooft in de enorme potentiële mogelijkheden van ieder mens en leidinggevende. Met vallen en opstaan, maar vooral met grote innerlijke wilskracht om jezelf te veranderen kan veel worden bereikt: meer florerende medewerkers en een bevlogen organisatie, omdat je zelf veel beter gaat functioneren.
Marjan Haselhoff biedt ons een prachtig veelbelovend perspectief met haar 6V-model en Haselhoffmethode in 9 stappen. Ik waardeer haar filosofie en onderken het groeiende belang van coachend leiderschap. Zij heeft daarvoor een zeer overtuigende en mij aansprekende methode aangereikt. Alle leidinggevenden die streven naar een meer bevlogen team en organisatie, zullen in haar boek een uitstekende gids vinden hoe dat te bereiken.
Ik kan haar sympathieke en inhoudelijk sterke De moed om te vertrouwen, ook qua presentatie, dan ook van harte aanbevelen.
Over Richard Lannoye
Richard Lannoye is consultant en interimprofessional met meer dan 30 jaar ervaring in marketing en sales. Hij is eigenaar van Lannoye Management.