,

Teksten Warenwet editie 2008

Ingenaaid Nederlands 2008 8e druk 9789012380904
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

Dit gebruiksvriendelijke boek is bestemd voor iedere producent, consument, student of anderszins geïnteresseerde die op de hoogte wil zijn van de belangrijkste Nederlandse en Europese regels voor levensmiddelen.

De Warenwet en diverse verordeningen van de Europese Unie stellen uitvoerige eisen aan het bereiden en verhandelen van levensmiddelen. De samenstellers hebben een selectie gemaakt uit deze uitgebreide regelgeving.

In deze achtste druk treft u de algemene (horizontale) regels aan die gelden voor alle levensmiddelen. Ook vindt u de belangrijkste specifieke (verticale) bepalingen voor enkele groepen levensmiddelen. Zo zijn er voorschriften te vinden voor onder andere bereiding en behandeling, hygiëne(codes), additieven, etikettering, genetisch gemodificeerde levensmiddelen, doorstraalde waren, voedingswaarde-informatie, producten voor bijzondere voeding, vitamines, mineralen en verontreinigingen. Ook zijn specifieke regels voor voedingssupplementen en zuivel zijn opgenomen.

Daarnaast is de Europese verordening inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen (EG) 1924/2006 en de verordening (EG) 1925/2006 inzake de toevoeging vitaminen en mineralen opgenomen. Ook opgenomen zijn verordening (EG) nr. 178/2002 (algemene beginselen van levensmiddelenwetgeving, oprichting van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) en het Besluit organisatie Voedsel en Waren Autoriteit.

Nieuw in deze editie zijn verordening (EG) 853/2004 inzake specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (met een inhoudsopgave van de bijlagen), voorschriften met betrekking tot de invoer uit derde landen en de beleidsregels met betrekking tot de openbaarmaking van controlegegevens van de VWA.

Iedere tekst wordt kort ingeleid en is voorzien van trefwoorden in de marge. Waar nodig hebben de samenstellers een korte toelichting of verwijzing ingevoegd.

Afsluitend is een lijst met nuttige adressen opgenomen, waaraan ook enkele vindplaatsen op internet zijn toegevoegd.

Specificaties

ISBN13:9789012380904
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:646
Uitgever:Lefebvre Sdu
Druk:8
Verschijningsdatum:11-9-2008
Hoofdrubriek:Juridisch

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Over Joris Francken

Joris Francken is vanaf 1989 werkzaam bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Andere boeken door Joris Francken

Over Bart Beer

Bart Beer is vanaf 1976 werkzaam bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij vervult de functie van secretaris van het Regulier Overleg Warenwet.

Andere boeken door Bart Beer

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Warenwet

2. Verordening (EG) 178/2002, inzake algemene beginselen van de levensmiddelenwetgeving, de oprichting van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, en procedures voor voedselveiligheid

3. Productie
3.1 Verordening (EG) 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne
3.2 Verordening (EG) 853/2004 inzake specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (van de bijlagen alleen de inhoudsopgaven)
3.3 Verordening (EG) 2073/2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen
3.4 Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen
3.5 Bekendmaking door VWS goedgekeurde hygiënecodes vanaf 1 januari 2006
3.6 Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen
3.7 Warenwetregeling Vrijstelling gekoeld bewaren in kantines en restaurants
3.8 Verordening (EG) 37/2005 inzake temperatuurcontrole diepgevroren levensmiddelen
3.9 Warenwetregeling Diepgevroren levensmiddelen
3.10 Warenwetbesluit Nieuwe voedingsmiddelen
3.11 Verordening (EG) 258/97 inzake nieuwe voedingsmiddelen
3.12 Verordening (EG) 1829/2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders
3.12 Verordening (EG) 1830/2003 betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders
3.14 Warenwetbesluit Doorstraalde waren
3.15 Warenwetbesluit Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen
3.16 Verordening (EG) 1925/2006 inzake toevoeging vitaminen en mineralen aan levensmiddelen
3.17 Warenwetregeling vrijstelling toevoeging foliumzuur en vitamine D aan levensmiddelen

4. Etikettering
4.1 Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen
4.2 Warenwetregeling vrijstelling etikettering van levensmiddelen in verband met richtlijn 2007/68/EG
4.3 Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen
4.4 Verordening (EG) 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen
4.5 Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding
4.6 Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen

5. Productbesluiten
5.1 Warenwetbesluit voedingssupplementen
5.2 Warenwetregeling voedingssupplementen
5.3 Warenwetregeling Vrijstelling vitaminepreparaten
5.4 Warenwetbesluit Zuivel
5.5 Overzicht overige productbesluiten

6. Toevoegingen (additieven)
6.1 Warenwetbesluit Levensmiddelenadditieven
6.2 Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen
6.3 Warenwetregeling Gebruik van kleurstoffen in levensmiddelen
6.4 Warenwetbesluit Aroma's
6.5 Warenwetbesluit Zoetstoffen
6.6 Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen

7. Verontreinigingen (contaminanten)
7.1 Warenwetregeling Verontreiniging in levensmiddelen
7.2 Verordening (EG) 1881/2006 inzake verontreinigingen in levensmiddelen

8. Invoer uit derde landen
8.1 Warenwetbesluit Invoer levensmiddelen uit derde landen
8.2 Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002)

9. Protocol voor het Regulier Overleg Warenwet (ROW)

10. Voedsel en Waren Autoriteit
10.1 Besluit organisatie Voedsel en Warenautoriteit
10.2 Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA

11. Warenwetbesluit bestuurlijke boeten

12. Nuttige adressen

Managementboek Top 100

Rubrieken

    Personen

      Trefwoorden

        Teksten Warenwet editie 2008