Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

GROK - Spel om te observeren en te begrijpen

GROK is de onmogelijke naam van een prachtig kaartspel. Een spel dat woorden geeft aan gevoelens en behoeften en de communicatie verlevendigt.

Annett Keizer | 3 juli 2019 | 2-3 minuten leestijd

Het spel is gebaseerd op het model voor Geweldloos Communiceren van Marshall Rosenberg en blijkt in de praktijk inderdaad een goede aanvulling tijdens individuele coaching om dit model toe te passen.

Het eerste wat opvalt als het GROK-spel voor je ligt is de prachtige vormgeving. De stevige doos met makkelijke magneetsluiting bevat twee sets kaarten die er stuk voor stuk uitzien als kleurrijke, abstracte schilderijen. Eén set van 56 kaarten beschrijft allerlei gevoelens , de andere set van 56 kaarten geeft woorden aan universele behoeftes. Daarnaast bevat het spel nog blancokaarten voor wie zijn eigen emoties en behoeften wil omschrijven, 5 hulpkaarten ter ondersteuning van de oefeningen en typische Geweldloos Communiceren-kaarten, de zogenaamde Giraf- en Jakhalskaarten. Een doos vol dus.

Om het spel te kunnen spelen vind je in de handleiding zeventien kort omschreven en heldere oefeningen om individueel of in groepen tot twee, zes, acht of zelfs twintig personen met de kaarten aan de slag te gaan. Het aantal stippen naast elke oefening laat zien of enige kennis van de theorie van Geweldloos Communiceren nodig of gewenst is. Volop mogelijkheden om het spel toe te passen!

Als communicatiecoach en -trainer heb ik het boek van Marshall Rosenburg weliswaar gelezen, maar pas het model van Geweldloos Communiceren weinig toe in mijn praktijk. De Giraf- en Jakhalskaarten in het spel laat ik dus ook achterwege. De kaarten met alleen de ‘kale' omschrijving van woorden als ‘gelukkig, ongemakkelijk, energiek' of ‘harmonie, zelfexpressie, ondersteuning' zijn al een verrijking voor vele van mijn coachklanten. Communiceren en vooral miscommunicatie heeft vaak te maken met gevoelens en emoties, waar veel mensen vaak moeilijk vanuit zichzelf woorden aan kunnen geven. Dankzij dit spel kunnen ze nu snel en op een relaxte manier hun gevoelens omschrijven en laten zien welke niet-erkende behoeftes daar achter zitten. Wat heeft iemand nodig? Wat vindt iemand belangrijk in de samenwerking met anderen?

Dat er goed over dit spel is nagedacht blijkt wel uit het feit dat elk woord op de kaart twee keer is afgedrukt. Het woord is niet alleen te lezen voor degene die de kaart trekt, maar ook voor degene die tegenover hem of haar zit zodat die niet ‘op de kop' hoeft te lezen. Al met al een handig en een prachtig spel, waar je ook zonder gebruik te maken van de Geweldloos Communiceren-theorie effectief gebruik van kunt maken in coaching en in trainingen. Het enige punt waar ik over struikel is de vreemde naam van het spel: GROK. Omdat het in hoofdletters is geschreven zou je kunnen denken dat het een afkorting is. Het blijkt echter Engels te zijn en staat voor je inleven en iets door en door willen begrijpen. In de handleiding leggen de auteurs zelfs uit hoe je het uitspreekt: de G spreek je uit als het Engels ‘good' en ROK als ‘rok'. Ik kan me een aantrekkelijker naam voor zo'n mooi spel voorstellen.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden