Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

In Holland staat een huis, ja, ja... - 'Confronterend en perspectief biedend'

In Holland staat een huis is een vlot geschreven sleutelroman. Het huis lijkt solider dan het in feite is. De fundering is rot. In het huis wonen 233 verschillende groepen. De bewoners leven volkomen langs elkaar heen.

Louis Thorig | 20 september 2018 | 2-3 minuten leestijd

Vooral bij de parterre bewoners is veel onbehagen. Op de tweede etage is de elite dik tevreden. In zijn boek probeert Frits Bosch een antwoord te geven op welke redenen ten grondslag liggen aan dit groeiende onbehagen. De Wetenschappelijke raad voor het Regeringsbeleid (WRR) geeft hier een ondubbelzinnig bevestigend antwoord op. Dit rapport maakt duidelijk dat de diversiteit te ver is doorgeschoten. De diversiteit blijkt zelfs slecht uit te pakken voor alle groepen. Dit WRR -rapport laat alle alarmbellen rinkelen. Hebben de uitkomsten van dit rapport te maken met het opkomend populisme? Om deze vraag te beantwoorden heeft de auteur gekozen om deze vraag te verkennen aan de hand van een bezoek van de elitaire Ronald Gerritsen aan zijn huisarts dokter Jansen in verband met een vette puist op zijn gezicht die maar niet overgaat. Zijn diagnose het is een ‘populistische puist’ als metafoor voor de maatschappelijke problematiek die erop duidt dat Gerritsen lichamelijk en geestelijk ernstig ziek is. Hij verwijst Gerritsen vervolgens door naar psychiater dr. Pieterse die hem in een aantal sessies uitlegt wat populisme behelst en wat het allemaal teweeg kan brengen. Volgens dr. Pieterse zal het genezingsproces langs drie sporen gaan verlopen. In het eerste traject zal de socialiserende en de minder calculerende mens aan bod komen. Of anders gezegd de mens is zowel een ‘homo socialicus’ als een ‘homo economicus’. Maar de ‘homo socialicus’ leidt aan bloedarmoede: economische zaken zijn de sociale zaken ten onrechte gaan overvleugelen. 

In het tweede traject komen solidariteitsgevoelens ter sprake. Dr. Pieterse legt uit. Het gaat dikwijls om de tegenwoordig veelgehoorde vraag: wie zijn ‘wij’ en wie zijn ‘zij’? Deze is te vertalen naar ringen van naasten of groepen van naasten die meer of minder nabij zijn en die u kunt vertrouwen om een bijdrage te leveren aan de instandhouding van de gemeenschap. Het model van de tien concentrische solidariteitsringen rond uw ‘ik’ geven een goed inzicht. Het meest vertrouwde is de binnenste ring 1- uw gezin; dan ring 2 – uw familieleden; dan ring 3 – uw naaste vrienden; ring 4 – uw kennissen; ring 5 – uw club- en buurtgenoten; ring 6 – uw stadsgenoten; ring 7- uw provinciegenoten; ring 8 – uw landgenoten; ring 9 – uw continentgenoten en als buitenste minst nabije ring 10 – uw wereldgenoten). Dit betekent dat als mensen de samenleving betreden vanuit buitengelegen ringen (bijvoorbeeld immigranten) naar binnen gelegen ringen, ze mogen rekenen op meer of minder acceptatie en empathie door de medemensen.

In het derde traject worden de specifieke ontwrichtingen van solidariteitsgevoelens besproken, die voor Gerritsens onbehagen zorgen zoals te veel toeristen, te veel immigranten, vrouwenquota, kwijtschelden van dividendbelasting voor multinationals, de procedure rond de nieuwe burgemeester van Amsterdam, de intellectuele elite, de zwarte Pietendiscussie, het onderwijs, de ongeloofwaardigheid van politici en ga zo maar door.

Kortom, in In Holland staat een huis gaat de elite over de knie. Een confronterend en perspectief biedend boek. Een aanrader.

Louis Thörig is verbonden als thesisbegeleider aan de afdeling Organisatiewetenschappen, Faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam en als docent Corporate Communicatie aan de Hogeschool InHolland.

Over Louis Thorig

Louis Thörig is verbonden als master- en bachelorthesisbegeleider aan de afdeling Organisatiewetenschappen, Faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was tot 1 augustus 2011 werkzaam als global communications manager op het hoofdkantoor van IOI-Loders Croklaan (www.croklaan.com) in Wormerveer. Hij heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden