Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Circulaire Economie

De circulaire economie is een economisch systeem gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen, waarbij waardevernietiging geminimaliseerd wordt. In tegenstelling tot het lineaire 'take-make-waste' model streeft een circulaire economie naar gesloten kringlopen waarin afval niet bestaat, maar juist een grondstof vormt voor nieuwe producten. Dit concept wint snel aan populariteit als duurzaam alternatief voor ons huidige economische systeem.

Keimpe de Vries Jasper de Vries Tom Kikkert
Duurzame businessmodellen
In 'Duurzame businessmodellen' zetten de auteurs de circulaire economie centraal als alternatief voor het lineaire model. Ze bieden concrete handvatten voor bedrijven om circulaire principes te integreren in hun bedrijfsvoering, met praktische voorbeelden van succesvolle implementaties.

De transitie naar een circulaire economie

De overgang van een lineaire naar een circulaire economie vraagt om fundamentele veranderingen in hoe bedrijven opereren, hoe producten worden ontworpen en hoe consumenten omgaan met producten. Deze transitie biedt echter talrijke kansen voor innovatie, nieuwe businessmodellen en duurzame groei.

Jan Rotmans Mischa Verheijden
Omarm de chaos
In 'Omarm de chaos' benadrukt transitiedeskundige Jan Rotmans dat circulair denken belangrijker is dan verduurzamen. Hij pleit voor een verschuiving van bezit naar gebruik en beschrijft de circulaire economie als essentieel onderdeel van het nieuwe economische fundament.
William McDonough Michael Braungart
Cradle to cradle
Als klassieker en belangrijke inspiratiebron voor de circulaire economie presenteert 'Cradle to Cradle' het baanbrekende concept waarin producten in eeuwige kringlopen kunnen circuleren. McDonough en Braungart introduceerden het idee dat afval voedsel kan zijn.

Circulaire business- en verdienmodellen

Een belangrijk aspect van de circulaire economie is de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen. In plaats van producten te verkopen, bieden bedrijven steeds vaker diensten aan waarbij ze eigenaar blijven van de materialen. Deze 'product-as-a-service' modellen stimuleren fabrikanten om duurzamere, repareerbare producten te maken.

Patrick van der Pijl Justin Lokitz Roland Wijnen Maarten van Lieshout
Business Model Shifts
In 'Business Model Shifts' wijden de auteurs een volledig hoofdstuk aan de shift van lineair naar circulair. Ze illustreren aan de hand van cases zoals Nike en Interface hoe bedrijven succesvol kunnen overstappen op circulaire businessmodellen, waarmee ze zowel ecologische als economische voordelen behalen.
Business Model Shifts De belangrijkste les uit Business Model Shifts is dat een circulair businessmodel niet alleen goed is voor het milieu, maar ook significante commerciële kansen biedt. Bedrijven die producten ontwerpen voor hergebruik en recycling zien vaak lagere materiaalkosten, sterkere klantrelaties en nieuwe omzetstromen ontstaan.
Jan Willem Wensink
Eerste circulaire stappen voor mkb'ers
Speciaal gericht op het MKB biedt 'Eerste circulaire stappen voor mkb'ers' praktische handvatten voor ondernemers die willen starten met circulair ondernemen. Jan Willem Wensink bespreekt hoe kleine en middelgrote bedrijven de transitie naar een circulaire economie kunnen maken.

Pioniers en inspiratiebronnen

Verschillende denkers en ondernemers hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en popularisering van het circulaire economie-concept. Hun visies en praktijkvoorbeelden inspireren een groeiende beweging van bedrijven en organisaties die circulaire principes implementeren.

SPOTLIGHT: Jan Jonker

Jan Jonker is een vooraanstaand denker op het gebied van circulaire economie en duurzaam ondernemen in Nederland. Als hoogleraar Duurzaam Ondernemen heeft hij baanbrekend werk verricht door de circulaire economie te verbinden met nieuwe bedrijfs- en organisatiemodellen. Meer over Jan Jonker
Jan Jonker
Werken aan de Weconomy
In 'Werken aan de Weconomy' identificeert Jan Jonker de circulaire economie als essentieel alternatief voor het huidige lineaire economische systeem. Hij beschrijft hoe deze transitie vormgegeven kan worden door fundamenteel anders te organiseren en waarde te creëren.
"De transitie naar een circulaire economie is meer dan een technologische verandering; het vraagt om nieuwe vormen van organiseren, samenwerken en waarde creëren die verder gaan dan het conventionele denken in termen van winst en verlies." Uit: Werken aan de Weconomy

Een andere vooraanstaande stem in het debat over circulaire economie is Marga Hoek, die met haar werk internationaal bekendheid heeft verworven:

SPOTLIGHT: Marga Hoek

Marga Hoek is een internationale autoriteit op het gebied van duurzame economie en circulair ondernemen. Als bestsellerauteur en veelgevraagd spreker heeft ze wereldwijd invloed op het denken over duurzame bedrijfsvoering en de mogelijkheden van de circulaire economie. Meer over Marga Hoek
Marga Hoek
Zakendoen in de nieuwe economie - Internationale Editie
'Zakendoen in de nieuwe economie' beschrijft uitgebreid de transitie van een lineaire naar een circulaire economie, met name in het hoofdstuk over 'value cycle'. Hoek toont aan hoe bedrijven kunnen profiteren van het omzetten van lineaire naar circulaire bedrijfsmodellen.

De circulaire economie in de praktijk

Hoe werkt de circulaire economie in de praktijk? Verschillende sectoren passen circulaire principes toe, van productontwerp en materiaalgebruik tot afvalbeheer en reverse logistics. Hieronder enkele boeken die concrete voorbeelden en strategieën bespreken:

Charlotte Extercatte Joep Boerboom
Klimaatwerkers
'Klimaatwerkers' beschrijft gedetailleerd hoe Interface en andere organisaties circulaire productieprocessen hebben geïmplementeerd. Het boek toont hoe bedrijven kunnen omschakelen van een lineair naar een circulair businessmodel met voorbeelden van circulaire innovaties.
Eeuwige winst - Hoe circulaire economie werkt voor ondernemers
Geerdt Magiels
Het artikel 'Eeuwige winst - Hoe circulaire economie werkt voor ondernemers' laat zien hoe de transitie naar een circulaire economie niet alleen ecologische voordelen biedt, maar ook commercieel interessant is voor ondernemers door nieuwe verdienmodellen en kostenbesparingen.

De rol van ontwerp en innovatie

In een circulaire economie speelt design een cruciale rol. Producten moeten vanaf het begin ontworpen worden voor duurzaamheid, repareerbaarheid, demontage en hergebruik. Dit vraagt om een fundamenteel andere benadering van productontwerp en materiaalkeuze.

Michael Braungart William McDonough
De Upcycle
Als vervolg op het baanbrekende 'Cradle to Cradle' gaat 'De Upcycle' verder met het concept van positief ontwerpen. McDonough en Braungart tonen aan hoe we kunnen bijdragen aan een gezonder en kwalitatief hoogwaardiger leven zonder de planeet te kort te doen.
Karine Van Doorsselaer Els Du Bois
Ecodesign
'Ecodesign' biedt praktische richtlijnen voor ontwerpers die de milieu-impact van producten over de gehele levenscyclus willen verminderen en de circulariteit willen verbeteren. Het boek verbindt ontwerpprincipes direct met circulaire economie-doelstellingen.

Circulaire economie en beleid

Overheden spelen een belangrijke rol in het stimuleren en faciliteren van de transitie naar een circulaire economie. Door wetgeving, subsidies en belastingmaatregelen kunnen zij circulaire businessmodellen bevorderen en lineaire modellen ontmoedigen.

Chris Backes Jochem Spaans Bernd van der Meulen John Tieman Aster Veldkamp Antonia Corini Roelof Jan Donner Anna Gerbrandt Tom Houben Andrea Keessen Ron Laan
Met recht naar een circulaire economie
'Met recht naar een circulaire economie' laat zien dat de beoogde omslag naar een circulaire economie een veelheid van rechtsvragen opwerpt op verschillende terreinen. Voor bedrijven en overheden essentiële juridische inzichten rond de circulaire transitie.
Alje Kuiper David Boekel Jacqueline Hofstede Douwe Jan Joustra Dick de Waard Mark de Lat
Dealen met de Green Deal
In 'Dealen met de Green Deal' analyseren de auteurs hoe Europees beleid de transitie naar circulaire businessmodellen stimuleert. Ze bieden praktische handvatten voor organisaties om hierop in te spelen en kansen te benutten in de beweging naar een duurzame economie.

Bredere perspectieven op de circulaire economie

De circulaire economie staat niet op zichzelf, maar is verbonden met andere concepten voor een duurzamere toekomst, zoals de donuteconomie, kringlooplandbouw en betekeniseconomie. Deze bredere perspectieven plaatsen de circulaire economie in een groter geheel.

Kate Raworth
Donuteconomie (geactualiseerde editie)
Kate Raworth presenteert in 'Donuteconomie' een economisch model dat aansluit bij de circulaire economie. Het regeneratieve aspect van de donuteconomie, waarbij we binnen planetaire grenzen blijven terwijl we in menselijke behoeften voorzien, complementeert circulaire principes.

Spotlight: Kate Raworth

Kate Raworth heeft met haar donuteconomie een invloedrijk kader ontwikkeld dat de circulaire economie in een breder perspectief plaatst. Haar werk verbindt ecologische grenzen met sociale fundamenten en heeft wereldwijd impact op het denken over duurzame economische modellen.

Spotlight: Kate Raworth

Kate Raworth heeft met haar donuteconomie een invloedrijk kader ontwikkeld dat de circulaire economie in een breder perspectief plaatst. Haar werk verbindt ecologische grenzen met sociale fundamenten en heeft wereldwijd impact op het denken over duurzame economische modellen.

Boeken over 'circulaire economie' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'circulaire economie'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden