Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Blok voor Blok - 'Dit boek verrast'

Bitcoins ken je natuurlijk, maar EvanCoins? Dat is een cryptomunt waarmee je een uur tijd van consultant Evan Prodomou koopt. Initieel uitgegeven door Evan voor $15, nu zijn normale uurtarief waard.

Elly Stroo Cloeck | 8 juli 2019 | 3-4 minuten leestijd

Evan biedt zichzelf dus als investeringsobject aan. Levert dat de investeerder rendement op? Wel als het de nieuwe Tony Robbins is. Of een talentvolle aankomend kunstenaar! Nu ‘Picassocoins' kopen en straks cashen?

Nog veel meer interessante voorbeelden van de toepassingsmogelijkheden van blockchain zijn te vinden in het verrassende, maar zeker niet technische boek Blok voor blok van Stephen Williams uit 2019.

Williams begint zijn boek met een uitleg wat blockchain is en wat het doet, en daarna hoe het werkt. Dat klinkt als twee behoorlijk technische hoofdstukken, maar dat is toch niet zo. Ten eerste zitten er vrij veel dagboek-achtige verhalen in, met een soms filosofische of spirituele inslag: ‘Ik ging naar buiten, waar de sneeuwvlokjes neerdwarrelden en mijn verlichting even tot stilstand kwam. De koude lucht prikte in mijn gezicht, maar de sneeuw werkte betoverend, als een kosmische schoonheid die mij op weg naar huis in de val moest lokken. ......' Ook is er een ontmoeting met sjamanen opgenomen, die 'groene fluorescerende lichtlijnen uitzenden', als de patronen van gespreide systemen. De auteur stelt dan ook dat ‘er een bijna spirituele stap nodig is om te bevatten hoe blockchains het menselijk gedrag, het bedrijfsleven, de duurzaamheid en andere belangrijke systemen zullen beïnvloeden.' Hij vergelijkt daarna een blockchain-netwerk met een school vissen, een spreeuwenwolk en een mierenkolonie, en is van mening dat wij mensen genetisch naar gespreide systemen neigen. De blockchain past dus heel goed bij ons. Een originele gedachte!

Ten tweede is de technische diepgang vrij beperkt, zoals bijvoorbeeld bij het ‘proof-of-stake-concept', wat veel energie zou kunnen besparen. Dat klinkt goed, maar hoe deze ‘light' variant dan precies werkt, en hoe veilig en betrouwbaar het is, komt maar heel oppervlakkig aan de orde. Jammer, want de betrouwbaarheid van blockchain is key, zodat we kunnen overgaan naar een ‘vertrouwenloze' economie, naar transacties waarbij de bemiddelaars die het vertrouwen schonken zoals banken, notarissen, kunnen worden overgeslagen.

Het volgende hoofdstuk gaat over de bitcoin en andere cryptovaluta, maar ook over geld en geld scheppen in het algemeen. Hierin komen onder andere tokens aan de orde, en de mogelijkheid om de blockchain te redigeren, als 51% van de nodes dat een goed idee vindt. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over alle mogelijkheden die blockchain biedt. Hierin komt ook de link naar duurzaamheid naar voren, wat voor mij een van de redenen was om dit boek te lezen. Het is jammer dat een aantal van zijn voorbeelden alleen als bulletpoint worden genoemd, ik had best graag de uitwerking ervan gelezen. Interessant is de verhandeling over dapps, distributed apps, die in een laag op de blockchain worden gebouwd. Hier kun je dan medische gegevens mee delen en beheersen, maar ook spelletjes doen, zoals Crypto-kitties (een soort voetbalplaatjes) sparen. Sommige van die plaatjes kosten een paar ton! Verder komen onder andere aan bod een auto die met een smart contract zichzelf kan vrijkopen en een bos dat door te groeien geld genereert en in zichzelf investeert. Boeiend!

Dit boek verrast, niet alleen door de innovatieve concepten en de opmerkelijke voorbeelden van toepassingen, maar vooral ook door de link met waarden als gelijkheid en democratie, met spiritualiteit, met de natuur. Heel inspirerend voor hen die blockchain eens holistisch willen leren kennen. Wil je meer weten over de techniek achter blockchain, dan is dit boek wat minder geschikt.

Het boek is sober uitgevoerd zonder al te veel illustraties. De hoofdstukken bestaan uit korte paragrafen die veel verschillende gezichtspunten behandelen. Daardoor kwam het boek op mij wat ongestructureerd en ongebalanceerd over. Toch heb ik er veel van geleerd, dus doel bereikt.

Wat ik miste in Blok voor Blok was een aparte bronvermelding of literatuuropgave. Dit terwijl de auteur uitgebreid ingaat op plagiaat, en hoe hij dit, al knippend en plakkend, vermijdt. Altijd je eigen woorden gebruiken, is zijn oplossing. En door het boek op de blockchain vast te leggen, weet iedereen dat hij de eerste was en kunnen ook zíjn woorden niet onopgemerkt gestolen worden. De letterlijke woorden niet, maar de ideeën erachter? Is daar al een blockchain voor?

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden