Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Seminar

Seminar: Veranderdynamiek

Veranderen als samenspel

Seminar met Jaap Boonstra, Janka Stoker, Hans van der Loo, Manon Ruijters, Tjip de Jong, Shirine Moerkerken

Seminar met Jaap Boonstra, Janka Stoker, Hans van der Loo, Manon Ruijters, Tjip de Jong, Shirine Moerkerken

Seminar: Veranderdynamiek

Veranderen als samenspel

Met onder andere...

Jaap Boonstra Jaap Boonstra
Janka Stoker Janka Stoker
Hans van der Loo Hans van der Loo

Over dit seminar

In onze dynamische wereld heb je niet zoveel aan planmatig veranderen. Want dynamiek laat zich niet vangen in vaste faseringen en verandermethoden. Een dynamische wereld verlangt het organiseren van wendbaarheid en een veranderaanpak die uitgaat van experimenteren en leren. Een aanpak die zich kenmerkt door samen spelen.

Hoe komen we tot samenspel zodat we onszelf en onze organisaties kunnen kwalificeren voor de toekomst? Op 19 maart bieden zes smaakmakers een hele dag concrete inspiratie en delen hun actuele kennis en ervaring met het veranderen van organisaties door samenspel.

Een greep uit het programma:
• Dagvoorzitter Jaap Boonstra spreekt over ‘Het spelmodel voor organisatieverandering’. • Ontwikkeldeskundige Manon Ruijters zoomt in op ‘Samenspel van professionals in een lerende organisatie’. • Organisatieadviseur Tjip de Jong vertelt over ‘Verslaafd aan organiseren’. • Bestsellerauteur Hans van der Loo spreekt over ‘Golven van verandering creëren’. • Interventiekundige Shirine Moerkerken zoomt in op ‘Hoe we veranderen’. • Leiderschapsexpert Janka Stoker kijkt naar ‘Goede leiders zweven niet’.

Groepskortingen
Bent u voornemens om met meerdere deelnemers naar dit event te komen? Onze kortingsregeling voor dit event: 

 • 2 t/m 5 personen: 20% korting
 • 6 en meer personen: 25% korting

N.B. Deze korting is van toepassing op de reguliere deelnamekosten. Stuur ons vooral een e-mail indien u gebruik wenst te maken van onze kortingsregeling.

N.B. Wegens onvoorziene omstandigheden is de locatie gewijzigd van Maitland Theater (Driebergen) naar Landgoed Zonheuvel (Doorn). Wij bieden aan alle deelnemers die per OV reizen een gratis shuttle service tussen NS-station Driebergen-Zeist en Landgoed Zonheuvel.

Boekenpakket bij dit seminar

Veranderen als samenspel
Jaap Boonstra
Veranderen als samenspel
42,95
Goede leiders zweven niet
Janka Stoker
Goede leiders zweven niet
22,99

