Reinier Rombouts en Raf Stevens – beiden experts op het gebied van leiderschap en storytelling – gingen in Nederland en België op zoek naar leiders met lef. Deze leiders gebruikten op uiteenlopende wijze verhalen om te inspireren en hun doelen te bereiken.
Maar hoe doe je dat op een effectieve wijze, zodat je lezer geraakt wordt en in actie komt? Volgens de auteurs moet je dan een verhaal op drie niveaus vertellen: van een ik-verhaal naar een wij-verhaal en vervolgens naar een nu-verhaal: wat is de urgentie om nu wat te doen? Daaruit ontwikkelden zij het zogeheten Storykompas: een simpel maar zeer handzaam model waarmee iedere leider gemakkelijk verhalen kan toepassen.
Aan de hand van twintig persoonlijke interviews met kopstukken uit België en Nederland laten de auteurs vervolgens zien hoe het Storykompas in de praktijk werkt. Een waardevolle invulling, want daardoor krijgt het model vlees op de botten. Alle interviews zijn daarom opgebouwd volgens de ik-wij-nu-indeling: via de persoonlijke belevingswereld naar de verbinding met medewerkers, klanten en partners, waaraan vervolgens een dwingende reden om in beweging te komen gekoppeld wordt.
Het begint dus allemaal met een persoonlijk verhaal van de CEO, want mensen willen zich altijd herkennen in het verhaal van de ander. Al het andere komt daarna. Maak je deze ‘klik’ niet dan wordt het bijna onmogelijk om mensen te laten luisteren naar wat je te vertellen hebt. De auteurs vertellen daarom ook hun eigen ik-verhaal: zonder verhaal over waar je vandaan komt geen verbinding.
Goed leiderschap gaat over vertrouwen verwerven en behouden, betogen de auteurs. En daarmee gaat dit handzame boek over een van de belangrijkste thema’s van deze tijd. Iedere leider dient eerlijke, authentieke en dus persoonlijke verhalen te vertellen. Want mensen volgen alleen als ze vertrouwen voelen.
Het mooiste verhaal in dit boek is daarom van Jet de Ranitz, voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool InHolland. Na de enorme crisis die InHolland meemaakte, zet de organisatie nu verhalen in om de ‘durf-te-leren-momenten’ te delen, intern en extern. Hier zijn de verhalen van de hele organisatie, niet alleen van de CEO.
Persoonlijke verhalen vinden de auteurs belangrijker dan corporate stories en brand stories. Die verhalen staan vaak los van de realiteit, vinden ze. Het delen van alle ervaringen is veel belangrijker dan het schrijven van een afgerond sexy innovatie-, verander- of merkverhaal.
Als leider dien je dus persoonlijk te worden, ook in een zakelijke omgeving. Vertel je eigen verhalen die je hogere waarden tot leven brengen, is de belangrijkste boodschap van de auteurs. En dat is precies waarvoor Raak! een handig hulpmiddel is.
Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal. Ze is een van de auteurs van Lenig denken.
Over Sigrid van Iersel
Sigrid van Iersel is schrijver, storytellingexpert en specialist in creatief denken. Als storycoach begeleidt ze mensen om hun stem te vinden en hun verhaal uit te dragen, bijvoorbeeld om een missie in de wereld te zetten.