Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Over winnen - 'Laat je inspireren'

Mark (of Marc) is een goede naam voor een topsporter, concludeerde Mark van Beek, want opvallend veel topsporters hebben die naam. Zelf is Mark geen topsporter, maar hij is wel geïnspireerd geraakt door topsporters.

Carla Verwijs | 16 oktober 2019 | 2-3 minuten leestijd

Mark van Beek kwam op het idee om (oud-)topsporters met de naam Mark (Marc) te interviewen en hun lessen te delen. Succes komt zelden uit de lucht vallen. Vaak moet je iets overwinnen om te winnen. Dat is de kernboodschap van het boek Over Winnen, waarin de interviews zijn gebundeld.

Een voorbeeld is het verhaal van Marc van der Kuilen, een sporter waar ik nog niet van had gehoord. Als hij concludeert ‘Misschien ben ik wel voor het geluk geboren', is dat niet waar je meteen aan denkt als je leest dat hij in Afghanistan als militair beide benen is kwijtgeraakt. Na een zware revalidatie gaat Marc rolstoelbasketballen en hij blijkt daar talent voor te hebben. Zijn droom komt uit als hij Nederland mag vertegenwoordigen bij de Paralympische Spelen in 2016. Zijn verleden bij Defensie helpt hem in zijn nieuwe rol als topsporter. Bijvoorbeeld als teamspeler. Marc begrijpt dan ook niets van mensen in het bedrijfsleven die persoonlijke ambities boven het groepsbelang stellen. Bovendien, als je samen iets bereikt, is dat toch veel mooier dan als je dat alleen doet?

Een veel terugkomend kenmerk van de Marken is de wil te verbeteren, te focussen en volledig te gaan voor de overwinning. ‘Met discipline en inzet kun je veel bereiken' (Mark Teijgeler) en ‘Topsport gaat over commitment en volharding' (Mark Huizinga), zijn lessen die daarbij passen. Maar dat niet iedereen zo gedreven is, merkte Mark Broere toen hij de overstap maakte naar het bedrijfsleven. Hij heeft geleerd geduld te kweken. Passie met mate.

De opbouw van het boek is als een wedstrijd: van voorbeschouwing, warming up en voorbeschouwing gaan we naar de eerste helft, via een rust naar de tweede helft, gevolgd door een nabeschouwing en cooling down. Naast de verhalen van de sporters, helpt Mark van Beek je zelf doelen op te stellen en te beoordelen of je klaar bent je ambities te halen.

Sporters inspireren veel mensen en de sporters in Over winnen zijn daarop geen uitzondering. Laat je inspireren door de tien verschillende verhalen in Over Winnen, door de obstakels die de Marken moesten overwinnen naar de top. Het enige wat ontbreekt is een vrouwelijke Mark, een Marieke bijvoorbeeld.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden