Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De innovatiemotor

Het versnellen van baanbrekende innovaties

Paperback Nederlands 2010 9789023246121
Niet leverbaar.

Samenvatting

De huidige manier van produceren en consumeren loopt tegen zijn eigen grenzen aan. Via de media worden we dagelijks geconfronteerd met de effecten van ons economisch systeem, zoals uitputting van fossiele brandstoffen, ontbossing, erosie, verlies aan biodiversiteit en klimaatverandering.

Er lijkt echter steeds meer consensus te ontstaan over het feit dat het roer om moet. Waar duurzame ontwikkeling een aantal jaar geleden alleen in de belangstelling stond van een kleine linkse minderheid in de samenleving, is het vandaag de dag leidend in vele politieke en economische processen. We zullen het huidige pad van produceren en consumeren moeten verlaten en moeten zoeken naar nieuwe duurzame alternatieven.

Dit vraagt om baanbrekende innovaties: nieuwe producten en diensten die sterk afwijken van de producten en diensten zoals we die nu op grote schaal gebruiken. Elektrische auto's, huizen die energieneutraal zijn en duurzaam opgewekte energie zijn voorbeelden. Ondanks de stijgende belangstelling voor duurzame ontwikkeling blijken zulke baanbrekende innovaties moeilijk door te breken.

Dit boek is het resultaat van vele jaren wetenschappelijk onderzoek en behandelt de vraag waarom baanbrekende innovaties zo moeizaam doorbreken. Tevens wordt een wetenschappelijke theorie gepresenteerd die ingezet kan worden om baanbrekende innovatieprocessen te versnellen. Het boek sluit af met concrete aanbevelingen voor mensen die baanbrekende innovatieprocessen willen versnellen.

De voorbeelden zijn gebaseerd op baanbrekende energie-innovaties, maar de theorie en aanbevelingen zijn ook geschikt voor het versnellen van baanbrekende innovaties in andere sectoren, zoals de zorg, landbouw en watersector.

Specificaties

ISBN13:9789023246121
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:122
Druk:1
Verschijningsdatum:1-3-2010
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Marko Hekkert: ‘Bij baanbrekende innovaties samen de gevestigde orde te lijf’
Hans van der Klis 4 juni 2010 Marko Hekkert, hoogleraar Innovatiewetenschappen aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, heeft in De innovatiemotor in beeld gebracht welke barrières baanbrekende innovaties moeten slechten voordat zij algemeen toegepast kunnen worden. Het Agentschap NL en het ministerie van Economische Zaken hebben het boek dat hij schreef in samenwerking met Marjan Ossebaard al op grote schaal ingekocht, vertelt hij. ‘Zij laten zich bij de vormgeving van het innovatiebeleid in de energiesector inspireren door dezelfde manier van denken.’

Over Marko Hekkert

Prof. Dr. Marko Hekkert (1971) is full time hoogleraar Innovatiewetenschappen verbonden aan de Universiteit Utrecht, Faculteit Geowetenschappen, Copernicus Instituut. Hij heeft een achtergrond in Scheikunde en energie- materiaalefficiencymodellering. Hij geeft innovatieonderwijs binnen de bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement en de masteropleiding Science and Innovation Management. Veel van zijn cursussen gaan over innovaties in de energiesector en het verloop van duurzame innovatieprocessen. Zijn onderzoek gaat met name over het bestuderen van de dynamiek van innovatiesystemen en hoe dit het verloop van duurzame innovatie- en transitieprocessen beïnvloedt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende promovendi en universitaire docenten binnen de sectie Innovatiewetenschappen.

Andere boeken door Marko Hekkert

Over Marjan Ossebaard

Drs. Marjan Ossebaard is eigenaar van i2L, Instituut voor Innovatie en Leren. Ze is trainer en onderzoeker op het gebied van individuele en collectieve leerprocessen. Haar specifieke deskundigheid ligt op het gebied van methodieken voor kennisontwikkeling. Ze heeft een achtergrond in de fysische chemie en in de psychologie. Ze werkte eerder aan de Universiteit Utrecht, eerst als wetenschappellijk onderzoeker op het gebied van duurzame energie, en later als academische vaardigheidstrainer.

Andere boeken door Marjan Ossebaard

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Inleiding
2. Innovatieheorie: een introductie
3. Wat is baanbrekend innoveren, en waarom is het zo moeilijk?
4. Soorten innovatiesystemen
5. De opbouw van innovatiesystemen: de basis
6. De opbouw van innovatiesystemen: zeven functies
7. De innovatiemotor
8. Lessen voor het versnellen van baanbrekende innovaties

Over de auteurs
Aanbevolen literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De innovatiemotor