Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De natuurlijke leider

Paperback Nederlands 2011 9789022997208
Niet leverbaar.

Samenvatting

Waarom sommige mensen leiden en andere volgen. Lessen uit 2,5 miljoen jaar leiderschap. Over alfamannetjes, het glazen plafond, lange en charismatische leiders en de overeenkomst tussen stamhoofd en manager.

We zijn allemaal leiders of volgers - of beiden. We herkennen leiderschap in bijna elk aspect van ons leven: op het werk, in onze vriendenkring, in families, in religie en in de politiek. Maar wat maakt een goede of slechte leider? Waarom zijn sommige mensen volgers en andere leiders? En wat zijn de voordelen van beiden? Alle aspecten die we herkennen uit discussies en theorieën over leiderschap - zoals charisma, persoonlijkheid, alfamannetjes, het glazen plafond voor vrouwen, nature versus nurture - worden verklaard in een allesomvattende theorie.

'De natuurlijke leider' neemt u mee terug naar de basis. Het laat zien hoe leiderschap is ontstaan en veranderd in een tijdsbestek van twee miljoen jaar. U zult ontdekken dat - als het gaat om de werkomgeving - het streepjespak nog steeds een oud brein verbergt. De traagheid van de evolutie veroorzaakt een discrepantie tussen onze moderne ideeën over leiderschap en het soort leiderschap waar ons stenentijdperkbrein op is ingesteld.

'De natuurlijke leider' is een baanbrekend onderzoek naar de evolutionaire geschiedenis en wetenschappelijke basis van leiderschap. Het verklaart waarom jongeren zich bij een terreurbeweging aansluiten, waarom we een hekel hebben aan het middle management en hoe politici hun kansen op verkiezingssucces kunnen vergroten.

Specificaties

ISBN13:9789022997208
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Uitgever:AW Bruna
Druk:1
Verschijningsdatum:17-12-2014
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (2)

De natuurlijke leider
Roelke Posthumus | 8 juni 2012
Gelukkig niet het zoveelste boek over de kenmerken van een leider en de manieren waarop je een goede leider kunt worden! In 'De natuurlijke leider' proberen Mark van Vugt (hoogleraar aan de VU) en Anjana Ahuja (journalist voor de The Times) een heuse wetenschappelijke verklaring te geven voor het ontstaan van leiders en voor de 'mis match' tussen onze oude breinen en de eisen die we stellen aan moderne leiders. Daartoe grijpen de schrijvers terug op meer dan twee miljoen jaar evolutie van onze voorouders. Dat levert een boek vol leuke anekdotes en handige overzichten op. Een nieuwe, laat staan overtuigende, wetenschappelijke verklaring is het echter niet.
Lees verder
De eerste onder de volgers
Erik de Vries | 31 maart 2011
In De natuurlijke leider ontvouwen auteurs Mark van Vugt en Anjana Ahuja naar eigen zeggen niet minder dan een ‘gloednieuwe leiderschapstheorie’. Of dat is gelukt, is aan de lezer. Maar dit boek is in elk geval een uitstekend geschreven, heldere uiteenzetting voor iedereen die iets te weten wil komen over de achtergronden, evolutie of ontwikkeling, en werking van leiderschap.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

nieuws
M/V
Ger Post 14 januari 2014 Het nieuwe jaar begint zoals het oude eindigde: met een debat over sekseverschillen. Aanstichter is wetenschapsjournalist Asha ten Broeke die eerst met neurowetenschapper Dick Swaab de degens kruiste, en nu met evolutionair psycholoog (en auteur van gezaghebbende boeken over leiderschap) Mark van Vugt. ‘Vrouwen zijn meer in voor samenwerking en diplomatie.’
nieuws
Leiderschapsparadox
Pierre Pieterse 12 februari 2013 De scheidslijn tussen falen en slagen als leider is bijzonder dun. Sterker nog: dezelfde eigenschappen die een leider een krachtige leider maken zorgen er bij een verkeerde afstelling voor dat een leider faalt.

Over Mark van Vugt

Mark van Vugt is evolutionair psycholoog voor de groep organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van Vugt werkt ook voor het Instituut voor Cognitieve en Evolutionaire Antropologie aan de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Kent.

Andere boeken door Mark van Vugt

Over Anjana Ahuja

Anjana Ahuja is journalist voor The Times. http://www.jugaadinnovation.com

Andere boeken door Anjana Ahuja

Inhoudsopgave

Proloog

1. Het wezen van leiderschap
2. Het is maar een spelletje
3. De geboren volger
4. Status zoeken op de savanne: de democratische aap
5. De geboorte van de corruptie
6. De mismatchhypothese
7. Van savanne tot bestuurskamer: lessen in natuurlijk leiderschap

Envoi
Dankwoord
Appendix A: Zes Natuurlijke Leiders-een vragenlijst
Appendix B: De natuurlijke ontwikkeling van leiderschap

Woordenlijst
Noten
Bibliografie
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De natuurlijke leider