Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

MEER Moois - Belgravia

Downton Abbey… kleurige japonnen van ruisende zijde… luisterrijk ingerichte vertrekken in weelderige landhuizen, omgeven door uitgestrekte landgoederen… gesteven schorten en nette jacquetten… klepperende paardenhoeven voor elegante koetsen… strenge blikken van ontzagwekkende butlers…

Marjan Maandag | 23 augustus 2016 | 1-2 minuten leestijd

Liefhebbers van de bekende televisieserie (waarvan eind 2015 echt, écht de laatste aflevering werd uitgezonden) denken er met weemoed aan terug. Maar Julian Fellowes, de geestelijke vader van al dit fraais, heeft niet stilgezeten.

Belgravia speelt zich af rond 1840, iets vroeger dus dan Downton Abbey. Maar dat mag de pret niet drukken. De Britse upper class met al zijn (on)hebbelijkheden wordt smakelijk gepresenteerd in een vlotgeschreven verhaal. Tot de laatste bladzijde zit je op het puntje van je stoel, hopend dat het allemaal goed zal komen... De nieuwe Londense wijk Belgravia, gebouwd voor het explosief groeiende aantal nieuwe rijken, speelt een hoofdrol: daar spelen de intriges zich af, de buitenechtelijke escapades, maar ook de theevisites en de seizoensfeesten. En niet te vergeten de meer of minder loyale activiteiten van ‘downstairs’.

Tussen de bedrijven - van soms bedenkelijk allooi – door krijgen we een beeld van de maatschappelijke problematiek in het Londen van die tijd: de oude adel versus de zich snel verrijkende industriëlen en zakenlieden tegen de achtergrond van de beginnende emancipatie van de lagere klassen.

Fellowes beschrijft dit alles sappig en met een groot visualiserend vermogen, waardoor je de beelden er op een presenteerblaadje bij krijgt aangereikt.

Ik heb gesmuld van deze suikertaart.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden