Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
31 augustus 2009 | Daniëlle de Jonge

'Wie goed doet, goed ontmoet' is een van de stellige overtuigingen die ik zelf koester. Dus was mijn nieuwsgierigheid gewekt toen ik het boek 'De kracht van aardig zijn' zag. Geschreven door twee dames, die een waar pleidooi houden voor het aardig omgaan met de medemens. Een techniek, zo blijkt, die ervoor heeft gezorgd dat ze zakelijk succesvol zijn geworden. Een gemakkelijk te lezen boek, waar u zich prima een aantal uurtjes mee vermaakt. Een glimlach zoals op de kaft van het boek zal vast af en toe op uw gezicht verschijnen.

De inhoud van 'Wie goed doet, goed ontmoet' is op onvervalst Amerikaanse wijze neergezet; een stijl waar u van houdt of juist kriebels van krijgt. Talloze voorbeelden van 'aardige mensen' passeren in ieder hoofdstuk de revue. Wel een beetje te veel van het goede, alhoewel sommige voorbeelden het ter inspiratie goed doen. Waar menig ouder zich vandaag de dag bezighoudt met het assertief opvoeden van hun kroost, lijkt het advies van dit boek er op gericht om vooral 'ja' te zeggen. Want 'nee' is immers niet zo aardig voor een ander. Daar heb ik dan wel bedenkingen bij, want uw grenzen aangeven is een onverminderd belangrijk gegeven.

Zeker de moeite waard zijn de zes principes van aardig zijn. Het is goed om weer even met de neus op de feiten gedrukt te worden. In de andere hoofdstukken wordt uw bewustwording van de kracht van aardig zijn verder vergroot. U ziet het voordeel in van een spreekwoordelijk grotere taart bakken en dat met zoet meer te bereiken valt. Zoet mag u in dit geval letterlijk nemen, want een van de tips is om wat vaker iets lekkers uit te delen op kantoor.

Een hoofdstuk over 'spreek de waarheid' zou eigenlijk in geen enkel boek moeten voorkomen, maar helaas blijkt het noodzakelijk om mensen daar toch op te wijzen. De open deur dat u beter kunt luisteren dan zelf aan het woord zijn, wordt met verve door de dames ingetrapt. Het blijft lastig, omdat mensen graag over zichzelf spreken en zo niet veel over een ander te weten komen. En dat laatste is wel zo handig als u aardig tegen een ander wilt zijn.

Elk hoofdstuk kent als afsluiting een aantal toptips. Zinvol en meteen een korte samenvatting van het hoofdstuk zelf. Zo leest u hoe u uw aardigheidsspieren kunt oefenen, een waarheidsdieet kunt volgen, uw irritatiegraad kunt verlagen en een ster kunt zijn in de 'film' van iemand anders. Het is goed om de wereld zo nu en dan door de ogen van een ander te bekijken en opnieuw te ontdekken hoe we met elkaar omgaan.

Een aardig boek om te lezen en waar u zo nu en dan aan terugdenkt als u in situaties verzeild raakt waarin u onverwacht aardig of juist minder vriendelijk uit de hoek komt. Het beste advies: laat wat vaker uw glimlach zien voor een aardiger universum.


Linda Kaplan Thaler, Robin Koval
De kracht van aardig zijn

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden