Maak de sprong naar waardegedreven organiseren!
Wil jij bijdragen aan een duurzame toekomst en duurzaam ondernemen? Mis deze dag dan niet! Het congres richt zich op de cruciale transitie naar waardegedreven en toekomstgericht ondernemen. Ontdek nieuwe businessmodellen, focus op waardecreatie en nieuw leiderschap. Hoe kun je gedrag veranderen om duurzaamheid te bereiken? Hoe kom je van duurzaam denken naar duurzaam ondernemen en doen?
Laat je inspireren door de verhalen en voorbeelden op dit congres en krijg praktische tools om duurzaamheid te bereiken in jouw organisatie. Schrijf je vandaag nog in en werk mee aan een nieuw perspectief waarin bedrijven en organisaties werken aan winst en welzijn voor mens en planeet.Organisatie: Verhaal met Impact. Dit congres is een productie van Verhaal met Impact. Uw aanmelding wordt door hen bevestigd en gefactureerd.
Met onder andere...
Jan Jonker
Katja Staartjes
Reint Jan Renes
Over dit seminar
Voor wie? Voor iedereen die het lef heeft om andere wegen in te slaan. Voor leidinggevenden, beleidsmakers, kwaliteits-, proces- en HR-managers. Voor bestuurders, (financieel) directeuren en controllers. Kortom, voor iedereen die mee wil werken aan betekenisvolle organisaties van de toekomst.
Thema's + Inzicht in een ander economisch model + Maatschappelijke transitie vraagt om persoonlijke transformatie + Durf als leidinggevende positie te kiezen
Loes Lune (23) is muzikant en interdisciplinair kunstenaar. Met prachtige natuurfoto’s gecombineerd met gitaar en zang weet ze verwondering en verbeelding aan te wakkeren om te dromen over het verhaal dat we als samenleving willen omarmen.
We leven in tijden van turbulentie en een flinke dosis chaos. Is de transitie naar een ander tijdperk nu echt begonnen? Of is er eerder sprake van meerdere transities tegelijkertijd? En hoe verhouden de verschillende bouwstenen van die transitie zich ten opzichte van elkaar? Ondertussen proberen politici de belofte naar de toekomst in z’n achteruit te realiseren. En is het de vraag of we niet nog in het voorportaal van deze transities zitten. Dus wel de chaos maar nog geen perspectief op de toekomst. Jan Jonker biedt de contouren van een verhaal naar de toekomst, een verhaal dat nog wel geschreven moet worden.
- Waarom zijn we belandt in een tijdperk van meerdere transities, tegelijkertijd?
- Wat zijn de bouwstenen van transities?
- Hoe maken we met elkaar een beloftevol verhaal waarmee we de toekomst ingaan?
10:45 Pauze
11:15 uurJeroen in gesprek met Annelies van Eekelen
Als projectleider Aanpak Energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet Annelies van Eekelen zich in voor de betaalbaarheid van de energierekening nú en voor een energietransitie waar iedereen in mee kan komen ongeacht de financiële situatie. Dat maakt de energietransitie niet alleen een technische maar ook een sociale uitdaging. In december 2023 kreeg zij voor haar inspanningen en resultaten de titel Ambtenaar van het jaar.
- Samenwerking is de belangrijkste kwaliteit die je als ambtenaar moet hebben
- Luister naar de behoeftes van de huishoudens voor wie je werkt én de uitvoerende instanties die met deze huishoudens te maken hebben
- Kijk om je heen en zoek de gezamenlijke opdracht, maak gebruik van elkaars kennis en daadkracht
11:45De kracht van gedrag: Bewustzijn omzetten in duurzame actie
We weten het wel maar we doen het niet: Er is een enorme inspanning nodig – van iedereen – om de klimaatdoelen van Parijs te halen maar ondanks talloze toezeggingen en beloftes blijkt dat er een kloof bestaat tussen woorden en daden. Hoe komt dat en hoe veranderen we dat? Gedragswetenschapper Reint Jan Renes neemt je mee in de gedragspsychologie achter duurzaamheid. In zijn interactieve lezing gaat hij met de zaal in gesprek over waarom massale actie om de opwarming van de aarde tegen te gaan uitblijft. Wat is er nodig om mensen toch in beweging te krijgen?
