Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Lijfspreuken & Levensmotto's Coachkaarten - 'Heel goed in te zetten'

Op tafel voor me ligt een doosje met 53 kaarten met de titel 'Lijfspreuken en levensmotto's' van Nienke van der Haak. Op het doosje zit een rode sticker die erbij vertelt dat het om 'Coach Kaarten' (sic) gaat.

Sippy van Akker | 26 november 2018 | 3-4 minuten leestijd

Het zijn flinke kaarten. Ik denk dat veel vergelijkbare coachingskaarten de helft kleiner zijn dan deze kaarten. Dat maakt het enerzijds handiger om er in een groep mee te werken (lekker leesbaar), maar anderzijds ook lastiger hanteerbaar. Ze zijn te groot om ze makkelijk één voor één in je handen te bekijken om een schifting te maken.

Maar: deze kaarten zien er wel mooi uit. Minimalistisch. Met op elke kaart een houtprint op de achtergrond, die per spreuk verschilt. Er is duidelijk aandacht aan besteed. Wat betreft de motto's en spreuken: dat zijn het soort motto's de je online op social media als Instagram links en rechts veelvuldig voorbij ziet komen. Inclusief die ene van Pippi Langkous die ik zelf superstom vind. Goede kans dat veel coaches die deze recensie lezen gelijk weten welke ik bedoel en hem misschien weleens gedeeld of geliket hebben.

Hieronder vind je een kleine bloemlezing uit het soort motto's op de kaarten:

- Het komt zoals het komt

- Je leeft maar één keer

- De shit uit je verleden is mest voor je toekomst

- Je kan het. Einde verhaal

- Het leven is wat gebeurt, terwijl je andere plannen maakt

- Vervang je angst door nieuwsgierigheid naar het onbekende

- Eerst zien, dan geloven

In totaal zijn er 53 kaarten en 52 verschillende spreuken. Of dit met opzet zo gedaan is, durf ik niet te zeggen. Maar als het niet met opzet is, is het een prachtig toeval dat de kaart met het motto ‘Regels zijn er om gebroken te worden’ juist de dubbele kaart is. Je verwacht immers bij dit soort kaartensets dat ze allemaal verschillende kaarten in zo'n doosje stoppen. Als het geen toeval is, maar met opzet zo is gedaan, krijgen de makers van mij een duimpje omhoog. Zo'n ietwat ironisch grapje voor de goede opletter zou ik zeer kunnen waarderen. Maar de kans is klein dat ik er ooit achter zal komen hoe dat precies zit.

Over de keuze van de motto's ga ik niets zeggen. Wat mij aanspreekt, kan een ander niet aanspreken en andersom. En dat is ok. Juist daarom kan ik me voorstellen dat wanneer je waarden of dingen die mensen belangrijk vinden in hun leven bespreekt, deze kaarten een mooi hulpmiddel kunnen zijn om dit boven tafel te krijgen. Dat hierbij ongetwijfeld ook motto's de revue passeren die mensen minder aanspreken, kan een mooie opening zijn voor een gesprek of reflectie hierover.

Voor degenen die geen inspiratie hebben of juist nieuwe ideeën willen opdoen, zit er een korte toelichting bij de kaarten met mogelijke spelvormen en wat informatie over thema's die in deze kaartenset steeds terugkomen, van loslaten tot het durven breken van regels en van een positieve mindset tot zelf verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven.

Zelf denk ik dat deze set kaarten heel goed in te zetten is in de coachings- en trainingspraktijk. Het kan denkbeelden expliciet maken, verhelderen of aanvullen. Het kan een gesprek openen, een nieuwe richting geven of helpen reflecteren. Ik vind het een mooie kaartenset. Beetje te groot om lekker in de hand te hebben, maar wel weer lekker groot en leesbaar als je ze verspreidt op de tafel of op de vloer om mee aan het werk te gaan.

Ten slotte zal het mij benieuwen of ook in jouw mogelijke toekomstige eigen kaartenset de kaart met het motto ‘Regels zijn er om gebroken te worden’ dubbel in zit, of dat ik er misschien te veel in lees. Ik heb het even gecheckt. Maar er zit geen kaart met het motto ‘Toeval bestaat niet’ in de Lijfspreuken & Levensmotto's Coachkaarten. Misschien is dat iets voor een volgende uitgave?

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden