Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Advieskunst - 'Een rijkdom aan kennis en inzichten'

Advieskunst van Noëlle van der Hagen en Machiel Willemsen is een compendium voor professionals die binnen hun eigen organisatie een adviesrol vervullen.

Nico Jong | 10 april 2019 | 2-3 minuten leestijd

Noëlle van der Hagen en Machiel Willemsen hebben in de dertig jaar dat ze actief zijn als trainer zo’n 2500 adviseurs begeleid in hun ontwikkeling. In die periode hebben ze veel leerdoelen verzameld en het merendeel gaat over de vraag ‘Hoe kom en blijf ik in positie?’. Ze hebben driehonderd leerdoelen geanalyseerd. Daarvan gaat een derde over competenties en adviesinstrumentarium, een derde over persoonlijke issues als voor jezelf opkomen en omgaan met lastige gesprekspartners. Het laatste deel gaat over onderwerpen als samenwerken, visieontwikkeling, vertrouwen, invloed en meesterschap. Op basis van de leerdoelen en een uitgebreide literatuurstudie hebben de auteurs hun ontwikkelmodel voor interne adviseurs ontwikkeld.

Adviseurs zijn verantwoordelijk voor hun eigen groei. Het ontwikkelmodel van Van der Hagen en Willemsen helpt interne adviseurs om zich blijvend te ontwikkelen door te werken aan zelfsturing, veerkracht, wijsheid en excellentie. De expertise van de adviseur staat centraal in het ontwikkelmodel. Verder bestaat het uit vijf aspecten. Speelveld gaat over het samenspel tussen adviseur, opdrachtgever en doelgroep. Persoon bestaat uit de eigenschappen van de adviseur en de manier waarop hij zich verhoudt tot en kijkt naar zijn omgeving die bepalend zijn voor het advies. Adviesinstrumentarium bevat de instrumenten, modellen en theorieën die helpen inzicht te krijgen in het adviesproject. Bij Competenties beschrijven de auteurs de acht belangrijkste die de adviseur moet ontwikkelen. In Professioneel netwerk komt het netwerk aan bod dat de adviseur gebruikt om expertise, handelingsrepertoire en casuïstiek te toetsen, uit te breiden en te verrijken. Het boek is opgebouwd rond het ontwikkelmodel. Naast de leerdoelen, het ontwikkelmodel en de literatuurstudie gebruiken Van der Hagen en Willemsen twintig kwalitatieve interviews met ervaren adviseurs.

Advieskunst is fris vormgegeven, en gelardeerd met veel modellen en overzichten. De auteurs weten heel veel kennis bij elkaar te brengen op relatief weinig ruimte. Het boek lijkt daardoor hier en daar oppervlakkig en een opsomming van inzichten te worden. De auteurs doseren echter zodanig dat de diepgang precies voldoende is, waardoor er veel aan bod kan komen zonder de lezer te frustreren. Een bondig boek dat een rijkdom aan kennis en inzichten biedt over intern adviseren en dat een model aanreikt voor de education permanente van adviseurs.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Noëlle van der Hagen, Machiel Willemsen
Advieskunst

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden