Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De gelukseconomie - 'Kan bewustwording aanwakkeren'

Sla eens een krant open of volg eens een actualiteitenrubriek. De kans is dan groot dat u wordt overladen met de meest gruwelijke of negatieve zaken die er die dag of die week hebben plaatsgevonden. Zelden is er ruimte voor positief nieuws. En dat terwijl er natuurlijk veel zaken goed gaan in uw dag dagelijkse leven.

Frank van Kuijck | 5 maart 2020 | 3-4 minuten leestijd

De kans dat de overvloed aan negatief nieuws een impact op u heeft is groot. Deze week moest ik hieraan denken bij alle berichten rondom het coronavirus. De hele dag wordt er informatie verstrekt over alle dingen die er ‘fout' kunnen gaan en welke doemscenario's er zijn. Uiteraard is het verstandig om te analyseren welke mogelijkheden er bestaan om hierop te acteren, maar laten we ook niet te snel in paniek raken. Diverse deskundigen die zeggen dat het coronavirus vergelijkbaar is met de griepgolf van elk jaar maken daarbij nauwelijks indruk. De angst slaat al snel toe. Natuurlijk is dat afhankelijk van uw persoonlijke mindset en uw fysieke en mentale conditie. Toen ik het boek met de titel De Gelukseconomie zag dacht ik, dat boek moet ik lezen.

Alexandra Augustijn beschrijft in De Gelukseconomie - brengt mensen en organisaties tot bloei diverse stappen, methoden en oefeningen hoe mensen, organisaties en de maatschappij kunnen werken aan het creëren van meer geluk. En wat geluk oplevert. Een positieve mindset draagt bij aan - zoals zij dat aangeeft - een viervoudige winst - op het terrein van kwaliteit van leven, verbetering van het welzijn en ook een beter sociaal en financieel leven.

Het boek beschrijft met een aantal stappen en een aantal principes hoe je hier zelf en met anderen aan kan werken. Daarbij wordt e.e.a. verlevendigd met vrolijke en kleurrijke illustraties, uitspraken van diverse bekende mensen en concrete oefeningen. De oefeningen maken het boek praktisch en zorgen ervoor dat je als lezer ook direct aan de slag kan gaan met de beschreven methoden en principes.

De zeven geluksprincipes die Augustijn beschrijft zijn de volgende:

1. Positiviteit - verbreding van je horizon - denk in groei en ontwikkeling

2. Authenticiteit - blijf dicht bij jezelf en ga na wat jou drijft en wat je echt gelukkig maakt

3. Autonomie - geef en neem ruimte voor jezelf en anderen

4. Zinvolle doelen - geef richting aan wat je wil bereiken

5. Sociale verbondenheid - deel je geluk met anderen - zorg voor aandacht en begrip

6. Vitaliteit - stimuleer op terreinen als fysiek,  mentaal, sociaal-emotioneel en spiritueel

7. Wederkerigheid - geef en neem

De schrijfster gaat in het eerste hoofdstuk in op de vraag wat geluk is. In hoofdstuk 2 wordt de hapiness4all-methode op basis van de zeven principes geïntroduceerd. Ook wordt hier ingegaan op de zes stappen. Deze zijn bewust worden, analyseren, verwoorden, versterken, uitdragen en verbinden. Augustijn geeft aan dat deze stappen per geluksprincipe doorlopen kunnen worden om zo nog effectiever en gelukkiger te worden.

Hoofdstuk 3 beschrijft kort hoe de geest werkt en welke prikkels van belang zijn voor geluk. Vervolgens komt in de volgende 7 hoofdstukken in elk hoofdstuk één van de geluksprincipes aan bod.

Het boek is wat mij betreft vlot geschreven. Door het opnemen van voorbeelden, citaten en oefeningen wordt het ook direct praktisch. Ik heb niet direct heel veel nieuwe inzichten gekregen. De grootste winst is de verzameling van de principes, en de oefeningen maken het een praktisch geheel. Ook waardevol is het besef dat met simpele acties het nodige bereikt kan worden.

Het zou heel mooi zijn als we door het toepassen van de principes van de gelukseconomie tot meer groei en bloei kunnen komen. Al dragen we elke dag allemaal al maar bij tot één of twee extra geluksmomenten dan levert dat veel op. En dat moet toch kunnen? Laten we met z'n allen minder somber en angstig zijn, maar vooral ook genieten van alle mooie dingen die er om ons heen plaatsvinden. Dan is het ook mogelijk om beter met teleurstellingen, weerstand en negatieve gebeurtenissen om te gaan. Het lezen van De gelukseconomie kan deze bewustwording aanwakkeren en stimuleren.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden