Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hoe word je alles? - Voor mensen die (nog) niet weten wat ze willen worden

De volledige titel Hoe word je alles- Voor mensen die (nog steeds) niet weten wat ze willen worden geeft de bedoeling van dit uit het Engels vertaalde boek voor 'multipotentialisten' goed weer.

Sippy van Akker | 27 februari 2018 | 4-6 minuten leestijd

Het boek voelt, mede door het populaire toontje, vooral aan als een empowermentboek voor twintigers die meerdere interesses naast elkaar willen najagen als onderdeel van, of naast hun loopbaan.

Wonderlijke vertaling

Ik lees zelden vertalingen van Engelstalige boeken. Meestal bevalt dat slecht omdat regelmatig termen die in het Engels heel alledaags zijn te letterlijk worden overgenomen en in het Nederlands dan juist weer onnodig academisch, onnodig Engels klinken. Niet vreselijk academisch, maar wel te letterlijk vertaald en in het Nederlands is bijvoorbeeld, reeds op pagina 13 ‘Mijn hart zonk’, letterlijk vertaald van ‘My heart sank.’. Ook elders staan er wonderlijke zinnetjes en dergelijke. Je zou denken dat dit rechtstreeks uit Google translate komt, zonder dat een redacteur er kritisch naar heeft gekeken. Zulke dingen doen af aan de kwaliteit van het boek en dat is jammer. 

Populair toontje

Verder gaf ik het al in de inleiding aan, het populaire toontje spreekt mij niet erg aan, net als de lezer aanspreken met wij. Dit is vast doelbewust gedaan door de auteur, om je enige gemeenschapszin mee te geven, want ze heeft ook webstek waar je lid kan worden van een 'familie van multipotentialisten.' Ik denk daarmee niet dat het een slecht boek is, ik denk wel dat ik gezien deze schrijfstijl niet tot de doelgroep van mevrouw Wapnick hoor. Ik kan me voorstellen dat dit twintigers en mensen van voor in de dertig wellicht meer aanspreekt.

Meerdere interesses najagen is zo gek nog niet

Dan nu naar de inhoud, want daar gaat het ten slotte om. Word je er al met al een beetje wijzer van? Ik heb als fanatieke lezer even naar naar de rating en de reacties op GoodReads (een boekenleescommunity) gekeken. Rating: bijna vier van de vijf en het lijken vooral jonge vrouwen te zijn die met dit boek het licht zien en met het boek tot de conclusie zijn gekomen dat het niet raar is dat ze niet kunnen kiezen en dat ze ook niet hoeven te kiezen. Ze kunnen gewoon verschillende dingen combineren in werk en leven. In dat opzicht denk ik dat dit boek wel meer mensen de ogen kan openen. We leven al lang niet meer in een tijd dat je na 50 jaar bij dezelfde werkgever met pensioen ging en een gouden polsklokje en een mooie speech van de baas kreeg. Zo werkt het al een tijdje niet meer. Dus is helemaal niet gek om meerdere interesses naast of na elkaar na te jagen. Die observatie snijdt zeker wel hout.

Vier soorten multipotentialisten

Wapnick deelt haar 'multipotentialisten' in in vier verschillende varianten:

1. Het Smeltkroesmodel
Bij dit model vervul je een rol in een bedrijf waarin je verschillende rollen combineert en daartussen steeds kan switchen.

2. Het Schuinestreepmodel
Bij het Schuinestreepmodel heb je twee parttimebanen, waartussen je regelmatig wisselt, dus multi-jobben om je ei kwijt te kunnen in je werk. Je kan ook meerdere bedrijfjes opzetten. 

3. Het Einsteinmodel
Bij het Einsteinmodel ga je uit van een fulltimebaan of een onderneming die je enerzijds voldoende inkomen oplevert om van te kunnen leven en waar je anderzijds genoeg tijd en energie overhoudt om je dan op je interesses te storten.

4. Het Feniksmodel
Het Feniksmodel gaat ervan uit dat je een aantal maanden of jaren in één baan of aan één project werkt, om het daarna achter je te laten en vervolgens weer een nieuwe loopbaan in een andere sector op te starten.

Bij elke variant geeft Wapnick voorbeelden, toelichting op hoe je dingen kunt aanpakken en wijst ook op valkuilen.

Prioriteiten stellen in welke interesses je eerst najaagt

Verderop in het boek geeft ze nog tips over effectief werken, bijvoorbeeld hoe je prioriteiten aanbrengt in het najagen van je interesses. Ook hier toont zich in de beperking tot op zekere hoogte de meester. Een van de dingen die ik wel leuk en herkenbaar vond is dat je je in iets kunt vastbijten en dat je als je het gevoel hebt genoeg kennis en inzicht te hebben verzameld weer verder moet met iets anders. Dit kan je uitleggen als gebrek aan focus, maar Wapnick legt het uit als dat blijkbaar je doel (het onderzoeken en krijgen van voldoende inzicht of kennis) op een gegeven moment is behaald.

Meerdere dingen najagen in een maatschappij die nadruk op focus legt

Zelf verbaas ik me over hoe mensen in staat zijn jarenlang hetzelfde werk te doen. De ervaring leert dat dat niet bij mij en mijn interesses past. In die zin was het een leuk boek om te lezen. Voor mij kwam het boek soms over als het intrappen van open deuren, maar dat laat onverlet dat ik het mooi vind dat iemand mensen met een boek en een community blijkbaar mensen het vertrouwen geeft om gewoon meerdere dingen na te jagen en je hart te volgen in een maatschappij die nog steeds veel te vaak wil dat je je op één ding toelegt en tegelijkertijd met termen als 'employability' en 'wendbaarheid' smijt. Maak je niet druk. Die gekke multipontentialisten komen er in weerwil van hun rare geuzennaam wel in de arbeidsmarkt die eraan komt!

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden