Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Conversations worth having

De gesprekken die we hebben, zijn van grote invloed op ons leven. In Conversations Worth Having wordt hier door middel van appreciative inquiry handen en voeten aan gegeven.

José Otte | 13 juni 2018 | 3-4 minuten leestijd

Stavros en Torres onderzoeken, schrijven en spreken al sinds 1996 over appreciative inquiry. Zij hebben samen een groot aantal boeken op hun naam staan waarin ze appreciative inquiry als veranderkundige methode open stellen voor iedereen die vanuit sterkten naar de wereld wil kijken.

In dit nieuwe boek beschrijven ze hoe taal, en meer specifiek de gesprekken die we voeren ons toegang geven tot een andere toekomst.  

Al direct in het eerste hoofdstuk worden twee ‘tips’ gegeven die het gebruik van appreciative inquiry gemakkelijk maken. Maar het zorgt er vooral voor dat je gaat begrijpen dat gesprekken die we voeren enorm veel invloed hebben op hoe we ons voelen, en hoe de andere partij zich voelt in het gesprek. Als we ons gesprek van richting kunnen veranderen door het te ‘reframen’ dan kunnen we steeds zorgen dat de ander zich prettig voelt, zich uitgenodigd voelt om mee te denken, zich gewaardeerd voelt etc.

Het voeren van een gesprek gaat niet alleen over de conversatie die we hebben met anderen, maar ook het gesprek dat je hebt in je hoofd heeft diezelfde invloed.  

De basis van appreciative inquiry, de vijf principes, komen langs. Net als de 5D cirkel, die aan de hand van een voorbeeld traject beeldend naar voren komt. 

En als laatste hoofdstuk komt de wetenschap kort aan het woord met vooral de oorsprong, het sociaal constructionsme, en later positieve psychologie invloeden die appreciative inquiry maken tot wat het nu is. 

Ieder hoofdstuk heeft een voorbeeld situatie waarin iemand aan het woord komt die met een bepaald probleem worstelt. Dat wordt dan ge-re-framed met behulp van appreciative inquiry en dan worden de vragen benoemd die hebben zorg gedragen voor een shift in de situatie. 

De vijf principes spelen een hoofdrol en daar wordt de meeste aandacht aan gegeven. Maar in het hoofdstuk waarin de 5D cirkel wordt besproken komt een proces aan de orde dat het makkelijk te volgen maakt. Het gaat om een organisatie die een tak moet verhuizen naar een andere staat, waar mensen opnieuw moeten beginnen om een succes te maken van het merk.

Het meeste indruk maakt het voorbeeld dat helemaal aan het eind wordt geschreven door een tienerdochter wiens vader kanker krijgt en tijdens de zomervakantie in het ziekenhuis ligt terwijl ze eigenlijk op vakantie waren gegaan. Haar moeder (een van de auteurs) helpt haar dochter door deze moeilijke tijd door haar te vragen naar wat ze het meest bijzondere moment vond met haar vader. In het gesprek dat volgt blijkt nog ‘ns heel duidelijk hoe je een Conversation worth having voert. 

Het boek is een aanrader voor mensen die meer willen weten over appreciative inquiry. Maar het kan ook een mooie introductie zijn voor het voeren van gesprekken op een andere manier. Want als je in een moeilijke tijd verwacht dat je wordt aangesproken op het te laat leveren van een rapport, en je krijgt dan een Conversation worth having met je leidinggevende waarin  hij/zij vraagt je om mee te denken over wat er goed gaat en hoe je dat kunt gebruiken in de gebieden waar het nog niet lekker loopt, dan verlaat je het kantoor met een dikke lach op je gezicht en voel je je gewaardeerd, gehoord en je geeft commitment om mee te werken het bedrijf tot bloei te brengen.

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jacqueline Stavros, Cheri Torres, David Cooperrider
Conversations Worth Having

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden