Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De manager als coach

Coaching als managementstijl

Paperback Nederlands 1993 9789024405435
Voormalig top 100Totaal 266 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Coaching is de managementstijl van horizontale organisatie. Evenwaardigheid, zelfsturing en commitment zijn daarbij centrale begrippen. De manager-coach is gericht op de ontwikkeling van zelfsturende teams en individuen. Coaching is het type leiderschap dat kernachtig te omschrijven is als 'sturen zonder de baas te spelen'. In zijn eerdere boek 'Managen zonder hiërarchie' duidde Willem Verhoeven een groot aantal ontwikkelingen in organisaties als het opkomen van een veranderend denken over de inrichting en besturing van organisaties. Hij vatte die ontwikkelingen samen in de term 'horizontaal organiseren'. Coaching is de managementstijl die daarbij hoort.

In 'De manager als coach' worden diverse aspecten behandeld die met de transitie naar een coachende managementstijl te maken hebben. Enerzijds geeft Verhoeven praktische tips over onderwerpen als richtinggeven door visie, het ontwikelen van commitment, het opstellen van contracten en het voeren van resultaatgesprekken, anderzijds schuwt hij ook meer filosofische benaderingen niet met bijvoorbeeld een onderwerp als coaching en democratie.

Specificaties

ISBN13:9789024405435
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:224
Uitgever:Boom
Druk:7
Serie:PM reeks

Expertrecensies (1)

De manager als coach
Enrico Sterken | 4 augustus 2009
Coachen is dé managementstijl in horizontale organisaties. Hierin zijn evenwaardigheid, resultaatverantwoordelijkheid en commitment enkele centrale begrippen. Dit vergt een andere wijze van aansturing: van manager naar coach. Willem Verhoeven schrijft 'De manager als coach' voor managers die willen 'sturen zonder de baas te spelen'. Dit boek is een must voor managers die op zoek zijn naar theoretische achtergronden voor het coachen van individuele medewerkers en resultaatverantwoordelijke (of zelfsturende?) groepen. Maar lost Verhoeven ook de belofte in dat een manager hiermee de transitie naar coach kan waarmaken?
Lees verder

Lezersrecensies

3.5 van de 5
2 stemmen
0
1
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Willem Verhoeven

Ir. W.F.J. Verhoeven studeerde electrotechniek aan de TH Eindhoven en daarna Sociale Wetenschappen aan de UvG. Hij werkte als adviseur voor managementontwikkeling en als hoofd van een organisatie-afdeling. Sinds 1987 werkt hij als zelfstandige en is oprichter van de Associatie voor Coaching.

Andere boeken door Willem Verhoeven

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Naar horizontale organisatie
2. Zelfsturing
3. Sturen zonder de baas te spelen
4. Contextmanagement
5. Resultaatverantwoordelijkheid en contractmanagement
6. Ondersteuning en voorbeeldgedrag
7. Beoordeling en terugkoppeling
8. Beloning
9. Het vormgeven van transities
10. Coaching en democratie

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De manager als coach