Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Andersom organiseren

Doen wat nodig is

Paperback Nederlands 2016 9789024404766
10
Voormalig top 10Totaal 25 dagen
Voormalig top 100Totaal 92 dagen
Verkooppositie 2954Hoogste positie: 5
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Veel grote organisaties worden bestuurd door kaders, beleid en procedures voorop te stellen. Andersom organiseren laat zien wat er nodig is om in een organisatie de professionals weer voorop te zetten en de systemen eenvoudig en dienend te maken. Hoe geef je vorm aan zo'n transitie in een organisatie met meer dan zeshonderd medewerkers?

Dit boek beschrijft de case van ROC A12. Gebruikmakend van het gedachtegoed van Verdraaide organisaties gingen de auteurs Liesbeth Schöningh en Toine Schinkel binnen het ROC aan de slag met het omdraaien van de pijl. Zij omarmden een geheel nieuwe besturingsfilosofie en ontwikkelden - met vallen en opstaan - inspirerende en werkende alternatieven op het ouderwets 'uitrollen van beleid'.

Een dergelijke omvorming van binnenuit gaat niet vanzelf. Het werd een traject dat jaren duurde. Andersom Denken en Andersom Organiseren hebben op alle niveaus in de ROC-organisatie grote impact gehad. Inmiddels ligt het eigenaarschap op vrijwel alle plekken in de organisatie weer op de juiste plaats, namelijk bij de onderwijsteams.

Er zijn nieuwe mensen opgestaan en op verschillende plaatsen werkt men met andere vormen van teamleiding. De verandering is niet begonnen of geëindigd bij het veranderen van de 'hark'. Toch is er een hele laag in de organisatie opgeheven toen bleek dat deze niet hielp om beter aan de bedoeling te werken. Ook is er in de loop van het traject afscheid genomen van een aantal mensen die niet langer bij de nieuwe manier van werken pasten.

De docenten gaan nu met meer energie, betrokkenheid en bevlogenheid naar hun werk. Ze hebben meer ruimte om het onderwijs op hun eigen wijze vorm te geven. Er wordt binnen ROC A12 weer op een integrale wijze naar onderwijs en naar de bedoeling daarvan gekeken. De medewerkertevredenheid stijgt weer, het marktaandeel van het totaal aantal studenten dat voor ROC A12 kiest groeit en er ontstaan inmiddels op grote schaal nieuwe initiatieven die in de oude organisatie ondenkbaar waren. In relatief korte tijd handelen steeds meer mensen in de organisatie vanuit een nieuwe cultuur. Een nieuwe cultuur die vrijwel haaks staat op de oude wijze van werken en organiseren.

Met een voorwoord van prof. dr. H.H.F. (Herman) Wijffels en een nawoord van Wouter Hart, auteur van de bestseller Verdraaide organisaties.

Andersom organiseren is geschikt voor managers en professionals in grote organisaties (meer dan 500 medewerkers) in zowel de profit- als de non-profitsector.

Specificaties

ISBN13:9789024404766
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:184
Uitgever:Boom
Druk:2
Verschijningsdatum:11-6-2016
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Lezersrecensies

4.2 van de 5
10 stemmen
7
1
0
1
1

Over Toine Schinkel

Toine Schinkel vormt samen met Liesbeth Schöningh het College van Bestuur van de Christelijke Onderwijs Groep, Vallei & Gelderland-Midden (COG) waar ROC A12 deel van uitmaakt.

Andere boeken door Toine Schinkel

Over Liesbeth Schöningh

Liesbeth Schöningh vormt samen met Toine Schinkel het College van Bestuur van de Christelijke Onderwijs Groep, Vallei & Gelderland-midden (COG) waar ROC A12 deel van uitmaakt.

Andere boeken door Liesbeth Schöningh

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Andersom organiseren