Sprekers

Jaap Boonstra
Jaap Boonstra
Prof. dr. Jaap Boonstra is hoogleraar Organisatiedynamiek aan ESADE Business School in Barcelona. Hij is tevens visiting professor ‘Organizational change’ bij WU (Vienna University for Economics and Business). In Nederland is Jaap Boonstra verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). In het verleden was hij hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Universiteit van Amsterdam. Als adviseur begeleidt hij maatschappelijke organisaties in complexe veranderingen. Recent publiceerde hij als schrijver of redacteur meerdere boeken in het Nederlands waaronder Leiders in cultuurverandering (Van Gorcum, 2014), Veranderen van Maatschappelijke Organisaties (Business Contact, 2017), Perspectieven op Veranderen (Management Impact, 2018), Perspectieven op Leiderschap (Management Impact, 2018) en Veranderen als Samenspel (Management Impact, 2018).
Janka Stoker
Janka Stoker
Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en organisatieverandering aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1 november 2009 is zij aan dezelfde faculteit als vice-decaan werkzaam. Tot 1 november 2009 heeft zij de functie als hoogleraar gecombineerd met een baan als senior managing consultant bij Berenschot, waar zij zich bezighield met organisatieverandering en strategie-implementatie. Zij promoveerde in 1998 aan de Universiteit Twente op een proefschrift over leiderschap en zelfsturende teams. Inmiddels heeft zij vele publicaties op haar naam staan, o.a. op het gebied van leiderschap, macht, (management)teams en managementontwikkeling.
Hans van der Loo
Hans van der Loo
Hans van der Loo richt zich op zelfmotivatie en psychologische veiligheid in teams. Hij is onderzoeker, facilitator en auteur van meerdere bestsellers, zoals de in 2020 verschenen titels 'Psychologische veiligheid: Zo vorm je vrijmoedige teams' en 'Veldgids Psychologische veiligheid: Werkvormen, voorbeelden en tools om samen onbevreesd te presteren'.  Zijn nieuwste boek 'Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken' schreef hij samen met Patrick Davidson. Hun eerdere boek over Elon Musk – Musk Mania - verscheen in 8 talen in meer dan 30 landen.
Manon Ruijters
Manon Ruijters
Manon Ruijters werkt met name rondom vraagstukken in professionele ontwikkeling en organisatieontwikkeling. Dat doet zij met diverse partners in allerlei settings vanuit haar thuishaven Good Work Company. Sinds 2011 is zij werkzaam als lector aan Aeres Hogeschool Wageningen, waar zij zich bezighoudt met onderzoek naar professionele identiteit en organisatieontwikkeling. In 2017 werd zij hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsverandering aan de VU, en maakt daar deel uit van het team dat verantwoordelijk is voor de Basisopleiding Verandermanagement, de MSc Verandermanagement en aanverwant onderzoek aan de School of Business and Economics. Onderzoek en praktijk lopen in haar werk voortdurend door elkaar heen. De praktijk houdt haar op het rechte spoor: de onderwerpen en vraagstukken die daar opkomen sturen de ontwikkeling. Wat zij in de praktijk tegenkomt en uitprobeert, versmelt vervolgens in het lopende onderzoek en omgekeerd. Manon Ruijters publiceert graag in zowel wetenschappelijke als populaire boeken en tijdschriften. www.goodworkcompany.nl
Tjip de Jong
Tjip de Jong
Tjip de Jong is als adviseur en onderzoeker verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company, een internationaal netwerk dat organisaties, teams en individuen ondersteunt rondom leer- en ontwikkelvraagstukken. In 2010 verdedigde hij een proefschrift dat dieper inging op de relatie tussen sociale netwerken, leerprocessen en innovatie. Daarnaast is hij gastdocent bij onder andere de Foundation for Corporate Education, de Universiteit Twente en de Hanzehogeschool. In zijn advieswerk maakt hij gebruik van het perspectief van de speelse organisatie. Niet teveel plannen en ontwerpen, maar aan de slag! Ervaringen om te leren staan hierin centraal. Perspectieven als spanning, spel, schoonheid zijn daarin belangrijke ingrediënten: om snel aan de slag te gaan en lichtheid en speelsheid te brengen rondom taaie vraagstukken.
Shirine Moerkerken
Shirine Moerkerken
Shirine Moerkerken is interventiekundige. Ze helpt bestuurders, directeuren, managers en medewerkers in organisaties bij het veranderen van de wijze waarop zij antwoorden geven op maatschappelijke vraagstukken. Shirine leerde het ambacht van interventiekunde van een aantal leermeesters, die aan de wieg hebben gestaan van dit mooie vak. In 2008 richtte zij Strange | Strategy and Change op, een netwerk van interventiekundigen en kunstenaars die het bestaande denken binnen organisaties veranderen op een methodisch verantwoorde en voor betrokkenen respectvolle en veilige manier. www.strange.nl

Praktische informatie

Locatie

Landgoed Zonheuvel, Doorn
Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98, 3941 EP Doorn

Routebeschrijving

Programma

9.00 uur    Ontvangst

9.30 uur    Opening door dagvoorzitter Jaap Boonstra

9.40 uur    Samenspelen in verandering - Jaap Boonstra

Jaap Boonstra  presenteert een spelmodel voor organisatieverandering en nodigt u uit om mee te spelen. Het spelmodel gaat over het maken van een context voor veranderen en impact hebben om gewenste veranderingen te realiseren. Veranderringen krijgen betekenis door vanuit een gedeelde spelambitie veranderstrategieën te kiezen met passende spelvormen en een krachtige spelverdeling. De kern is dat betrokken spelers een verandering tot leven brengen door bewust veranderstrategieën en spelvormen te kiezen om resultaat te bereiken.

10.30 uur  Samenspel van professionals - Manon Ruijters

Het professionele werk wijzigt en er wordt steeds meer samengewerkt in netwerken. Dit verlangt een beweging van een krachtige individuele professionals naar soepel samenspel in lerende netwerken van professionals. Het vraagt om professionals die gemotiveerd en energiek zijn om zelf vorm te geven aan hun praktijk. Dat ze daarbij lerend moeten zijn, lijkt vanzelfsprekend. Maar wat vraagt dat op organisatieniveau? Wat is die lerende organisatie nu eigenlijk meer dan een beleidsvoornemen? En hoe geef je er vorm aan? Manon Ruijters laat zien hoe zelfbewuste professionals door soepel samenspel een lerende organisatie kunnen vormgeven en tot goed werk komen.

11.15 uur   Ochtendbreak

11.45 uur   Verslaafd aan organiseren - Tjip de Jong

Veel mensen verlangen naar verandering, maar organisaties zijn verslaafd aan zinloze routines die veranderingen frustreren en duurzame prestaties ondermijnen. Macht, hiërarchie en controlemechanismen doden initiatief. Ingesleten patronen vormen barrières voor diepgaande verandering. Tjip de Jong maakt zichtbaar dat we uit deze negatieve routines kunnen ontsnappen. Dat begint met het onderkennen en bespreekbaar maken van barrières te onderkennen. Dan ontstaat er ruimte om te zoeken naar balans en eenvoud en om terug te gaan naar de essentie van organiseren.

12.30 uur   Vragen en antwoorden

12.45 uur   Lunch

13.30 uur    Golven van verandering creëren - Hans van der Loo

Hans van der Loo schetst een beeld van bevlogen en enthousiaste spelers die vanuit passie en een gedeelde visie golven van verandering weten te creëren. Zij beginnen met een kleine kopgroep, waaruit vervolgens een organisatiebrede (en soms tot ver buiten de organisatie uitstrekkende) veranderbeweging ontstaat waarin mensen samenspelen, resultaten behalen en plezier beleven. Veranderingen ontstaan door experimenteren, leren en presteren. Persoonlijk leiderschap van de spelers in verandering is essentieel om de energie vast te houden en resultaat te boeken.

14.15 uur   Hoe we veranderen: Anders interveniëren - Shirine Moerkerken

Shirine Moerkerken is gefascineerd door de vraag welke interventies effectief zijn om in samenspel tot beweging en verandering te komen. Haar verhaal gaat over interventiekunde en hoe je ruimte kunt creëren om nieuwe werkelijkheden te laten ontstaan. De kunst is om jezelf op het spel te zetten en samen met anderen naar interventies te zoeken die recht doen aan de complexiteit van veranderen en vernieuwen. Dan wordt veranderen spelen! Een spel dat je samen doet en waaraan je plezier kunt beleven!

15.00 uur   Middagbreak

15.30 uur   Goede leiders zweven niet - Janka Stoker

'Goede leiders zweven niet' heeft in de bijdrage van Janka Stoker twee betekenissen. Zweverige concepten over leiderschap zijn helaas vaak opvallend populair, terwijl ze meestal onbewezen zijn. Ook is goed of effectief leiderschap  in belangrijke mate context-specifiek. Het hangt er maar van af waar of wanneer welk type leiderschap of leider ‘werkt’. Leiders in verandering kennen hun omgeving dus, en gebruiken vooral geen vage concepten, maar durven nuchter te kijken naar wat er écht nodig is. Ze combineren feiten en gevoel en hebben verstand van proces en inhoud. Bovendien organiseren goede leiders tegenspraak, om fouten te voorkomen en hun ego in toom te houden. 

16.15 uur  Vragen en antwoorden o.l.v. Jaap Boonstra

16.30 uur  Afsluiting en borrel

--------------------------------------------------------

Groepskortingen
Bent u voornemens om met meerdere deelnemers naar dit event te komen? Onze kortingsregeling voor dit event: 

 • 2 t/m 5 personen: 20% korting
 • 6 en meer personen: 25% korting

N.B. Deze korting is van toepassing op de reguliere deelnamekosten. Stuur ons vooral een e-mail indien u gebruik wenst te maken van onze kortingsregeling.

Voorwaarden

De deelnamekosten voor dit seminar bedragen € 595,- (excl. btw) per persoon, inclusief consumpties, netwerklunch en afsluitende netwerkborrel. Iedere deelnemer ontvangt een boekenpakket t.w.v. € 58,89.

Bent u bij nader inzien helaas verhinderd? Maak dan gebruik van onze schappelijke annuleringsregeling. Tot twee weken voor aanvang van het event kunt u geheel kosteloos (schriftelijk) annuleren. Pas daarna bent u het volledige bedrag verschuldigd. Uiteraard kunt u zich altijd, zonder bijkomende kosten, laten vervangen door een collega.

Groepskortingen
Bent u voornemens om met meerdere deelnemers naar dit event te komen? Onze kortingsregeling voor dit event: 

 • 2 t/m 5 personen: 20% korting
 • 6 en meer personen: 25% korting

N.B. Deze korting is van toepassing op de reguliere deelnamekosten. Stuur ons vooral een e-mail indien u gebruik wenst te maken van onze kortingsregeling.

N.B. Wegens onvoorziene omstandigheden is de locatie gewijzigd van Maitland Theater (Driebergen) naar Landgoed Zonheuvel (Doorn). Wij bieden aan alle deelnemers die per OV reizen een gratis shuttle service tussen NS-station Driebergen-Zeist en Landgoed Zonheuvel.

Ook interessant voor u"

03 NOV
Seminar
Op het Jaarcongres Teamcoaching - Impact maken met gezonde teams, zal de top van teamcoachend Nederland jou inspireren om nieuwe stappen te maken in je ontwikkeling als teamcoach. Meer
550,-

Rubrieken

Populaire producten

  Personen

   Trefwoorden