- Hoe we individuele handelingen loskoppelen van de collectieve consequenties
- Waarom bewust zijn alleen ons niet voldoende motiveert om in actie te komen.
- Handvatten voor hoe we zelf een belangrijke rol kunnen spelen in het versnellen van de transitie naar een duurzame samenleving.
Waarom is het zo lastig om ons gedrag te veranderen en hoe helpt het Klimaatgesprek hierbij? We weten veel, maar doen blijft lastig. Hoe komt dat? En wat werkt wel? Hoe houd je verbinding in een gesprek over klimaatverandering? Alexander Groen, voorzitter en klimaatcoach bij Stichting Klimaatgesprekken neemt je aan de hand van inzichten uit de psychologie en transitiekunde mee in een interactieve workshop over de do’s en don’ts bij een gesprek over Klimaatverandering.
Na deze workshop:
- Ken jij de vuistregels voor een effectief Klimaatgesprek;
- Heb je concreet Klimaatgespreksvaardigheden geoefend;
- Kan je coping strategieën (h)erkennen;
- Heb je inzicht in de invloed van rouw, schuld en schaamte bij gedragsverandering
Goed én lang samenwerken is voor verduurzaming van wijken enorm belangrijk. Bijvoorbeeld de energietransitie: Overheid, markt en gemeenschap hebben elkaar hard nodig om dit voor elkaar te krijgen. De energietransitie vraagt om heldere uitvoeringsplannen, want er zijn zeer grote institutionele en financiële uitdagingen. De energietransitie vraagt ook om goede aansluiting bij de lokale kracht in de wijk, want echte verandering komt alleen door de mensen die wonen in de wijk. Hoe doorbreek je de barrières en komen de betrokken stakeholders tot een gelijkwaardige samenwerking?
In deze workshop krijg je tips uit samenwerkingen die al tot stand zijn gekomen
- Neem de tijd vooraf; bepaal positie, uitgangspunten en mandaat
- Wie gaat de kar trekken? Vorm een kernteam
- Inzicht in het verloop van het traject is belangrijk: maak een procesontwerp
- Samenwerking in de energietransitie kan niet zonder Dingesen.
Veel organisaties willen wel aan de slag met duurzaamheid maar weten vaak niet goed waar en hoe ze moeten beginnen. Emma Brouwer legt de focus in deze workshop op de ‘hoe-dan-vraag’ en geeft praktische handvatten zodat jij morgen al van start kan met circulaire economie. Emma is één van de mensen achter Circularities. Zij helpen organisaties om hun duurzame strategie in praktijk te brengen.
Na deze workshop weet je
- Welke stappen je kunt ondernemen om verder vooruit te komen
- Welke grotere doelen jij voor jezelf en je organisatie kan stellen
- Hoe je de voortgang van circulaire initiatieven kan meten en evalueren
- Hoe je motivatie en betrokkenheid behoudt binnen en buiten je organisatie
Jan Jonker is bedrijfskundige, organisatieadviseur, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en hoogleraar sociaal ondernemen & nieuwe businessmodellen aan de Toulouse Business School. Jonker is bekend van zijn werk over duurzaam ondernemen en het maatschappelijk verantwoord ondernemen van bedrijven, waarvoor hij in 2016 is onderscheiden met een Duurzaam Lintje.
Katja Staartjes
Bergbeklimmer Katja inspireert organisaties met haar beelden en verhalen. Zij koppelt haar expeditie-ervaringen aan thema’s als teamwork, leiderschap, veerkracht en wendbaarheid. Behalve als motivatie-spreker werkt Katja als (team)coach. Eerder deed ze uitgebreide management-ervaring op in vaste en interim-posities in zowel bedrijfsleven als publieke sector.
