Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Moderne Schaapherder - Een originele kijk op leiderschap

Een prachtig thema, de herder als leider / de leider als herder. Met mijn interesse in de verschillende wijsheidstradities, gevoed door mijn opleiding in persoonlijke ontwikkeling bij het ITIP, was mijn interesse in dit boek direct gewekt.

Niels van Gorp | 28 april 2020 | 2-3 minuten leestijd

Een moedig besluit van een jongeman die zijn studie heeft afgerond, in supersneltreinvaart de nodige bagage als leider heeft opgebouwd en besluit om na het behalen van zijn MBA niet het gebaande pad van de volgende managementcourse te volgen, maar om zich te melden om 10 dagen (mee) een kudde schapen te leiden. En niet op een alpenweide of de Veluwse heide, maar in de gortdroge woestijn van Saudi Arabië, waar bij een moment van onoplettendheid de dood op de loer ligt.

In het boek wisselt Taibah de ervaringen in de woestijn af met de lessen in de praktijk in de jaren die volgen. Dat maakt het op sommige momenten een beetje gezocht maar meestal waardevol; Taibah laat zien hoe de lessen uit de woestijn hem de jaren erna hebben geholpen in zijn leiderschapsrollen in een drietal organisaties.

Taibah toont zich kwetsbaar en beschrijft voelbaar het ongemak van de hele situatie in de woestijn. Hij maakt zeer angstige momenten door maar besluit zich keer op keer toe te vertrouwen; al besluit hij na 7 dagen en een stevige test van het uithoudingsvermogen dat het genoeg is. Het maakte mij direct benieuwd wat er zou zijn gebeurd als hij de 10 dagen had volgemaakt.

Wat ik heb gemist in het boekje zijn de koppelingen naar de wijsheidstradities waar zo expliciet naar verwezen wordt op het omslag; een enkele keer komt er een verwijzing naar Mozes; een mooie kans nog voor een volgende editie over herderlijk leiderschap. Ook bemerkte ik bij mezelf zo nu en dan wat allergie voor de stijl waarin Taibah spreekt over zijn eigen handelen als leider. Er schemert nog net wel wat nederigheid door, maar de voorbeelden neigen zo nu en dan wat naar een ego-document. (en ik besef me terdege dat het moeilijk is om met gepaste nederigheid te schrijven over je eigen successen en getoond leiderschap en de reactie van je medewerkers). Gelukkig komen er ook genoeg voorbeelden aan bod waar Taibah laat zien dat zijn aanpak - zowel voor als na de woestijnervaring- niet altijd succesvol was.

Hoe dan ook: De moderne schaapherder is een aardig boekje met een originele kijk op leiderschap. Goed leesbaar en alleen al interessant voor de dagboek-achtige beschrijvingen van de ervaringen om ruim 100 schapen in de woestijn te (co-)hoeden.

Niels van Gorp, Begeleider / Intervisor.

Over Niels van Gorp

Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden