Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Navigeren met KPI-dashboards - 'Aanbevolen'

Ik wilde meer weten over de theorie achter KPI’s en Dashboards. We doen daar in de praktijk binnen IT Beheer en Management heel veel mee. Maar hoe doe je dit eigenlijk echt goed? Daar heeft vast iemand uitgebreider over nagedacht, was mijn gedachte.

Rik Lammers | 28 februari 2019 | 2-3 minuten leestijd

Zodoende ben ik uitgekomen bij Navigeren met KPI-Dashboards van De Jager & van Slooten. Wat ik me niet helemaal gerealiseerd had, was dat het eigenlijk ging om een nieuw uitgekomen (2018) studieboek vooral gericht op onderwijs.

Op zich is dat zeker geen bezwaar. Wat van belang is voor een net aankomende medewerker is net zo van belang voor een veteraan met meer dan 30 jaar werkervaring. Ook omdat je dan weer eens de theorie kunt toetsen aan de praktijk. En dat viel zeker niet tegen. Hoewel ik uiteraard veel herkende, heb ik daarnaast ook weer het nodige opgestoken. Daarnaast zette de inhoud mij aan het denken.

De opbouw van Navigeren met KPI-dashboards is sterk. KPI’s en Dashboards staan niet op zichzelf, er is een bredere context die bestaat uit de missie, visie, strategie en kritische succesfactoren. Ook van belang is een goede analyse en sturing. De Jager en Van Slooten leggen het allemaal goed uit. Ook gaan de heren uiteraard in op KPI-dashboards zelf. Dat blijft wel grotendeels beperkt tot 2 van de 7 hoofdstukken. Dat lijkt wat weinig maar, ik denk dat ik het liever zo zie dan andersom. Zoals gezegd: de context is van groot belang.

De vele voorbeelden maken de geboden stof in Navigeren met KPI-dashboards bovendien praktisch toepasbaar.

Het is duidelijk dat de heren auteurs uit de financieel administratieve hoek komen, omdat de meeste voorbeelden daarover gaan. Maar de enigszins creatieve lezer kan met wat fantasie de verhaalslag naar het eigen vakgebied wel maken.

Wat verder opvalt is het heilige geloof in de top-down planbaarheid van organisaties. De klassieke aanpak van Missie-Visie-Strategie-Plan-Budget-Uitvoering. Dit is op zich verdedigbaar, maar mijn inziens zouden de auteurs wat aandacht kunnen besteden aan moderne inzichten, zoals Agile, zelfsturende teams of de gedachten rond start-ups van bijvoorbeeld Eric Ries.

Maar los daarvan denk ik dat Navigeren met KPI-dashboards een prima publicatie is die ik zeker kan aanraden. Ook de lay-out, met illustraties e.d., is uitstekend verzorgd.

Over Rik Lammers
Rik Lammers is senior (Lead) IT Architect gespecialiseerd in Architecture Governance en IT Management implementatie met meer dan 30 jaar ervaring. Lammers is een van IBM's leidende professionals en innovatieve thought leaders op het gebied van Architecture Governance en IT Management in de Cloud en Services oriented IT omgevingen. Hij is Certified Open Group Master IT Architect en ITIL 2011 Expert.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden