Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Bedrijfsopvolging

Paperback Nederlands 2014 9789013121896
Niet leverbaar.

Samenvatting

Bedrijfsoverdracht is een normaal verschijnsel in de levenscyclus van een bedrijf en ook in die van de ondernemer. Bij bedrijfsopvolging moet een veelheid aan vragen van civielrechtelijke, fiscale en financiële aard worden beantwoord.

Dit boek heeft tot doel om in kaart te brengen wat er bij de bedrijfsopvolging in het familiebedrijf zoal komt kijken. Zowel de onderneming, die door een natuurlijke persoon (eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma) wordt gedreven als de onderneming die door een rechtspersoon (besloten vennootschap) wordt gedreven, komt aan bod.

Bij deze laatste variant heeft de ondernemer de positie van directeur-grootaandeelhouder. Wel krijgt hij bij bedrijfsopvolging met andere problemen te maken, aangezien de civiel- en fiscaalrechtelijke gevolgen verschillen. Een bedrijfsopvolging kan op verschillende manieren plaatsvinden, waarbij rekening moet worden gehouden met het feit dat de ondernemer of directeur-grootaandeelhouder voor de uiteindelijke overdracht kan overlijden. Ook het noodscenario komt aan bod waarbij niets is geregeld in de situatie dat de ondernemer overlijdt.

Tenslotte is de overdracht aan de erfgenamen ook een manier van bedrijfsoverdracht. Een ingrijpende gebeurtenis in het leven van de ondernemer is de staking van zijn onderneming. In de praktijk wordt tevens gebruikgemaakt van varianten die een meer geleidelijke overdracht van een onderneming bewerkstelligen. Hierbij kan gedacht worden aan het aangaan van samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld het aangaan van een vennootschap onder firma door de ouder met het kind.

De fiscale afrekening over de in de onderneming aanwezige meerwaarde blijft dan veelal achterwege doordat de overdrager de stille reserves en goodwill voorbehoudt of een vermogensbestanddeel dat een fiscale meerwaarde bevat tot zijn buitenvennootschappelijke ondernemingsvermogen rekent.

Het uitgangspunt van dit boek is de bedrijfsoverdracht in perspectief te brengen voor de adviseur. Daarbij komen voornamelijk de civiel- en fiscaalrechtelijk aspecten van de diverse bedrijfsoverdrachtsstructuren aan de orde, maar uiteraard komen ook de financieringsaspecten hierbij aan bod.

Dit boek is niet alleen voor de adviseur, maar ook voor de ondernemer die betrokken raakt bij een bedrijfsoverdracht behulpzaam bij de te nemen stappen in het overnameproces en hierbij tevens een handig naslagwerk.

Specificaties

ISBN13:9789013121896
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:296
Druk:2
Verschijningsdatum:15-4-2014
Hoofdrubriek:Juridisch

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Theo Hoogwout

Theo Hoogwout heeft Nederlands recht en fiscaal recht gestudeerd. Hij is werkzaam bij de capaciteitsgroep fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is tevens werkzaam bij Deloitte als belastingadviseur. Hij heeft publicaties op het gebied van familie- en erfrecht en fiscaal recht in diverse vaktijdschriften en enige publicaties, waaronder studieboeken, op zijn naam staan.

Andere boeken door Theo Hoogwout

Inhoudsopgave

Woord vooraf

1. Staken van de onderneming
2. Hoofdlijnen van het bestaande belastingstelsel
3. Bedrijfsopvolging door verkoop aandelen in privévermogen
4. Bedrijfsopvolging door middel van verkoop van de werk-BV
5. Bedrijfsopvolging door middel van verkoop onderneming
6. Bedrijfsopvolging door overlijden
7. Financiering van de bedrijfsopvolging
8. Beleggen door de directeuraandeelhouder

Trefwoordenregister

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Bedrijfsopvolging