Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De schuldenberg

Hoe de wereldwijde schuldenlast ons allemaal gaat raken

Paperback Nederlands 2011 9789023467076
Niet leverbaar.

Samenvatting

Vaak zien wij Nederlanders onszelf als een degelijk en spaarzaam volk en we leggen de schuld van de huidige financiële crisis maar al te graag bij de Amerikanen. Die zouden maar raak besteden en zichzelf onbeperkt in de schulden steken.

Jaap van Duijn laat in 'De schuldenberg' echter zien dat de schulden van Nederlandse gezinnen veel groter zijn dan die van Amerikaanse gezinnen en dat Amerikaanse banken veel meer eigen vermogen hebben dan Nederlandse. Van Duijn voorspelt bovendien dat de schuldenberg een terugkeer naar financiële degelijkheid zal forceren, iets wat na eerdere schuldexplosies ook altijd is gebeurd. Het is onvermijdelijk dat banken minder gemakkelijk geld zullen uitlenen aan gezinnen en dat huizenkopers weer moeten leren sparen en eerder hun leningen zullen moeten aflossen. En we moeten ook nog op de blaren zitten: van eerdere crises weten we dat niet iedere overheid, niet iedere bank en niet iedere onderneming haar schulden zal afbetalen.

'De schuldenberg' opent genadeloos onze ogen voor de penibele situatie waarin we ons momenteel bevinden. Het is een glasheldere analyse van onze economische situatie en bovendien een kritische evaluatie van de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet-Rutte.

Specificaties

ISBN13:9789023467076
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Uitgever:De Bezige Bij
Druk:1
Verschijningsdatum:1-9-2011
Hoofdrubriek:Economie

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
‘Het Stabiliteits- en Groeipact is niet recessiebestendig’
Annegreet van Bergen 21 september 2011 Tijdens het onderzoek voor zijn boek De schuldenberg, met als niet mis te verstane ondertitel ‘Hoe de wereldwijde schuldenlast ons allemaal gaat raken’ viel Jaap van Duijn van de ene verbazing in de andere. Het beeld was veel slechter dan de voormalige Robeco-topman en hoogleraar economie had gedacht. Nederlanders blijken helemaal niet zo’n degelijk en spaarzaam volk te zijn als we dachten. Tegenover onze torenhoge hypotheken staan dalende huizenprijzen. Als gezinnen daardoor in de problemen komen, kunnen ze niet zomaar de BTW op kunstuitingen verhogen om hun inkomsten te vergroten.

Over Jaap van Duijn

Jaap van Duijn (1943) was hoogleraar economie aan de faculteit bedrijfskunde van de Technische Universiteit Delft en buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tot 2005 maakte hij als belegger deel uit van de leiding van de Robeco Groep. Van hem verschenen negen boeken, waaronder 'De groei voorbij'. Ook schreef hij talloze columns in NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, De Telegraaf en Safe.

Andere boeken door Jaap van Duijn

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Schulden maken
2. Hoe de schuldenlast kon exploderen
3. Wie zijn de schuldenaren?
4. Het eigen huis
5. Betalingsbalanstekorten, begrotingstekorten en schulden
6. Hoe rijk zijn wij eigenlijk?
7. Hoe de schuldenlast ons allemaal gaat raken
8. Overheidsschulden zijn geen gewone schulden
9. De afrekening

Appendix: De balans en de verlies- en winstrekening

Glossarium
Noten
Bibliografie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De schuldenberg