Reint Jan Renes
Reint Jan Renes promoveerde in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij geeft sinds 2011 leiding aan een onderzoeksgroep bij de Hogeschool Utrecht en is daarnaast universitair hoofddocent strategische communicatie aan de Wageningen Universiteit. Renes is gespecialiseerd in onderzoek naar (gezondheids)communicatie en gedragsverandering.
Annelies van Eekelen
Annelies van Eekelen is gekozen tot Ambtenaar van het Jaar 2023. Ze is projectleider Aanpak energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, brengt verschillende partijen samen en wordt geroemd om haar arbeidsethos en betrokkenheid. Annelies is een enthousiaste en ervaren adviseur/projectleider met veel gevoel voor samenwerking en een duidelijk doel voor ogen.
Marije van den Berg
Marije van den Berg werkt als onderzoeker, adviseur en publicist in het lokaal bestuur en is onder meer lid van de lokale rekenkamer en voorzitter van een fonds dat haar stad zorgzamer en gezelliger wil maken.
Eerder schreef ze Stop. Stopstrategie voor organisaties (shortlist Managementboek van het Jaar 2021).
Alexander Groen
Alexander Groen is trainer, team/ (klimaat)coach, organisatieadviseur en voorzitter Stichting KlimaatGesprekken. Hij staat voor verbinding, resultaat en creativiteit. Het doel van KlimaatGesprekken is om positieve beweging op gang brengen in de maatschappij, om de eigen invloed van mensen op de transformatie die nodig is om binnen de grenzen van de planeet te leven, zo groot mogelijk te maken.
Emma Brouwer
Emma Brouwer is één van de mensen achter Circularities. Circularities helpt organisaties om strategie in praktijk te brengen en mensen in beweging. Van inspiratie tot impact. Emma heeft van nature heeft de neiging om op het positieve te focussen. Doortastend en bereid om alles te geven helpt ze iedereen in harmonie, op weg.
Jeroen Smit
onderzoeksjournalist, auteur van de bestsellers ‘Het drama Ahold’ en ‘De Prooi'.
Praktische informatie
Locatie
Burgers Zoo,
Antoon van Hooffplein 1,
6816 SH Arnhem
Jan Jonker – Transitie van betekenis Katja Staartjes - Topteams Reint Jan Renes – De kracht van gedrag Annelies van Eekelen – Op zoek naar de gezamenlijke opdracht Alexander Groen – Hoe krijg je ze mee Marije van den Berg – Werken vanuit gemeenschapskracht Emma Brouwer – Welke stappen je morgen al kan zetten
Voorwaarden
Het seminar Van Winst naar Waarde wordt georganiseerd door Verhaal met Impact.
De facturatie wordt gedaan door Verhaal met Impact, daartoe geven we jouw gegevens aan hen door.
Je krijgt naar keuze het boek De beleidsbubbel of Tricky tijden cadeau.
Groepskorting Kom je met 4 of meer personen dan kunnen we je een groepskorting bieden. Mail naar info@managementboek.nl voor de mogelijkheden.
Annuleren Ben je bij nader inzien helaas verhinderd? Dan kun je tot een maand voor aanvang van het congres kosteloos annuleren. Vanaf vier tot twee weken voor aanvang van het congres betaal je 25% van de deelname kosten. Pas daarna ben je het volledige bedrag verschuldigd.
Uiteraard kun je je altijd gratis laten vervangen door iemand anders.
Let op: annuleren kan uitsluitend per e-mail via Verhaal met Impact.
Wat doet u als u iets hoort waar u het absoluut niet mee eens bent? Hoe blijft u dan geconcentreerd en geduldig luisteren? Wanneer gebruikt u welke luistertechniek? Hoe gaat u om met emoties en onbewuste vooroordelen? Hoe stimuleert u het luisteren naar elkaar? Meer
Hoe kun je als leidinggevende echt verschil maken? Een wereld helpen creëren in plaats van frustreren? Op de werkvloer, in de samenleving. Dichtbij en ver weg. Meer