Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ontwerp je persoonlijke missie - 'Geeft richting en realiteitszin'

Waar een klein boek groot in kan zijn! Dit boek biedt de lezer een stevige basis om de focus op je doelen scherp te houden en op koers te blijven ondanks de onvermijdelijke hobbels op de weg.

Annemiek Sierhuis | 6 december 2018 | 2-4 minuten leestijd

Auteur Steven Covey (geboren 1932 in Salt Lake City – overleden 2012) is wereldberoemd. In zijn bestseller De zeven eigenschappen stelt Covey dat effectieve mensen worden gemotiveerd door hun eigen missie en hun leven leiden volgens bepaalde principes. Ineffectieve mensen volgen de agenda van anderen en laten hun leven bepalen door zaken die zich toevallig aandienen.
De tweede eigenschap 'Begin met het einde voor ogen' gaat hierover en wordt in dit boek uitgewerkt. Zijn werk en gedachtegoed wordt voorgezet door het instituut dat hij heeft opgericht.

Het is een klein boek met een harde, groene kaft. Met nog geen 100 pagina's lijkt het een dun boek, maar de inhoud is zo goed, dat elke pagina zeer de moeite waard is.

Graag deel ik in deze recensie twee stukken tekst uit het boek, die voor mij heel goed aantonen waar het echt om gaat:
- Een winkelmanager hoorde een van zijn verkopers tegen een klant zeggen: 'Nee, dat is alweer weken geleden en het kan nog wel even duren voordat het weer komt.' De manager was geschokt toen hij dat hoorde en haastte zich naar de klant, die op het punt stond de winkel te verlaten. 'Dat is niet waar, hoor,' zei hij. Ze keek hem verbaasd en liep naar buiten. De manager sprak vervolgens de verkoper aan: 'Zeg nooit, maar dan ook nooit dat we iets niet hebben. En als we iets niet hebben, zeg je dat we het hebben besteld en dat het onderweg is. Wat wilde ze precies?' 'Regen,' zei de verkoper.
- Denk eens aan het maken van een vliegreis. Voordat je opstijgt, heeft de piloot een volstrekt duidelijke bestemming in gedachten, die hopelijk overeenkomt met de jouwe, en een vluchtschema om die bestemming te bereiken. Het vliegtuig stijgt op het toegewezen tijdstip op naar de vooraf bepaalde bestemming. Toch is het vliegtuig ten minste 90 procent van de tijd uit koers. De piloot corrigeert dit en komt uiteindelijk, veelal, op tijd op zijn bestemming aan.
   
Dit laatste zouden wij ook moeten doen met de doelen in ons leven. Dit wordt later uitgebreid besproken in het hoofdstuk 'Blijf op koers'.

Het lezen van dit boek vraagt een actieve houding door de oefeningen die erin staan. Daarnaast is het boek ook redelijk confronterend omdat de schrijvers de lezer er duidelijk op wijzen dat bepaalde keuzes en werkwijzen niet leiden tot het gewenste resultaat. Wij laten ons snel uit koers blazen, door alle externe factoren. Dan is het dus de kunst om het doel goed voor ogen te houden en telkens weer terug te keren naar de lijn naar dit doel.

Het boek is sterk door telkens, op verschillende manieren, aan de lezer te vragen
Wat wil je echt?
Wat is je doel?
Waar ligt je passie?

Ik vind het een boek dat mij helpt. Te vaak word ik afgeleid door andere mensen, meningen, gebeurtenissen en dan raak ik de focus op mijn doel wel eens kwijt.

Advies: Ontwerp je persoonlijke missie is een heel goed boek, een echte aanrader. Het geeft richting en realiteitszin aan je plannen!

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden