Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Woeltand - 'Aanrader voor wie leidinggeeft'

De weg kwijt? Dat was het gevoel en eerste beeld dat ik kreeg toen ik de achterflap las van het boek Woeltand van Bas van der Velde. Het was voor mij ook wel een trigger.

Frank van Kuijck | 8 april 2020 | 2-3 minuten leestijd

Een trigger om te zien hoe managementlessen en de dramatiek van een persoonlijke teloorgang en dat van een advieskantoor samen zouden kunnen gaan. Daarbij komt ook nog een interesse omdat ik zelf jarenlang actief ben geweest in de zakelijke financiële dienstverlening.

Het boek Woeltand van Bas van der Velde lijkt in eerste instantie een groot aantal stereotypen van de succesvolle ondernemer te bevatten. En ook de snelheid van leven en werken in een adviesbedrijf zijn bekend. Daarnaast laat het boek echter ook direct de zwarte en grauwe kantjes zien van een bedrijf waar het allemaal geen rozengeur en mannenschijn is.

Met het nodige kunst- en vliegwerk is de hoofdpersoon Brandsma bezig gaten te dichten en nieuwe mogelijkheden te exploreren om z'n bedrijf te laten overleven. Hiermee raakt hij steevast van de regen in drup, en dat vraagt op den duur een groot offer op het persoonlijk vlak.

Door talloze acties probeert Brandsma te voorkomen dat het bedrijf kopje onder gaat. Bij de beschrijving ervan komen thema's als onder meer onderhandeling, manipulatie, samenwerking, inspraak, beïnvloeding, opstand, leiderschap en zelfsturing aan de orde. Allemaal thema's die voor leiders, medewerkers en organisaties van belang zijn.

Bas van der Velde verwerkt deze onderwerpen op een ludieke en soms ook wel eens spottende wijze in zijn boek. Ze zetten aan tot nadenken en maken impact. Woeltand is op een leuke en vlotte manier geschreven en geeft een inkijkje in de wereld van een adviesorganisatie.

Maar daarmee doe ik het boek tekort. De auteur gaat ook in op persoonlijke dilemma's, levenslessen en onderwerpen die bij elke leider en manager spelen. Wellicht met een soms iets te geforceerd of gechargeerd voorbeeld en richting, maar voor mij was het hier en daar herkenbaar en zette het me aan tot gedachten over mijn eigen zoektocht.

Woeltand is een aanrader voor iedereen die leidinggeeft.

Frank van Kuijck is een zeer gedreven onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV (www.toetssteen.com). Hij is kritische sparringpartner voor toezichthouders, bestuurders en organisaties om te helpen deze naar een hoger plan te krijgen. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden