Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Samenwerken van idee naar afspraak - 'Een compact en praktisch boek'

Wil je met samenwerking aan de slag? Dan adviseren Tim Dees en Wilfrid Opheij te werken vanuit de condities voor kansrijke samenwerking en de logica van het netwerk

Nico Jong | 24 september 2019 | 1-2 minuten leestijd

Samenwerken is niet eenvoudig en vereist telkens een gezamenlijke zoektocht die iedere keer anders is. Zo openen ze hun boekje Samenwerken van idee naar afspraak, een compacte handleiding voor mensen die zelf met samenwerking aan de slag willen.

Het eerste hoofdstuk begint met de vijf condities voor kansrijke samenwerking: ambitie, belangen, relatie, organisatie en proces. Centraal staat het Common Eye op samenwerking, een heel inzichtelijk circulair model dat eerder werd ontwikkeld. De vijf condities komen aan bod in de eerste vijf hoofdstukken. Het is jammer dat de auteurs ze wat losjes behandelen en soms andere termen gebruiken waardoor de lezer soms even terug moet bladeren om te zien waar hij is. Icoontjes in de vorm van de taartpunten uit hun model hadden dit eenvoudig kunnen ondersteunen. Juist omdat ze veel informatie in een beknopt boek persen en vooral omdat ze uitgaan van de complexiteit van samenwerking.

Vanwege die complexiteit moet je gebruik maken van de verschillen tussen mensen en de diversiteit omarmen. Onvoorspelbaarheid en onzekerheid trekken een stevige pijl op de wederzijdse afhankelijkheid. Strijdige loyaliteiten en spraakverwarring maken deel uit van de samenwerking tussen mensen. Tijdens het hele proces is de context continu in beweging en dat zorgt ervoor dat mensen en partijen zich telkens anders op zullen stellen. Het is daarom zaak de onderlinge verbinding continu te bewaken.

Samenwerken van idee naar afspraak is een compact en praktisch boek. Het zijn vooral de uitstekende illustraties die het geheel perfect ondersteunen. Handig voor mensen die snel zelf de samenwerking ter hand willen nemen.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden