Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het witte konijn - 'Speels en kernachtig'

Weer een nieuw boek over leiderschap? Wat zou dat kunnen zijn? De titel - Het witte konijn - intrigeerde mij. De titel verwijst naar Alice in Wonderland.

Frank van Kuijck | 30 augustus 2018 | 3-5 minuten leestijd

Maar wat zou de associatie zijn met leiderschap en eigen ontwikkeling? Dat had ik nog niet direct scherp. Het witte konijn geeft met 130 bouwstenen inzicht in vraagstukken die rondom je persoonlijke ontwikkeling spelen en die je ook vormen als leider. De individuele bouwstenen, vaak met een stukje intro en voorbeeld, zijn kort maar krachtig. De bedoeling van het boek, zo geeft Hoes aan, is begrijpen, navertellen en in eigen woorden en ervaringen kunnen navertellen en uiteraard toepassen. Ik heb het boekwerk in een aantal etappes gelezen omdat ik diverse begrippen en casussen op me in moest laten werken. Daarmee vult het de belofte van overdenken en nadenken over persoonlijke ontwikkeling zeker in.

Het Witte Konijn is de metafoor voor verstoring van je relatieve rust, een aankondiging van verandering en een reis van persoonlijke ontwikkeling. Met deze verwijzing naar Alice in Wonderland geeft Hoes aan dat je door leren en ervaringen ontwikkelt. Stilstand of het accepteren van hetgeen er is zal je niet wezenlijk verder brengen. Op diverse plaatsen in het boek zie je dat een belangrijke valkuil van leiders is niet open te staan voor verandering of te veel in het oordeel te zitten. Hierdoor is er geen ruimte voor het individu, groep of organisatie.

Het Witte Konijn is qua omvang een bescheiden boekwerk. Qua inhoud is dat anders. In ruim 140 bladzijden en 13 hoofdstukken weet Hoes je tot denken aan te zetten. Daarbij gaat het boek niet over effectiever sturen of over nieuwe theorieën, maar over de ontwikkeling van je eigen leiderschap. Waar kun je je nog verder in ontwikkelen en bekwamen.

De dertien hoofdstukken geven je een reflectie op je binnenwereld (jezelf) en daarmee een reflectie op jezelf. Dit zijn de eerste zeven hoofdstukken. Het tweede deel richt zich mede op basis van deze vergrote zelfkennis op de keuzevraag wat nu? Wat ga je doen met deze verkregen inzichten.

Het boek Het Witte Konijn beschrijft op een speelse, korte en kernachtige wijze 140 onderwerpen, door Hoes aangeduid als bouwstenen, begrippen ter overweging of overpeinzing. Zonder antwoorden voor te schrijven. Het zet aan tot nadenken.

De individuele hoofdstukken gaan in op de volgende thema’s:

- Zie je groei onder ogen

- Je gedachten de baas

- Denken levert meer op als je denkt

- Jezelf de baas

- Effectief omgaan met emoties

- Werken aan zekerheid

- Moed in plaats van ego en macht

- Richting met en zonder doelen

- Leider, volger en groep

- Wat leiderschap niet is

- Handelen op het juiste moment

- Leiden met kennis en waarheid

- Volhouden, doorzetten en ontspannen

Het meest waardevolle aan Het Witte Konijn is niet dat het komt met nieuwe revolutionaire theorieën. Nee, waardevol is de eenvoud en beknoptheid van het boek. Het gemak waarmee onderwerpen en begrippen over persoonlijke effectiviteit en effectiviteit als leider langskomen. Als je jezelf toestaat om goed te reflecteren op de aangedragen onderwerpen dan biedt het boek je zeer waardevolle inzichten voor je persoonlijke ontwikkeling en groei. Dat gaat niet vanzelf zoals ook in het boek blijkt. Herhaaldelijk is het juist de kunst van loslaten, objectief beschouwen en geven van ruimte aan het individu en de groep om tot het beste resultaat te komen. Als leider heb je hier een belangrijke faciliterende rol. Dat lijkt en is mogelijk een open deur. Het boek beschrijft vele herkenbare voorbeelden en situaties waarbij je jezelf als leider mogelijk in de weg zit om tot het meest optimale resultaat te komen.

Het Witte Konijn is geen vlucht uit de werkelijkheid zoals Alice in Wonderland. Het is bedoeld en bruikbaar als reisgids, zoals Hoes dat noemt, voor je persoonlijke groei en persoonlijke ontwikkeling. Door afstand te nemen en een kritische zelfreflectie toe te staan kom je verder. Het Witte Konijn helpt je hierbij. Kies hierbij je eigen thema’s en je eigen pad. Mede afhankelijk uiteraard van je persoonlijke omstandigheden en behoeften.

Frank van Kuijck is een zeer gedreven onafhankelijk en zelfstandig professional in zowel audit en advies voor de public sector. Hij is kritische sparringpartner voor toezichthouders, bestuurders en organisatie om te helpen deze naar een hoger plan te krijgen. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte, is Voorzitter van RJ Werkgroep 645 - woningcorporaties en Docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden