Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Oei, ik groei! voor managers

Spring door je mentale blokkades

Paperback Nederlands 2011 9789021550367
Niet leverbaar.

Samenvatting

Een organisatie kan zich alleen ontwikkelen als de medewerkers, maar vooral ook de managers niet bang zijn om te groeien. Die persoonlijke groei begint met signalen en voortekenen dat er een groeimoment ophanden is, compleet met de bijbehorende impasse en groeipijn, vergelijkbaar met het vermaarde donderwolkje in de bestseller 'Oei, ik groei!'. De manager die daardoorheen durft te gaan, maakt een groeisprong.

Net als het kind in 'Oei, ik groei!' is hij na die sprong een inzicht wijzer en een vermogen rijker. Dit boek legt de PCT-theorie (Perceptual Control Theory) uit die achter dit groeiprincipe schuilt, en stimuleert iedereen om alle sprongetjes die zich aandienen, met open vizier te nemen.

Waarom PCT?
1. De psychologie is hopeloos versplinterd volgens haar eigen topmensen en moet nodig geïntegreerd worden. Daartoe is een integrerende theorie nodig, die de hele mens betreft en geen stukjes van de mens. PCT is zo'n theorie.

2. De psychologie heeft volgens haar eigen topmensen behoefte aan echte modellen, die gebouwd zijn met behulp van kennis uit een heel ander domein dan dat van het te verklaren fenomeen. PCT voorziet in die behoefte met een functioneel model van ons zenuwstelsel, dat hiërarchisch is opgebouwd in niveaus.

3. Gedrag van mensen stuurt hun waarneming en niet andersom, volgens PCT. Daarmee staat deze theorie haaks op het stimulus-response idee van het 'Behaviorisme'.

4. PCT blijft de enige theorie die met succes een model heeft ontworpen van het onder controle houden van onze waarneming tegen de verdrukking in van onvoorziene verstoringen.

5. Geen enkele andere theorie bevat een reorganisatie systeem, zelfs niet het zo populaire 'Neurolinguïstisch Programmeren'. Het reorganisatiesysteem verklaart waarom mensen, die helemaal vastgelopen zijn, totaal anders in het leven komen te staan. Klinisch psychologen hebben op basis daarvan een verrassend effectieve therapie ontwikkeld.

6. De meeste managementaanpakken zijn gebaseerd op een vorm van 'Behaviorisme' met belonen en straffen. Dat werkt heel vaak niet. Met PCT in de hand heeft men een managementstijl ontwikkeld, waarmee men spectaculaire resultaten heeft behaald.

7. Spiritualiteit en PCT zijn complementair.

Specificaties

ISBN13:9789021550367
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:272
Druk:1
Verschijningsdatum:7-11-2011
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Lezersrecensies

3.7 van de 5
3 stemmen
1
0
2
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

opinie
De top 3 van Margreet Twijnstra
Nienke van Oeveren 1 februari 2013 Margreet Twijnstra is organisatieadviseur en interim manager. Zij begeleidt organisaties om duurzame verbetering te ontwikkelen. Op basis van haar gedrags- en organisatiekundige achtergrond en ervaring hanteert zij een aanpak waarin mensen bijdragen aan resultaten. Wat zijn haar 3 topboeken?
interview
Margreet Twijnstra: ‘Groei gaat gepaard met groeipijn’
Pierre de Winter 24 mei 2012 Met het boek Oei ik groei! voor managers hebben Margreet Twijnstra en Frans Plooij geprobeerd de methodologie van het overbekende babyboek los te laten op de ontwikkeling en groei van managers. ‘De persoonlijke groei van mensen is de meest duurzame groei voor je bedrijf.’

Over Margreet Twijnstra

Margreet Twijnstra is organisatieadviseur. Zij begeleidt organisaties om duurzame verbetering te ontwikkelen. Bij veranderingen binnen organisaties spelen mensen een centrale rol: wat zij wensen, willen en kunnen bepaalt vaak het succes voor de organisatie. Twijnstra begeleidt hen om vorm te geven aan verandering. Op basis van haar gedrags- en organisatiekundige achtergrond en ervaring hanteert zij een aanpak waarin mensen bijdragen aan resultaten. Als onafhankelijke buitenstaander is zij in staat ingesleten routines in een organisatie op een kritische en persoonlijke manier ter discussie te stellen, zonder zwaar op de hand te zijn. Bovendien helpt zij zaken los te maken en opnieuw vorm te geven, zonder de vaart eruit te halen.

Andere boeken door Margreet Twijnstra

Over Frans Plooij

Dr. Frans X. Plooij is van huis uit gedragsbioloog, maar staat beter bekend als de expert op het gebied van de mentale ontwikkeling van baby's en dreumesen. Het onderzoek, dat hij samen met zijn vrouw heeft gedaan, heeft ouders inzicht in de ontwikkeling van hun kind gegeven via het boek 'Oei, ik groei!' Dit boek is al 15 jaar een wereldwijde bestseller. Wetenschappelijk is aangetoond dat de oudercursus 'Hordenlopen', die Plooij 'ook heeft ontwikkeld samen met zijn vrouw en die gebaseerd is op 'Oei, ik groei!', positieve effecten heeft op de ontwikkeling van kinderen en hun gezondheid. De theorie achter de befaamde mentale sprongetjes uit het babyboek was de Perceptual Control Theory (PCT), die door William Powers in 1973 werd ontwikkeld. Frans Plooij is kenner van deze theorie. Mentale sprongetjes van baby's zijn niet gelijk aan prongen die managers maken door hun mentale blokkades heen, stelt hij, maar dat maakt de PCT niet minder toepasselijk. Passen de ouders de PCT toe bij de mentale sprongetjes van hun baby's, de volwassene zal dat zelf moeten doen als hij anders in het leven wil staan en er klaar voor is om door zijn of haar mentale blokkades heen te springen, aldus Plooij. Met kennis van de PCT begrijp je beter hoe je groeimomenten kunt voelen aankomen - en hoe je daarmee om kunt gaan.

Andere boeken door Frans Plooij

Inhoudsopgave

Opmaat
Inleiding

1. Waarover heb je het eigenlijk? Over ontwikkeling en groei
2. PCT als model voor ons leven. Over kernbegrippen en samenhang
3. Gaan zien en eraan geloven... Over signalen en waarnemen
4. In het hol van de beer. Over complete impasse
5. Totale reset. Over reorganisatie en groei
6. De zwarte doos. Over het groeimoment zelf
7. Bronnen van steun. Over steun in tijden van nood
8. Ik en de anderen. Over relaties en de omgeving
9. Leren groeien. Over de didactiek van de groei
10. Oei, ik groei! Over persoonlijke groei van managers

Slotsom
Geraadpleegde literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Oei, ik groei! voor managers