Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek voor Wereldverbeteraars - 'Vol smakelijke woorden'

Verbeter de wereld en verrijk jezelf met een mooi avontuur. Je wordt gelukkiger als je goed voor de aarde zorgt, voor elkaar en je eigen dromen waarmaakt. Dat is de optimistische boodschap van Juul Martin in zijn Handboek voor wereldverbeteraars.

Sigrid van Iersel | 15 januari 2019 | 3-4 minuten leestijd

Op een aanstekelijke luchtige toon vertelt Juul Martin in dit handzame boekje hoe je samen met anderen iets nieuws creëert of onderneemt: een einde maken aan zwerfafval, eenzame mensen helpen of de bijen redden. Zijn tips zijn allereerst bedoeld om een ideaal op een praktische manier uit te voeren. Maar zijn boek is ook heel handig als je een bedrijf wilt beginnen of een andere droom hebt die niet meteen de wereld verbetert.

Juul Martin heeft zelf allerlei initiatieven de wereld in geholpen en een groot aanhanger van de deeleconomie en #durftevragen. Zo is hij de man achter het Huis van Overvloed in Nijmegen, hij bouwde een huis met overtollig bouwmateriaal en veel vrijwilligers. Dat lukte voor minder dan duizend euro.

Er is altijd wel een knop die werkt

Juul Martin leert je dat je veel meer keuzevrijheid hebt dan je soms denkt. Als je een mooi plan hebt, heb je veel knoppen om aan te draaien. En er is altijd wel een knop die werkt.

Dat wil niet zeggen dat de wereld verbeteren altijd leuk, mooi of makkelijk is. Falen, teleurstellingen en weerstand horen erbij. Hij bespreekt in zijn boek ook eenzaamheid en zijn eigen persoonlijke dieptepunt: het Huis van Overvloed brandde helemaal af. Maar zelfs in zo’n crisis ziet Martin nog nieuwe aanknopingspunten. Super-inspirerend vind ik dat.

Vertel je oerverhaal

Juul Martin houdt vooral van de praktische aanpak. Hij adviseert om een ideaal meteen vorm te geven als iets tastbaars of bezoekbaars dat helpt om een probleem een beetje op te lossen: een event, een plek, een object of een interactiemiddel.

Dat is bij voorkeur iets waar je geen of weinig geld voor nodig hebt. Je leert in dit boek hoe je veel hulp van anderen krijgt en hoe je iets organiseert zonder dat je een formele organisatie nodig hebt.

De eerste stap is een oerverhaal. Je deelt met de wereld wat je inspireert, wat je hebt gemaakt of geleerd, zodat anderen ook kunnen meebouwen aan oplossingen. Je gaat het verhaal dus niet achteraf bedenken, maar je begint ermee en je gaat het verhaal vervolgens zelf leven.

Dansende druppels

Juul Martin gelooft hartstochtelijk in de druppel op de gloeiende plaat: hoe meer dansende druppels, hoe beter. En hij gelooft ook in andere wegen zoeken. Het mooiste is iets compleet nieuws ontwikkelen, juist omdat je dan zeker weet dat je draaiboekloos kunt werken. Dat daagt je uit om nieuwsgierig te zijn en je moed aan te wakkeren.

Door iets te maken wat er nog niet is, voorkom je bovendien dat je tegen systemen gaat vechten. Het nodigt uit om in vrijheid en autonomie iets nieuws te creëren, wat eigen positiviteit met zich mee brengt. Boosheid is vermoeiend. Ga daarom niet tegen een probleem vechten, maar maak iets voor de oplossing.

Juul Martin doet in Handboek voor wereldverbeteraars precies wat hij ook anderen adviseert: kies voor een vriendelijke, opgewekte en aanstekelijke toon. Heb de intentie om mensen te betrekken en te verbinden uit vrije wil, ga vooral niet trekken en sleuren omdat jouw ideaal zo belangrijk is.

Dat doet hij vervolgens in een vlot geschreven boekwerkje, vol smakelijke woorden als maakstormen, sparkels en meebouwers. Ik krijg er persoonlijk helemaal zin in.

Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal. Ze is een van de auteurs van Lenig denken.

 

Over Sigrid van Iersel

Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden