Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Agile zoals het bedoeld is - 'Een prikkelend boek'

Ben je de positieve verhalen en claims over het werken met Agile beu? In Agile zoals het bedoeld is laat Christine Karman een ander geluid horen ten aanzien van Agile werken en met name Scrum. Voor iedereen die Agile werkt kan dit boek een spiegel zijn om kritisch naar de eigen organisatie en Agile invulling te kijken.

Sjors Meekels | 24 oktober 2019 | 3-4 minuten leestijd

Het is goed mogelijk dat de naam Christine Karman bij menigeen een belletje doet rinkelen. In de jaren negentig en zero's maakte ze nationale bekendheid met de door haar opgerichte bedrijven Tryllian, gespecialiseerd in mobile agents en Izecom, gericht op secure email. Helaas voor Karman waren beide bedrijven geen lang leven geschonken. Met haar boek Agile zoals het bedoeld is is zij terug aan het IT-front en deelt ze haar ervaringen en kijk op het Agile werken.

Het handzame boekje is opgedeeld in 11 korte hoofstukken met een zestal intermezzo's er tussendoor geplaatst. De intermezzo's beschrijven persoonlijke ervaringen van de auteur tijdens opdrachten bij klanten of in haar eigen bedrijven. Met 125 bladzijden lees je dit boek in één avond rustig uit. Ieder hoofdstuk richt zich voornamelijk op één concreet onderwerp. Het boek start met de geschiedenis van Agile, het ontstaan van Scrum en zoomt in de hoofdstukken daaropvolgend steeds meer in op het Agile werken zelf en wat hiervoor nodig is.

In veel organisaties lijkt de implementatie van Scrum meer een doel te zijn geworden dan een middel om slagvaardiger software te kunnen realiseren. Hierin heeft de auteur zeker een punt. Niet alle projecten of software ontwikkeltrajecten zijn hetzelfde en niet alle Agile frameworks zijn even passend. Een van de pijnpunten die Karman meerdere keren benoemt, is het gewillig volgen van opgelegde patronen (bijvoorbeeld de Scrum rituelen, kortom: de vergaderingen) zonder de achterliggende waarde hiervan te benutten. De vraagt die rijst: ligt dit aan de organisatie, de implementatie van Scrum of aan Scrum zelf? Karman lijkt de oorzaak voornamelijk bij Scrum zelf te plaatsen.

Op de vier principes die Karman noemt voor effectief Agile werken, is niet veel af te dingen. Het betreft: (i) stop met vergaderen, (ii) werk met multidisciplinaire teams, (iii) kies voor continuous delivery en (iv) maak het team de baas. Echter, in de praktijk zijn deze principes niet eenvoudig te realiseren. Dit wordt in het boek alleen niet nader uitgediept. Het hoofdstuk dat mij het meest aansprak, was hoofdstuk 8. Hierin beschrijft de auteur een verfrissend voorbeeld van een projectstart - efficiënt en met het team direct in de lead. Begin je project met een eendaagse startup hackathon! Alle betrokkenen van het project doen mee en aan het einde van de dag wordt het resultaat gedeeld en besproken. Een ludieke werkvorm om iedereen te laten kennismaken en de eerste ideeën uit te wisselen. Bovendien geeft het een enorme energieboost voor de deelnemers.

Mijn persoonlijke kanttekening bij de stellingen en voorbeelden is de ervaring dat in praktijk niet alles vanzelf goed gaat als teams en mensen worden vrijgelaten. Met name in grote organisaties is niet iedereen beschikbaar, niet iedereen even goed (of zelfs goed genoeg) en werkt niet iedereen goed samen. Bovendien, hoe groter teams of projecten worden hoe meer behoefte er is aan een helder minimaal proces dat voor iedereen bekend is. Dit doet niets af aan het willen streven naar een zo simpel mogelijk ontwikkelproces zoals de auteur voor ogen heeft. Echter in mijn ervaring kom je met alleen ‘ongeplande koffie overlegjes' niet tot het gewenste resultaat. Sturing, coaching en soms zelfs vergaderen, is noodzakelijk.

Door de stevige uitspraken die de auteur doet is Agile zoals het bedoeld is een prikkelend boek. Met name ‘Scrum puristen' zullen het niet altijd eens zijn met de uitspraken. Toch kan juist voor deze groep het boek stimulerend zijn omdat je wordt gedwongen na te gaan waarom je het niet eens bent met de auteur. Is dit afhankelijk van de context of ben je het fundamenteel oneens? De auteur dwingt je om je eigen Agile fundament opnieuw kritisch te beschouwen.

Over Sjors Meekels
Sjors Meekels is als Agile Consultant verbonden aan Agitma. Hij is 10 jaar werkzaam geweest bij een gerenommeerde IT dienstverlener, en houdt zich bezig met software development projecten en Agile methoden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden