Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Seminar

Samen veranderen 2022

Anders werken aan maatschappelijke transities

Seminar met Jaap Boonstra, Shirine Moerkerken, Karen den Hertog, Elleke van Gelder, Hester van Buren, Jan-Kees Helderman

Seminar met Jaap Boonstra, Shirine Moerkerken, Karen den Hertog, Elleke van Gelder, Hester van Buren, Jan-Kees Helderman

Samen veranderen 2022

Anders werken aan maatschappelijke transities

Met onder andere...

Jaap Boonstra Jaap Boonstra
Shirine Moerkerken Shirine Moerkerken
Karen den Hertog Karen den Hertog

Over dit seminar

Een greep uit de thema’s

  • Samen spelend veranderen voor leefbare, veilige en gezonde wijken
  • Veerkracht organiseren in en buiten de organisatie
  • Duurzame transities realiseren op de gebieden veiligheid, wonen en gezondheid
  • Samen anders werken aan maatschappelijke uitdagingen en transities

Voor wie bestemd?
Bestuurders, management en directie, verandermanagers, teamleiders, beleidsmedewerkers en onderzoekers werkzaam op het gebied van zorg, gezondheid, wonen, veiligheid en leefbaarheid, sociale zaken en welzijn bij maatschappelijke organisaties, overheden, wetenschap en advisering.

In 1 dag praten topsprekers u bij op het thema Samen Veranderen – Anders werken aan maatschappelijke transities. Met hen bespreekt u de lessen op dit gebied.

Welke fundamenten biedt de theorie en wat kunnen we leren van de praktijkverhalen over wonen, leefbaarheid, veiligheid en gezondheid? Hoe kunt u er zelf mee aan de slag in uw praktijk?

Programma

9:30 Ontvangst
16:15 Afsluiting en borrel
10:00 Samen veranderen in het publieke domein
Opening van de dag door prof. Jaap Boonstra, hoogleraar Organisatiedynamiek bij ESADE Business & Law School in Barcelona.
10:15 Eigenwijze transformaties
The product of people working together, gathering information, projecting hypothetically, listening to experts, and debating positions. It is messy, frustrating, too often ill-fated work. But it may the best we have” (John Dewey, 1927, The Public and its Problems) • Kritieke transformaties in het sociaal domein • Onzekerheid, wederzijdse afhankelijkheid en dynamische complexiteit • Een Pragmatisch perspectief; leren door te proberen • Organisatorische knelpunten adresseren op het juiste niveau
10:55 Koffiepauze
11:20 Van Binnen naar Buiten
Wat vraagt anders werken van uw medewerkers en hoe kom je daar?
11:40 Praktijkverhaal
Veerkracht & veiligheid organiseren in buurten en wijken
12:00 Waar moet je rekening mee houden bij samen veranderen?
Bij veranderen als spel gaat het niet om een wedstrijd met winnaars en verliezers, maar om spelers die samen aan een toekomst werken en duurzame veranderingen realiseren. Waar moet je als maatschappelijke organisatie rekening mee houden in het samenspel met de diverse partners en partijen? Met welke dynamieken krijg je te maken als organisatie en als professional? Jaap Boonstra behandelt de diverse randvoorwaarden en laat zien hoe je als organisatie je kunt kwalificeren voor de toekomst.
12:30 Lunch
13.30 Praktijkverhaal ‘Een buurt- en community-aanpak voor de aanpak van overgewicht’
Een complex probleem los je niet op met eendimensionale oplossingen. Met ouders, kinderen en professionals in de uitvoering heeft GGD Amsterdam-Amstelland ingezet op een buurt- en community-aanpak met 3 sporen: * Wat hebben jullie nodig? * Welke sturingsinstrumenten hebben wij als overheid? * Welke veranderaanpak past daarbij? Daarvoor zijn excellente professionals nodig die anders gaan handelen om ook andere resultaten te krijgen.
14:00 Tegenspel benutten
Hoe zet je conflict functioneel in bij het verder brengen van complexe maatschappelijke vraagstukken? Hoe kun je ingrijpen bij een zogenaamd disfunctioneel conflict en zet je dit om in een functioneel conflict? Met haar andere kijk op conflicten en ervaringen in maatschappelijke organisaties laat Shirine Moerkerken zien hoe conflicten tussen mensen in organisaties ontstaan en de boel vastzetten en hoe je ruimte kunt maken voor verandering door niet weg te lopen voor conflict.
14:40 Theepauze
15:10 Praktijkverhaal ‘Samen de buurt maken’
Het moet niet uitmaken waar je woont of opgroeit. Overal moet je volwaardig kunnen meedraaien in de samenleving. Rochdale zet alles op alles voor sterke buurten, waar je veilig en prettig kunt wonen en iedereen toegang heeft tot goede voorzieningen. Hester van Buren vertelt hoe Rochdale dat doet en op welke manier de woningcorporatie samenwerkt met buurtbewoners en maatschappelijke organisaties.
15:40 Impact hebben in verandering
16:15 Afsluiting en borrel

Sprekers

Jaap Boonstra
Jaap Boonstra
Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatiedynamiek en Leiderschap’ aan Esade Business School in Barcelona (Spanje), hoogleraar Organisatieverandering aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, en kerndocent bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Jaap is tevens hoogleraar ‘Internationaal leiderschap’ en voorzitter van de interfacultaire groep Internationaal Leidershap bij CEMS, The Global Alliance in Management Education. Eerder was hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Rector van Sioo, Interuniversitair Centrum voor Organisatie- en Veranderkunde.    Als onafhankelijk adviseur ondersteunt Jaap maatschappelijke organisaties en wereldwijde allianties in hun ontwikkeling. Hij schreef verschillende boeken over organisatieverandering, organisatiecultuur en leiderschap, waaronder Allianties voor een Duurzame Toekomst (Boom, 2023) Veranderen als Samenspel (Boom, 2018), Perspectieven op Veranderen (Boom, 2017), Perspectieven op Leiderschap (Boom, 2017), Veranderen van Maatschappelijke organisaties (Business Contact, 2017) en Leiders in Cultuurverandering (Van Gorcum, 2014) en Verandermanagement in 28 lessen (Business Contact, 2013). Fotografie: Wiep van Apeldoorn
Shirine Moerkerken
Shirine Moerkerken
Shirine Moerkerken is interventiekundige. Ze helpt bestuurders, directeuren, managers en medewerkers in organisaties bij het veranderen van de wijze waarop zij antwoorden geven op maatschappelijke vraagstukken. Shirine leerde het ambacht van interventiekunde van een aantal leermeesters, die aan de wieg hebben gestaan van dit mooie vak. In 2008 richtte zij Strange | Strategy and Change op, een netwerk van interventiekundigen en kunstenaars die het bestaande denken binnen organisaties veranderen op een methodisch verantwoorde en voor betrokkenen respectvolle en veilige manier. www.strange.nl
Karen den Hertog
Karen den Hertog
Karen den Hertog is hoofd van de afdeling Gezond Leven van GGD Amsterdam-Amstelland, Gemeente Amsterdam. Na haar opleiding Bestuurskunde werkte zij bij de Inspectie Werk & Inkomen als onderzoeker en project/programmamanager. Vanaf 2008 heeft zij bij de gemeente Amsterdam verschillende programma’s geleid, gericht op complexe problemen in het sociale domein. De gemene deler was altijd het (mede)ontwerpen en uitvoeren van een ‘whole systems’ aanpak met verschillende gemeentelijke directies, stadsdelen en formele en informele partners. Een van deze programma’s, de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht, ontving in 2019 de EU Health Award for Cities. De afdeling Gezond Leven van de GGD Amsterdam is dé kennis-, advies en innovatie afdeling voor gezondheidspreventie, waar verschillende disciplines in eén afdeling samenwerken om de gezondheidsverschillen in Amsterdam en Amstelland terug te dringen.
Elleke  van Gelder
Elleke van Gelder
Elleke van Gelder is sinds 2007 werkzaam als ‘andersdenkende’ binnen de politieorganisatie. Zij heeft zich gespecialiseerd in het onderwerp sociale innovatie. Daarnaast is zij partner bij The Change Studio. In juni 2022 komt haar eerste boek 'Het grote verwonderboek voor managers' uit. Kenmerkend voor haar werk is het creëren van ruimte voor ‘anders’. Elleke laat zich graag leiden door nieuwsgierigheid en verwondering en in haar werk nodigt ze anderen uit om zelf ook anders te gaan kijken, denken en doen. Elleke schrijft, spreekt en adviseert over sociale innovatie in organisaties. Ook ontwerpt zij concrete concepten die abstracte begrippen in de praktijk werkbaar maken. Creatief en kritisch en altijd nét wat anders dan anders.
Hester van Buren
Hester van Buren
M.H.W. (Hester) van Buren, voorzitter Raad van Bestuur Rochdale. Hester van Buren is in 1965 geboren in Sneek en groeide op in Friesland. Sinds eind jaren negentig is Hester werkzaam in de Amsterdamse corporatiesector. Sinds 2015 is zij als voorzitter van de Raad van Bestuur het gezicht van Rochdale, een rol waarin zij haar jarenlange ervaring in en kennis van de volkshuisvesting samenbrengt. Hester combineert kennis van de vastgoedmarkt met een grote betrokkenheid bij bewoners van de vele bijzondere buurten waar Rochdale actief is. Met veel passie zet Hester zich in voor sterke buurten en een sterke sector. Daarnaast vervult Hester een aantal maatschappelijke nevenfuncties.
Jan-Kees Helderman
Jan-Kees Helderman
Prof. dr. Jan-Kees Helderman is hoogleraar Sociaal beleid en bestuur aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit. Tevens is hij sinds oktober 2020 vice decaan onderzoek van de Faculteit der Managementwetenschappen. Helderman is associate editor van Health Economics Policy and Law (Cambridge University Press) en hoofdredacteur van het tijdschrift Bestuurskunde van de Vereniging voor Bestuurskunde. Ook is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Oidos, de moederorganisatie van Buurtteams Jeugd en Gezin Nijmegen.

Praktische informatie

Programma

09.30 Ontvangst en registratie
10.00 Samen veranderen in het publieke domein, prof. Jaap Boonstra
10.15 Eigenwijze transformaties, prof. dr. Jan-Kees Helderman
10.55 Koffiepauze
11.20 Van Binnen naar Buiten, Elleke van Gelder
11.40 Praktijkverhaal ‘Veerkracht & veiligheid organiseren in buurten en wijken’
12.00 Waar moet je rekening mee houden bij samen veranderen? Prof. Jaap Boonstra
12.30 Lunch
13.30 Praktijkverhaal ‘Een buurt- en community-aanpak voor de aanpak van overgewicht’, Karen den Hartog
14.00 Tegenspel benutten, Shirine Moerkerken
14.40 Theepauze
15.10 Praktijkverhaal ‘Samen de buurt maken’, Hester van Buren
15.40 Impact hebben in verandering, prof. Jaap Boonstra
16.15 Afsluiting en borrel

Voorwaarden

De kosten voor dit HCB Congres bedragen € 595,- (ex btw) inclusief de presentaties (worden nagezonden), consumpties, lunch en borrel.

Bij gelijktijdige inschrijving van 3 of meer personen betaald u vanaf de 3e deelnemer € 545,- (ex btw) inclusief de presentaties (worden nagezonden), consumpties, lunch en borrel.

Let op: Oud deelnemers Haags Congres Bureau betalen slechts €495,- ex. BTW per deelnemer (i.p.v. € 595,-) bij inschrijving voor dit congres.

U kunt kosteloos annuleren tot 3 weken voor het congres. U kunt zich altijd laten vervangen door een collega.

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden