Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Cijfers bijten niet - 'Slaagt erin financien eenvoudig weer te geven'

Het aantal ZZP'ers is de laatste jaren in Nederland fors gestegen. In meer of mindere mate krijgen deze ZZP'ers ook te maken met financiën, investeringen en het voeren of begrijpen van een financiële administratie.

Frank van Kuijck | 25 juni 2019 | 3-4 minuten leestijd

Vaak ligt hier niet direct de affiniteit omdat vanuit inhoud of ondernemersgeest gestart wordt met een onderneming. Toch is het wezenlijk ‘iets' van cijfers en de uitwerking van beslissingen te kunnen begrijpen en te interpreteren. Want het zal niet de eerste keer zijn dat een succesvolle onderneming in de dop het niet redt omdat verkeerde beslissingen zijn genomen door bijvoorbeeld te grote verplichtingen of cashpositie die bepaalde uitgaven of investeringen onmogelijk maakt. Om in de behoefte van de manager of ondernemer te voorzien heeft Van Tol het boek Cijfers bijten niet geschreven. Gepoogd is te voorzien in een eenvoudige weergave van de belangrijkste financiële lessen en achtergronden. Helpt dit boek ondernemers en managers om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en ongelukken te voorkomen?

Met de titel Cijfers bijten niet - alles wat u over financiën moet weten om betere beslissingen te kunnen nemen wordt een appel op de lezer gedaan. Een appel om niet terug te schrikken van cijfers. Het lijkt erop dat iedereen kan leren omgaan met cijfers. In eerste instantie zal de omvang van het boek mogelijk afschrikken. Want het is toch een boek van circa 300 pagina's. Dat nodigt niet echt uit voor mensen die vrees hebben voor cijfers en een naslagwerk zoeken om de basis te begrijpen. Toch valt de omvang en de taaiheid van het boek alles mee. Maar mogelijk ben ik niet de meest objectieve lezer gelet op mijn achtergrond.

Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken waarbij 3 van deze hoofdstukken het geleerde en gepresenteerde met praktische uitgewerkte voorbeelden leven maken.

De andere zeven hoofdstukken beschrijven een aantal basisprincipes en onderwerpen. Deze zijn:

1. Blik op ondernemen

2. Starten, investeren en verdienen

3. Investeren, financieren en aflossen

4. De last van vaste kosten

5. Cijfers laten spreken en luisteren naar organisaties

6. Ben ik rijker of armer geworden?

7. Hoe rijk ben ik en hoe ben ik rijk?

In het boek komen in verschillende hoofdstukken cruciale en elementaire begrippen aan de orde die helpen bij het begrijpen en volgen van beslissingen van investeren, kosten, opbrengsten, kostprijzen en verdienmodel van ondernemingen. Gelardeerd met voorbeelden en casusbeschrijvingen wordt inzichtelijk gemaakt hoe de cijfers werken en geïnterpreteerd moeten worden. De schrijver presenteert hierbij een aantal begrippen en lessen die ingaan op onder meer:

- Onderscheid tussen vaste en variabele kosten

- Hoe flexibel is een onderneming na het vastleggen van verplichtingen en het doen van investeringen?

- Hoe kun je zien of een onderneming gezond is?

- Op welke wijze zijn cijfers te begrijpen en te analyseren?

- Aan welke knoppen kun je draaien om resultaat te beïnvloeden en om bepaalde beslissingen te kunnen nemen en te begrijpen?

Deze ‘lessen' monden uit in het door de schrijver geïntroduceerde fitnessmodel. In dit model wordt de samenhang gepresenteerd van de onderlinge verbanden en variabelen. Met het model krijgt u een soort van dashboard dat u zou kunnen gebruiken om uw bedrijfsresultaten in te verwerken. Deze informatie is de minimale informatie die u moet hebben en begrijpen om de cijfers te kunnen begrijpen, te interpreteren en vervolgens ook op (bij) te sturen.

Met het boek Cijfers bijten niet - alles wat u over financiën moet weten om betere beslissingen te kunnen nemen is Van Tol erin geslaagd om de soms toch taaie kost van financiën eenvoudig weer te geven. Het boek biedt zeker een handvat om de eerste stappen in de financiële jungle van allerlei begrippen en uitwerkingen te nemen. En of het ‘alles is wat u moet weten....', zoals de ondertitel van het boek suggereert, dat denk ik nu ook weer niet. Maar heeft u de smaak te pakken dan zijn er tal van andere boeken waar u verdiepingen op kunt zoeken. Of als het echt complex wordt dan is het altijd raadzaam om hier met professionals over te spreken. Immers schoenmaker blijf bij uw leest. Echter het is wel belangrijk dat u de basisbeginselen van de financiën begrijpt. Het boek Cijfers bijten niet is hierbij zeker behulpzaam.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden